hamburger-icon

Kliker.info

Nove šokantne inbformacije : Uhapšeni specijalci MUP-a RS opljačkali i banku u Kotor Varoši?!

Nove šokantne inbformacije : Uhapšeni specijalci MUP-a RS opljačkali i banku u Kotor Varoši?!

23 Januara
16:35 2016

Spec4Uhapšeni specijalci MUP-a Republike Srpske nalaze se pod istragom i za spektakularnu pljačku filijale UniCredit banke u centru Kotor Varoša iz koje je 15. augusta 2014. godine ukradeno 200.000 maraka.

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske i Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, nakon rasvjetljavanja pljačke blindiranog kombija “Sector security”, na autoputu Bosanska Gradiška-Banja Luka, napravili su detaljnu analizu neriješenih razbojništava u banjalučkoj regiji i utvrdili da u nekoliko slučajeva postoje poklapanja i sumnje da bi se moglo raditi o istim izvršiocima.

“Prema načinu izvršenja postoji mnogo podudarnosti u pljački blindiranog kombija ‘Sector securityja’ i razbojništva u filijali UniCredit banke u Kotor Varoši, kada su četiri maskirana razbojnika ukrala 200.000 maraka. Na snimcima bezbjednosnih kamera se vidi da se u oba slučaja razbojnici kreću na gotovo identičan način, kao i da su iste fizičke konstitucije. U obje pljačke koristili su automatske puške, među kojima je i jedna s drvenim kundakom, a ono što ih najviše povezuje jeste činjenica da su obje pljačke tipovane i da su razbojnici znali da se u trezoru nalazi veća količina novca”, objašnjava izvor Press RS-a.

Kao što je već poznato, ulogu tipera u pljački blindiranog kombija, koja je izvršena 22. septembra prošle godine, imao je radnik “Sector secutityja” Danijel Kuzmić (29), koji je radio u centrali UniCredit banke, tako da je u oba slučaja mogao imati saznanja o količini novca. Slučajno ili ne, Kuzmić je rodom upravo iz Kotor Varoši, kao i uhapšeni specijalac Aleksandar Popović (28).

“Određena poklapanja postoje i sve će to biti predmet istrage, ali detalje zasad ne možemo iznositi u javnost”, kaže izvor Press RS-a.

Pljačkaši znali da se u banci nalazi velika količina novca

U pljački UniCredit banke u Kotor Varoši učestvovala su najmanje četiri maskirana razbojnika, koji su se pred banku dovezli u ukradenom automobilu Renault Senic.

U 8:05 sati upali su u poslovnicu i jedan od razbojnika je kundakom puške udario radnika “Sector securityja”, koji je obezbjeđivao banku, i oteo mu pištolj. Ostali su na nišanu držali radnike banke, kojima su naredili da legnu na pod.

Nakon toga su na direktora filijale prislonili cijev puške i, pod prijetnjom da će pucati, naredili mu da otvori trezor i ukrali oko 200.000 maraka. Zanimljivo je da je upravo na dan pljačke banka počela sa isplatom plata radnicima kotorvaroške Fabrike obuće “Sportek”, u kojoj je zaposleno više od 1.600 ljudi, što su razbojnici vjerovatno znali.

Poslije pljačke, razbojnici su pobjegli prema Kneževu, a isti dan policija je na lokalnom putu u jednom selu pronašla automobil koji je korišćen u pljački. Ni tada automobil nije bio zapaljen, a dodatnim provjerama je utvrđeno da je vozilo ukradeno u banjalučkom naselju Starčevica, dan prije pljačke.

Podsjetimo, zbog umiješanosti u pljačku 617.000 KM iz blindiranog kombija “Sector securityja” uhapšeni su pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske Vladan Malić (32) iz Kneževa, Goran Paraš (27) iz Banje Luke, Aleksandar Popović (28) iz Kotor Varoši, Željko Inđić (26) iz Bratunca i Goran Janjuz (24) iz Bosanske Dubice, radnik zaštitarske agencije Danijel Kuzmić (29) iz Kotor Varoši i Oleg Banda (31), vlasnik auto-kuće “Quattro” iz Banje Luke. Petorici je određen pritvor, a sa slobode se brane Inđić i Janjuz.

Saradnja policijskih agencija

I druge policijske agencije iz BiH zainteresovane su za ispitivanje uhapšenih specijalaca u okviru istrage o nerasvijetljenim pljačkama.

Damir Čutura, portparol MUP-a Zapadno-herecegovačkog kantona, kaže da je s MUP-om RS-a ostvarena saradnja i u okviru istrage o pljački blindiranog kombija “Sector securityja” u Dužicama, kod Širokog Brijega, iz kojeg je u oktobru 2010. godine ukradeno 3.628.000 eura i 150.000 maraka.

“U saradnji s Federalnom upravom policije i uz znanje nadležnog tužioca u tom predmetu ostvarili smo kontakt i saradnju s MUP-om Republike Srpske, ali o kojim konkretnim radnjama je riječ u ovom trenutku ne možemo otkrivati”, rekao je Čutura.

(Kliker.info-BN TV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku