hamburger-icon

Kliker.info

Nobelov komitet odgovorio na pismo udruženja žrtava iz BiH : “Očito je da književno djelo Petera Handkea razumijemo na vrlo različite načine”

Nobelov komitet odgovorio na pismo udruženja žrtava iz BiH : “Očito je da književno djelo Petera Handkea razumijemo na vrlo različite načine”

18 Novembra
15:30 2019

Predsjednik Nobelovog komiteta Anders Olsson odgovorio je na pismo preživjelih žrtava i svjedoka ratnih zločina u Bosni i Hercegovini u kojem su izrazili protest zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Olsson je u pismu upućenom Muratu Tahiroviću, predsjedniku Udruženja žrtava i svjedoka genocida, poručio kako su primili pismo sa “zabrinutošću i dubokom tugom”.

“Očito je da književno djelo Petera Handkea razumijemo na vrlo različite načine. Međutim, čini se da imamo zajedničko stajalište u tome što se svi u potpunosti oslanjamo na zakonite i pažljive zaključke Haškog tribunala. Za nas odluke Tribunala čine osnovu za razumijevanje suštinskog dijela evropske tragične historije iz koje, nadamo se, svi možemo naučiti”, navodi se u pismu predsjednika Nobelovog komiteta.

Preživjele žrtve i svjedoci ratnih zločina u Bosni i Hercegovini uputile su krajem oktobra pismo Nobelovom komitetu za književnost u kojem su izrazili protest i najdublje razočarenje zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu. U pismu su naveli da su time duboko uvrijeđene žrtve genocida, preživjeli logoraši, žrtve silovanja i torture.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida u saradnji sa Udruženjem “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa” i sedam udruženja žrtava rata sa područja Bosne i Hercegovine u zajedničkom pismu podsjetili su na zločine koji su u periodu 1992. do 1995. počinjeni na prostoru BiH od onih koje dobitnik Nobelove nagrade podržava.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

2 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 18 Novembra, 19:49

  SAMO VI NASTAVITE DA SE PROVALJUJETE PO SVIJETU TO ĆE DOPRINIJETI DA SE TAJ LAŽNI I U OSNOVI LAŽLJIVI NARATIV SRUŠI KAO KULA OD KARATA.NAPRIMJER STAVLJATE MAJKE ENKLAVE SREBRENICA I ŽEPA PA ME ZANIMA KAKO ŽEPA KAD TAMO NIJE BILO ŽRTAVA”GENOCIDA”,DODUŠE ŽRTASVA GENOCIDA JE BILO U JASENOVCU,JADOVNU ,I DRUGIM MJESTIMA GDJE STE VI MUSLIMANI ZAJEDNO SA HRVATIMA ZDUŠNO OTSIJECALI SRPSKE GLAVE KAO I NA VOZUĆI ZAJEDNO SA MUHAĐERIMA ALI TO NESPOMINJETE.PRIČATE O LOGORIMA KOJI SU U REPUBLICI SRPSKOJ NESTALI POLPVINOM 92-e A VAŠI OSTALI DO KRAJA RATA.ŠTO JE NAJVEĆI APSURD VI SLAVKA JOVIČIĆA I BRANISLAVA DUKIĆA ZOVETE RATNIM ZLOČINCIMA A LJUDI SU BILI U VAŠIM NAGLAŠAVAM VAŠIM LOGORIMA DO KRAJA RATA,A VI MENI NAĐITE BOŠNJAKA I LOGOR KOJI JE RADIO DO KRAJA RATA I U KOJEM JE NEKO OD BOŠNJAKA BIO.STVARNO STE SE NAPALILI NA GENOCID PA IDIOTI VI I NEZNATE ŠTA TAJ STRAŠNI POJAM ZNAČI JER DA VI IMATE IJEDNU ULICU U CIJELOJ BIH GDJE ZA 18 GODINA POSLIJE RATA NIJE BILO MOGUĆE NAĆI MUŠKO UVO KOJE SE MOGLO POSLATI U VOJSKU ONDA BI SE MOGLO PRIČATI O GENOCIDU.SRPSKI NAROD JE IMAO NE ULICU NEGO CIJELI POTKOZARSKI KRAJ,ŠTO JE DJELO HRVATA ALI I VAŠE ZAJEDNO SA NJIMA,ZNA SE DOBRO I NEMOJTE TO PORICATI JER JE TO BILO. E TO JE GENOCID A NE OVAJ CIRKUS NA KOJI VAS JE NAVUKLA DUBOKA DRŽAVA. FALA BOGU DOŠLI SU JOJ GLAVE RUSI I KINEZI ZAJEDNO SA TRAMPOM I TA MEGA LAŽ ODLAZI NA SMETLJIŠTE ISTORIJE ZAJEDNO SA VAŠOM OPSKURNOM LAŽI O LOGORIMA I GENOCIDU U KOJI NI VI ISKRENO NEVJERUJETE JER ZNATE DA GA NIJE BILO.FINO SU VAS ŠVEĐANI SPUSTILI NA ZEMLJU I AKO PAŽLJIVIJE PROČITATE REKLI SU VAM:ODJEBITE BRE I VI I VAŠA DREKA OVO JE NAGRADA ZA VRHUNSKU UMJETNOST A NE ZA VAŠ ISPRAZNI I TOTALNO OPSKURNI I OBIJELJENI POGREŠNI POLITIČKI STAV. POŠTO VI NEMOŽETE SHVATIT DA CIJELI DUNJALUK NIJE SAMO DO ČEKRČIĆA,DOKLE VAŠ DOBACUJE ŽAO NAM JE.
  P.S.ISTO JE I SA NATO-om MAKRON KAO PREDSTAVNIK JEDNE,USPUT NUKLEARNE, SILE KAĆE DA JE NATO KLINIČKI MRTAV A VI BI U NATO.TEŠKO VAMA KUKAVCI SINJI

  Odgovori
 2. Lesinari kruze na sve strane lesine pobacane
  Lesinari kruze na sve strane lesine pobacane 18 Novembra, 22:10

  Anders Olsson nije nista rekao osim da ga boli k… i za zrtve i njihove familije i da djaba pisete jer je sujeta vaznija od priznanja pocinjene greske u odabiru kandidata za Nobelovu nagradu. A mozda su cak i istomisljenici u pogledu na ratna zbivanja.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku