hamburger-icon

Kliker.info

Nova misterija : Ispod Mona Lise krije se druga žena?!

Nova misterija : Ispod Mona Lise krije se druga žena?!

09 Decembra
07:13 2015

monalisa1Je li najslavnije svjetsko umjetničko djelo, Leonardova Mona Lisa, zaista portret Lise Gherardini, kako se dosad vjerovalo? To je pitanje koje je podijelilo umjetnički svijet ovih dana nakon što je francuski znanstvenik Pascal Cotte objavio rezultate svog više od deset godina dugog proučavanja: ispod površine Mona Lise nalazi se portret druge žene.

Za Leonardovo slavno djelo odavno se vjeruje kako je portret Lise Gherardini, supruge florentinskog trgovca svilom, imenom Francesco del Giocondo, kojeg je renesansni majstor naslikao između 1503. i 1517. godine, dok je boravio u Firenci i kasnije u Francuskoj. Cotte je za analizu koristio LAM metodu čiji je pionir, reflektivnu svjetlosnu tehnologiju, proces projiciranja serije intenzivnog svjetla na sliku, pri čemu kamera bilježi odraz svjetlosti.

Francuski znanstvenik kaže da se na taj način može precizno analizirati što se događa unutar slojeva boje koji se mogu “skidati” poput čišćenja glavice luka i rekonstruirati kronologiju nastanka slike. On otkriva da je nakon rekonstrukcije slojeva ispod površine Mona Lise naišao na portret žene koja je potpuno drugačija od lika koji tako dobro poznajemo, to nije ista žena.

Umjesto Mona Lise koja gleda naprijed, skriveni portret prikazuje ženu koja gleda na stranu, ima veću glavu i nos, veće ruke, te manje usne od onih koje oblikuju famozni zagonetni osmijeh Mona Lise.

Drugačija pozicija žene koja sjedi na skrivenom portretu može biti ključ za sasvim drugačiju povijest koju portret skriva. Povjesničar Andrew Graham Dixon kaže kako je, ako kompjutorski prikaz predstavlja originalni portret Mona Lise, to bio portret koji njezin suprug nikad nije dobio, umjesto toga Leonardo je najslavniju svjetsku sliku naslikao preko tog portreta.

Povjesničari umjetnosti desetljećima su teoretizirali kako postoje dva različita portreta Mona Lise, uključujući i sliku nazvanu Isleworth Mona Lisa, otkrivenu prije Prvog svjetskog rata. Međutim, najnovije otkriće sugerira da su oba portreta naslikana na istom komadu drva. Već su se pojavile sugestije da bi slici izloženoj u pariškom Louvreu trebalo promijeniti ime, ali iz muzeja još nije stigla nikakva reakcija.

Ima i povjesničara koji ne žele prihvatiti tvrdnju da je skriveni portret prikaz neke druge žene. Martin Kemp, profesor emeritus povijesti umjetnosti na Sveučilištu Oxford, kaže da su Cotteove tvrdnje neodržive. Prema Kempu, snimke koje je Cotte napravio vjerojatno pokazuju Leonardova razmišljanja tokom stvaranja portreta, on ih vidi kao proces evolucije i kaže kako je potpuno siguran da je Mona Lisa portret Lise Gherardini.

Povijest slavnog portreta puna je “kriza identiteta”. Nekoliko desetljeća nakon nastanka počele su špekulacije da postoji još nekoliko sličnih portreta. Umjetnik imena Giovanni Paolo Lomazzo pisao je 1584. godine kako su dva najljepša Leonardova portreta Mona Lisa i Gioconda. Mnogi vjeruju da je Leonardo napravio nekoliko verzija slike, a navodno postoji najmanje osam kopija Mona Lise koje je prikazuju nagu, što je dovelo do špekulacija da su to kopije izgubljenog originala na kojemu ju je Leonardo prikazao bez odjeće.

Mona Lisa tako i nakon pet stoljeća nastavlja izazivati kontroverze i fascinirati svjetsku javnost, a hoće li Cotteove tvrdnje zaista dovesti do promjene imena najslavnije slike u povijesti umjetnosti, tek ćemo vidjeti. Moguće je, ako neka nova tehnologija ne otkrije nešto sasvim novo o liku koji tako dobro poznajemo, ali možda uopće ne znamo o kome se radi.

(Kliker.info-Slobodna Dalmacija)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku