hamburger-icon

Kliker.info

Nove pojedinosti o padu aviona Boeing 737 MAX 8 : ‘Podaci iz crnih kutija pokazuju jasne sličnosti s padom aviona istog tipa u oktobru’

Nove pojedinosti o padu aviona Boeing 737 MAX 8 : ‘Podaci iz crnih kutija pokazuju jasne sličnosti s padom aviona istog tipa u oktobru’

18 Marta
06:38 2019

Podaci iz crnih kutija Boeinga 737 MAX 8 koji je pao 10. marta u Adis Abebi, kada je poginulo 157 osoba, pokazuju jasne sličnosti s padom aviona istog tipa indonezijske kompanije Lion Air u oktobru , objavila je u nedjelju etiopska ministrica prometa.

“Tokom istrage snimača parametara FDR (Flight data recorder) zabilježene su jasne sličnosti između letova 302 Ethiopian Airlinesa i leta 610 Lion Aira”, rekla je ministrica Dagmawit Moges na konferenciji za novinare i precizirala da će izvještaj o uzrocima pada aviona u Etiopiji biti objavljeno za 30 dana.

Kako navodi Hina ministrica nije precizirala o kojim sličnostima se radi.

Nakon nesreće 10. marta u Etiopiji SAD, EU i mnoge druge zemlje zatvorile su zračne prostore za avione Boeing 737 MAX 8.

Kompanija Boeing, čije je sjedište u SAD-u, suočava se s teretom dokazivanja da su njeni avioni sigurni, zbog sumnji da su neispravni senzori i softver doprinijeli nesrećama u Etiopiji i Indoneziji.

Crne kutije pronađene na mjestu nesreće u Etiopiji poslane su u Francusku na analize.

U nedjelju je francuski Ured za istrage i analize (BEA)  objavio na Twitteru da su podaci u crnim kutijama uspješno presnimljeni i predani etiopskoj ekipi za istragu.

Nakon pada aviona brojni stručnjaci i dužnosnici su upozorili na sličnosti između pada Boeinga u martu i oktobru .

Kao i u slučaju indonezijske kompanije Lion Air, pad Boeinga Ethiopian Airlinesa se dogodio nedugo nakon polijetanja. Oba su aviona nepravilno uzlijetala i ponirala.

New York Times je izvijestio u četvrtak da se pilot koji je upravljao etiopskim avionom našao u alarmantnoj situaciji odmah nakon polijetanja i uspaničenim glasom tražio dozvolu za povratak dok se brzina opasno povećavala.

Žrtvama nesreće više stotina ljudi u nedjelju je odalo u Etiopiji, na komemoraciji u glavnoj katedrali u Adis Abebi, sedam dana nakon katastrofe.

Dvadeset i sedam lijesova prekrivenih etiopskom zastavom – jedan za svaku od etiopskih žrtava: osam članova posade i devet putnika – dovezeno je do katedrale Svetog trojstva.

U lijesovima nisu bili posmrtni ostaci žrtava jer bi rad na njihovoj identifikaciji mogao trajati i šest mjeseci.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku