hamburger-icon

Kliker.info

Nova karta Federacije : Hercegovina homogena, cijepa se Zeničko-dobojski kanton i pravi Posavsko-tuzlanski?

Nova karta Federacije : Hercegovina homogena, cijepa se Zeničko-dobojski kanton i pravi Posavsko-tuzlanski?

15 Marta
15:23 2013

Petočlani pravni tim koji je imenovao ambasador  SAD-a u BiH Patrick Moon, obavijen velom tajni, ubrzano i naporno radi na pronalasku usuglašenih i provodljivih preporuka za preustroj FBiH. Kako ekskluzivno doznaje Dnevni list iz krugova bliskih međunarodnim diplomatima, do sada se došlo do zajedničkoga stava o dvije stvari. Prva je da je Federacija u financijskom smislu apsolutno neodrživa, osobito neki kantoni , i jednostavno se mora racionalizirati, što upućuje da je, po njima, neizbježno smanjiti broj kantona i otpustiti vojsku viška zaposlenika na svim razinama. I drugi usuglašeni stav je da Federacija mora biti decentralizirana. Ostaje ključna i najtvrđa dvojba koliko će biti kantona u FBiH i u kojim granicama. Naš izvor je potvrdio kako su odabrani i specijalno angažirani financijski stručnjaci došli do šokantnih podataka o financijskom poslovanju i perspektivi pojedinih kantona.

Kantoni  neodrživi

Od ranije se znalo za teškoće i dubioze, za proračunske pljačke, međutim, porazno je, prema tim egzaktnim parametrima, kako svih 10 kantona teško može izdržati i opstati pod tako velikim troškovnim opterećenjima i bez proizvodnje. Uz ogradu da neke mogu još izdržati određeno vrijeme, a nekima opet prijeti kolaps u vrlo kratkom razdoblju. Analizirajući financijsko stanje u kantonima financijski su stručnjaci došli do spoznaje kako Zapadnohercegovački, Hercegbosanska, Zeničko-dobojski, Unsko-sanski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski pa i Posavski kanton  jednostavno ne mogu preživjeti. Posavski kanton  je mali i ona malo troši pa se pretpostavlja da bi mogla još jedno vrijeme vegetirati. Primjerice, samo u Zapadnohercegovačkom  kantonu  dubioza se opasno približava frapantnoj brojci od oko 80 milijuna maraka i svakoga dana steže omču oko vrata Vladi Zdenka Ćosića. Također, zna se da Unsko-sanski i Bosansko-podrinjski kanton godinama financijski opstaju samo zahvaljujući sumnjivim i nepravednim financijskim injekcijama s razine Federacije BiH.

Prema hrvatskim kantonima Vlada FBiH redovito gaji maćehinski odnos. Zbog postojanja nekih većih kompanija koje se bave proizvodnjom nešto je bolja situacija u Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom kantonui. To su važni razlozi za racionalizaciju Federacije BiH makar je pravi tim stručnjaka navodno suglasan kako to nikako ne može biti odlučujući motiv da se eventualno sve kantone ukinu, nego da se smanji njihov broj dominanto i prioritetno vodeći računa o povijesnim, zemljopisnim, nacionalnim, demografskim, političkim i na koncu ekonomskim odrednicama. Dakle, to je neizbježan proces koji će podržati i međunarodna zajednica, prije svih SAD koji je spreman izdvojiti velike svote novca za isplate otpremnina za višak zaposlenika i njihovo otpuštanje u ukinutim kantonima i na razini Federacije BiH. Ovdje treba ukazati na jednu nametnutu, ali, čini se, i neutemeljenu digresiju koju su također ogolili domaći i strani financijski eksperti. Naime, notorna je neistina kako je ekonomsko-socijalna situacija u RS-u daleko stabilnija i podnošljivija nego u skupoj i glomaznoj FBiH. Aludira se dakle upravo na glomazni ustroj FBiH. Stanje u Federaciji nije dobro, ali je u RS-u još uvijek daleko gore. I jednom i drugom entitetu je zajednička kataklizmička financijska prijetnja.

Prekrajanje Federacije

Do zadanoga roka, konac maja ili najdalje do ljetnih odmora, predstoji najsloženiji i najosjetljiviji dio posla pred timom pravnih stručnjaka, a to je “preporuka” o smanjivanju broja kantona i njihovim međusobnim spajanjima. Taj formalno-pravni pojam “preporuka” se svjesno forsira i naglašava jer nitko od angažiranih članova pravne “petorke” ne želi da ih se povezuje s bilo kakvim crtanjem novih kantonalnih karata. Te će bolne rezove morati, ipak, flomasterima odraditi netko sasvim treći. Iako to nitko ne želi potvrditi, polako se dolazi do stava da bi svakako trebalo ujediniti Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Hercegbosanski kanton  i vezati ih oko Mostara. Razmišlja se i o opciji da se središnja Bosna spoji sa Zeničko-dobojskim kantonom, ali pod dva uvjeta. Kao prvo da središte te novog i većeg kantona  bude u Travniku i kao drugo  da se iz Zeničko-dobojskog ,  Vareš, Visoko i Olovo pripoje Sarajevu, a Žepče i Usora mogućem novom j Posavsko-tuzlanskom kantonu i. Važno je naglasiti kako sami naziv “posavsko-tuzlanski kanton  sugerira ustavno-pravni paritet.

 Sarajevski kanton  bi bio proširen, osim za Visoko, Vareš i Olovo i za područje Goražda, dok bi Unsko-sanski praktično ostala nedirnut i njegova bi administracija bila pomagana iz posebnih fondova. Naravno, to su samo još uvijek tajnovita promišljanja koja nisu stavljena na papir i nisu službeno izrečena iz usta samih autora. Što se tiče razine Federacije, najozbiljnija je opcija smanjivanje njezinih nadležnosti i jačanje kantona , a osobito općina. Pravni tim je navodno utvrdio neke šokantne nepravilnosti i nezakonitosti u radu Vlade FBiH u proteklih nekoliko godina. Došli su do neoborivih činjenica da je Vlada FBiH na sumnjiv i nepravedan način financijski pomagala neke kantone poput Bosansko-podrinjskog ili Unsko-sanskog pa čak i Zeničko-dobojskog, dok to nije činila, primjerice, u Zapadnohercegovačkom ili Posavskom. To je rađeno mimo zakona na način da su se donosile određene uredbe. Zanimljivo je da je najveći broj tih podzakonskih akata donesen u razdoblju dok je predsjednica FBiH bila Borjana Krišto iz HDZ-a BiH. U jednoj godini šokantnih 50-ak uredbi. Zbog čega predsjednica Krišto nije sprječavala kršenje zakona, nije poznato makar joj je to bila dužnost i obveza. Kako se i očekivalo, američki projekt preustroja Federacije ide “puževim korakom”, ali se on doista tretira vrlo ozbiljno, oprezno i studiozno. Kulminacija različitih pravnih zapleta tek predstoji. Po terenu politička temperatura dozirano raste kako cure spekulacije pa i sijanje strahova i sumnji. Svi žele, u neku ruku, biti spremni na izazove koji definitivno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.  (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku