hamburger-icon

Kliker.info

Nova eskalacija : Trump prijeti zatvaranjem vlade ako Kongres ne odobri zid na granici

Nova eskalacija : Trump prijeti zatvaranjem vlade ako Kongres ne odobri zid na granici

30 Jula
06:11 2018

Predsjednik Donald Trump prijetio je da će zatvoriti vladu SAD (spriječiti usvajanje budžeta) ako Kongres ne odobri sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Američki lider tvrdi da opozicione demokrate treba da “glasaju za bezbjednost na granici koja uključuje i zid“, a poziva i na druge promjene imigracionog sistema. Ipak, i neki republikanci su, zajedno sa demokratama, u prošlosti odbili da glasaju za imigracione prijedloge Donalda Trumpa.

Trump je na tviteru pozvao SAD da “konačno usvoje sistem imigracije baziran na zasluzi” jer su “zemlji potrebni sjajni ljudi”.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

I would be willing to “shut down” government if the Democrats do not give us the votes for Border Security, which includes the Wall! Must get rid of Lottery, Catch & Release etc. and finally go to system of Immigration based on MERIT! We need great people coming into our Country!

Trump poziva na odobravanje sredstava za izgranju zida, koji je jedno od njegovih najvećih obećanja iz kampanje 2016. Zid bi koštao oko 20 milijardi dolara, ali je Kongres do sada odobrio samo 1,5 milijardi za obezbjeđivanje granice.

Trump je zaprijetio zatvaranjem vlade jer rezoluciji kojom je obezbjeđeno njeno finansiranje ističe rok krajem fiskalne godine – u septembru. Ipak, do sada se pokazalao da Kongres u posljednjem času, postigne dogovor o finansiranju federalne vlade.

Osim lobiranja za zid, Trump nastavlja da prijeti imigrantskim porodicama koje ilegalno dolaze u SAD iz Meksika. Tvrdi da će se suočiti sa posljedicama, čak iako budu došli sa djecom.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

“Kongres mora da popravi NAJGLUPLJE I NAJGORE imigracione zakone na svijetu!”,napisao je Trump. Nema naznaka da bi Kongres mogao da glasa o novim imigracionim zakonnima, s obrizom na to da je Predstavnički dom na petonedjeljnoj ljetnjoj pauzi.

Trump je osudio “nesposobne demokrate koje žele otvorene granice i ne mare za zločine, ali imaju lažne medije na svojoj strani”.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Zbog Trumpove politike “nulte tolerancije” prema ilegalnim imigrantima, oko 2500 djece je bilo odvojeno od roditelja ilegalnih imigranata. Sud je odredio da sva djeca moraju biti vraćena roditeljima do 26. jula, ali je njih oko 700 i dalje u nadležnosti vlade iz različitih razloga.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku