hamburger-icon

Kliker.info

Nova knjiga Esada Ćimića : Od monologa prema dijalogu o bošnjačkoj sudbini

Nova knjiga Esada Ćimića : Od monologa prema dijalogu o bošnjačkoj sudbini

15 Marta
03:25 2014

U Zagebu je 13. marta 2014. u velikoj sali Islamskog Centra održana prva promocija nove knjige profesora emeritusa dr. Esada Ćimića Od monologa prema dijalogu o bošnjačkoj sudbini. Promocija je organizirana u saradnji Bošnjačke nacionalne zajednice za grad Zagreb i Naučnoistraživačkog institut “Ibn Sina” iz Sarajeva.Na promociji su o knjizi vrlo nadahnuto i s poštovanjem govorili prof. dr. Ivan Markešić, znanstveni savjetnik u Institutu društvenih znanosti „Ivo Pilar“ u Zagrebu, prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ BiH i profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, te autor knjige prof. dr. Esad Ćimić. Odlomke iz knjige pročitao je Nermin Hodžić  sa Instituta „Ibn Sina“.

Profesor Markešić je s ponosom istakao da je bio Ćimićev student i da je profesor bio za mnoge generacije autoritet i svjetionik u vremenima oskudice argumentiranog govora i poštovanja znanja.Govoreći o djelu profesor Ćimića prof. Lavić je naglasio aktualnost i odvažnost Ćimićevog mišjenja o najvažnijim i najopasnijim temama vremena. Ćimić je pored znanstvenog kredibiliteta postao svojevrsna legenda u regionu i profesor čije se mišljenja s posebnom pažnjom uvažava.Profesor Esad Ćimić već odavno je postao „legenda“ i „znanstvena činjenica“. Rođen je 1931. godine na Neretvi, u gradu Mostaru. Porijeklom je iz Stoca. Studirao je filozofiju u Sarajevu – diplomirao 1960, a doktorirao 1964. disertacijom pod naslovom Socijalističko društvo i religija. Od 1966. godine predavao je Teorijsku sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Nažalost, 1976. godine njegova sarajevska dionica karijere naprasno je prekinuta i on je isključen iz nastavnog procesa na fakultetu. Njemu su zabranjivali i uništavali knjige. Na taj način dospio je u galeriju povijesnih likova koje spominjemo s posebnim pijetetom, odnosno Ćimić je tako dospio na ovdašnju index librorum prohibitorum. Dijeli sudbinu Nebojše Popova koji je 1975. godine sa još osam praksisovaca izbačen s Beogradskog univerziteta. To je linija odvažnosti i Pere Mužijevića koji se nije htio pokoriti Mioševiću.

Svi znamo za Ćimićeve knjige Socijalističko društvo i religija (Sarajevo, 1966), Omladina i religija (Beograd, 1967), Religijski fenomen u socijalizmu (Subotica, 1969), Drama ateizacije. Religija, ateizam i odgoj (Sarajevo, 1971), Čovjek na raskršću: sociološki ogledi (Sarajevo 1975, koautorica: Milica Grabovac), Uvod u marksizam (Beograd, 1980), Politika kao sudbina: prilog fenomenologiji političkog stradalništva (Beograd, 1982), Dogma i sloboda: (otvoreno društvo i zatvorena svijest (Beograd, 1985), Ateizam kao povijesni humanizam (Zagreb, 1988), Metodologijski doseg istraživanja unutar sociologije religije u Hrvatskoj (Zagreb, 1991), Sveto i svjetovno (Zagreb, 1992), Iskušenja zajedništva – ogledi (Sarajevo, 2005), do knjige pod naslovom Od monologa prema dijalogu o bošnjačkoj sudbini (Zagreb, 2013). Ovo je samo dio Ćimićevih knjiga i objavljenih radova.Ćimić je primarno sociolog religije, te predavač teorijske sociologije, sociologije morala, istraživač, disident, znatiželjnik, pitac, sociolog koji je ukazao na neuspjeh ateizacije bosanskog društva, teoretičar društva i društvenih trendova koji se zalagao za rehabilitaciju religije… Ovdje je, prije svega, potrebno naglasiti da sve ove dimenzije Ćimićevog rada podrazumijevaju humanističku usmjerenost koja nikako ne zaboravlja na čovjeka i njegovo dostojanstvo i slobodu.

Pritom autor podrazumijeva jedan ka humanumu usmjereni pojam kulture kao onoga što služi „očovječenju čovjeka i na materijalnom i na duhvonom planu, sve što vuče naprijed, što transformira društvo, širi okvire slobode“. (Ćimić) U tom kontekstu kultura se razumijeva kao najširi okvir ostvarenja čovjeka kao bića slobode što je već zacrtano u evropskom procesu prosvjetiteljstva, romantizma i njemačkog klasičnog idealizma. Ona bi mogla biti poticaj da se zaustavi bijeg u gomilu ili da se umanji tragičnost pobunjenika bez ideja i vandalski neredi koji dovode do rušenja cjelokupnog sistema vrijednosti.

Ćimić je hrabar sociološki teoretičar i istraživač društva. On ispituje okvir marksističke društvene teorije i prelazi ga odvažnom postavkom o „rehabilitaciji religije“ u društvu koja potpuno odudara od rigidnog antireligijskog stava gvardijana ideologije komunizma od kojeg su htjeli napraviti jedinu i definitivnu religiju. Tom postavkom Ćimić je izašao iz zacrtanog okvira ideološkog i marksističkog strukturiranja sadržaja društvene zbilje i otvorio se socijalnoj ontologiji u smislu punine fenomena što je već šezdesetih godina u zapadnoj sociologiji bilo na djelu.U ovoj knjizi posebno je hrabro Ćimićevo suočavanje sa srpskim vandalizmom koji se ogleda u genocidu i etničkom čišćenju, uništavanju kulturnih spomenika Bošnjaka i planskom silovanju Bošnjakinja. Misliti zločin silovanja nije nimalo lahko i to izaziva strašne resantimane u čovjeku, jer je tijelo silovane žene postalo „ceremonijalno ratiše“, mesto ponižavanja i dehumaniziranja bošnjačkog bića. U osnovi je velikosrpska barbarska i vandalska patologija osvete za „turski zulum“. (Kliker.info)

Podijeli

3 0 komentara

 1. Santa
  Santa 22 Decembra, 18:55

  A što se hrabri Ćima ne osvrnu na vandalizam braće mu Hrvata, i njihovo sistematsko rušenje rodnog mu grada i silovanje Bošnjakinja ?

  Odgovori
 2. Rojf
  Rojf 21 Marta, 08:29

  Htio bih rado ovu knjigu da procitam gdje se moze kupiti.

  Odgovori
 3. Fany
  Fany 27 Marta, 10:52

  Poštovani,

  Zainteresirana sam za knjigu Od monologa prema dijalogu o bosnjackoj sudbini od dr. E. Cimica. Gdje se moze kupiti na teritoriju Republike Hrvatske.

  Zahvaljujem na odgovoru.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku