hamburger-icon

Kliker.info

Njemački “Die Welt “ talasa : Amerika pokrenula globalni rat za resurse !?

Njemački “Die Welt “ talasa : Amerika pokrenula globalni rat za resurse !?

04 Novembra
07:23 2015

resursi123Kongres i administracija predsjednika SAD Baraka Obame odlučili su da počnu sa prodajom nafte iz državnih rezervi, navodeći kao razlog potrebu da se budžet stabilizuje, mada se, zapravo, iza toga krije težnja Vašingtona da pokrene rat za resurse, piše njemački  list “Die Welt “.

Planirano je da se strateške naftne rezerve koriste samo u slučaju vanredne situacije: u vrijeme krize, ratova i nepogoda, kao na primjer, 2005. godine, kada je uragan “Katrina“ porušio na desetine naftnih platformi. Nafta je uvijek bila posljednje sredstvo u vanrednoj situaciji, zaštitna mjera. Međutim, sada, po svemu sudeći, ona se koristi za napad, navodi autor članka.

Bijela kuća i Kongres su se dogovorili o prodaji 8 odsto strateških rezervi nafte, koje čine 695 miliona barela. Prema zakonu, samo u periodu od 2018. do 2023. godine biće prodato 58 miliona barela. U 2025. godini profit od prodaje skoro 60 miliona barela otići će u zajednički fond Ministarstva finansija.

Prema zvaničnim podacima, dobijena sredstva biće potrošena za „stabilizaciju budžeta“. Međutim, sa ekonomske tačke gledišta, takav korak je veoma sporan. Prodaja nafte po trenutnim cijenama donijeće samo 3 milijarde dolara i teško da će pomoći zemlji da vrati dugove od 18 biliona dolara, piše list.

Cijena nafte je za godinu dana pala duplo. Ako je sredinom 2014. godine jedan barel američke nafte koštao oko 100 dolara, sada njegova cijena ne prelazi 50 dolara i kupci će u tom slučaju dobiti jeftin benzin.

“Zašto je Vašington objavio planove o prodaji rezervi upravo sada, kada su cijene tako nisko pale? Možda zato što nije u pitanju samo novac, već i politika. Odluka o prodaji strateških naftnih rezervi usmjerena je na to da se vještački izvrši pritisak na tržište i da se oslabe sve države za koje je proizvodnja nafte osnovno sredstvo za popunjavanje budžeta. Na ovaj način, SAD izazivaju Rusiju, Saudijsku Arabiju i Iran, pokrećući globalni rat za resurse“, zaključio je  “Die Welt” .

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku