hamburger-icon

Kliker.info

Nova nada za sve paralizirane osobe : Muskov Neuralink počinje ispitivanja na ljudima?

Nova nada za sve paralizirane osobe : Muskov Neuralink počinje ispitivanja na ljudima?

24 Septembra
06:43 2023

Kompanija Neuralink milijardera preduzetnika Elona Muska saopštila je da su dobili odobrenje nezavisnog odbora za reviziju za početak prvog njihovog ispitivanje na ljudima moždanog implantata za pacijente s paralizom.

Neuralink je jedna od nekoliko kompanija koje razvijaju sučelje mozak-kompjuter (brain-computer interface, BCI) koje može prikupljati i analizirati moždane signale.

Prošle je godine američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odbila zahtjev Neuralinka za ubrzanim ispitivanjem na ljudima, ali im je u maju odobrila izuzeće za ispitivanje uređaja koje omogućuje upotrebu uređaja za kliničke studije.

Osobe s paralizom usljed pretrpljene ozljede kičmene moždine ili amiotrofične lateralne skleroze mogu se kvalifikovati za studiju, ali nije otkriveno koliko će sudionika biti uključeno u ispitivanje, koje će trajati oko šest godina.

Kao javlja Reuters , studija će koristiti robota za hirurško postavljanje implantata u regiju mozga koja kontroliše kretanje. Početni cilj je omogućiti ljudima da kontrolišu kursor ili tipkovnicu na kompjuteru koristeći samo svoje misli.

Međutim, neka druga istraživanja su već postigla jako dobre rezultate i prije Neuralinka: 2021.timu naučnika  je pošlo za rukom da omoguće paraliziranoj osobi da ispisuje slova putem zamišljenih linija rukopisa.

U maju ove godine jedan sličan implantat je omogućio paraliziranoj osobi da prohoda.

Neuralink suočava se s federalnom istragom nakon što je ubijeno oko 1500 životinja tokom testiranja. Kompanija je optužena za nepotrebno ubijanje velikog broja životinja i nepotrebnu patnju.

Bivši zaposlenici okarakterizirali su testove kao „hakerske poslove”, rekavši Reutersu  da je u jednom slučaju uređaj ugrađen u krivi položaj u mozak svinje, što je dovelo do eutanazije životinje.

Neuralinkova vrijednost je procijenjena na 5 miliona dolara. Ipak, čak i ako se pokaže da su uređaji sigurni za ljude, proći će dosta vremena prije nego što budu komercijalno odobreni, kažu eksperti.

Jelena Kalinić (Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku