hamburger-icon

Kliker.info

Novi pokušaj : Obama opet poziva Kongres da ukine embargo Kubi

Novi pokušaj : Obama opet poziva Kongres da ukine embargo Kubi

17 Decembra
20:27 2015

Obama727Točno godinu dana nakon najave približavanja Kubi, američki predsjednik Barack Obama je u četvrtak ponovo pozvao Kongres, u kojemu većinu imaju njegovi republikanski protivnici, da ukine embargo tom komunističkom otoku koji mu je Washington uveo 1962.

“Kongres može pridonijeti boljem životu kubanskog naroda tako što će ukinuti embargo koji je nasljeđe propale politike”, istaknuo je Obama u kratkom priopćenju.

Embargo i dalje zabranjuje Amerikancima ulaganje i bavljenje turizmom na otoku a Washington prijeti strogim kaznama tvrtkama s podružnicama u Sjedinjenim Državama koje se odvaže poslovati s Kubom.

“Danas se američka zastava ponovo vije na našem veleposlanstvu u Havani. Danas više Amerikanaca dolazi na Kubu i surađuje s kubanskim narodom kao nikad u zadnjih 50 godina”, dodao je Obama.”I dalje postoje razlike u odnosima s kubanskom vladom, ali ćemo o tim problemima s njima otvorenorazgovarati i uvijek ćemo braniti ljudska prava koja podupiremo diljem svijeta”, dodao je.

“Zadnjih dvanaest mjeseci pokazuju ipak da je napredak moguć kada izaberemo put bolje budućnosti”, dodao je, obećavši da će u narednom razdoblju nastaviti ići tim putem.Američki predsjednik je jasno kazao da želi posjetiti Kubu do kraja mandata u januaru  2017., ali je istaknuo da će to povijesno putovanje biti moguće samo ako se postigne stvarni napredak na polju osobnih sloboda.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku