hamburger-icon

Kliker.info

Njemačka štampa analizira : Ana Brnabić – zna pravila i poštuje tabue

Njemačka štampa analizira : Ana Brnabić – zna pravila i poštuje tabue

20 Juna
07:02 2017

Mandatarka za sastav srpske vlade važi kao „stručna, međunarodno dobro umrežena, uzdignuta iznad ozloglašene beogradske stranačke močvare – i apsolutno lojalna Vučiću“, piše štampa na njemačkom jeziku.

„Srbija prvi put kao predsjednicu vlade ima ženu koja se otvoreno izjašnjava kao homoseksualka. To je vrijedno pažnje”, piše švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung: „Ali, isto tako treba imati u vidu da je to bila isključiva odluka predsjednika Vučića.

Članovi vlade i stranke tu nisu imali šta da kažu. Tako funkcioniše politika u Vučićevoj Srbiji”. Autor teksta Andreas Ernst postavlja pitanje da li je Ana Brnabić „Vučićeva marioneta” i odgovara: „To je moguće, ali ne mora obavezno biti tako. Za razliku od svog slabijeg protivkandidata, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, ona nije kompromitovana i nema čime da bude ucijenjena. Dačić, čija je karijera počela za vrijeme Slobodana Miloševića, bio je umiješan u brojne afere. Tajne službe imaju debeo dosije o njemu, a Vučić bi detalje odatle mogao da proslijedi štampi kad god to poželi.”

„Brnabićeva je, međutim, neispisan list. Vučić je nju tek u avgustu postavio na čelo ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Otada je radila na digitalizaciji i povećanju efikasnosti državne administracije. Prvi uspesi su bili vidljivi, ali Brnabićeva je imala premalo vremena da dokaže sebe i svoju probojnost. Njena bliskost sa IT-sektorom, branšom koja u Srbiji bilježi rast, podstakao je da se uspješno založi za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u školama.

Sa medijima i predstavnicima nevladinih organizacija ima opušten odnos. To je razlikuje od Vučića. Ali, Brnabićeva nema moć u kući. Nju je postavio Vučić, i on u svakom trenutku može da je smijeni. Utoliko je ona zavisna. S druge strane, ona ima unutrašnju nezavisnost i ukoliko situacija za nju postane nepodnošljiva, u svakom trenutku može da podnese ostavku. Tu slobodu Dačić nije imao”.

„Gejevi i lezbejke u Srbiji uzdržano su reagovali na imenovanje – Brnabićeva je još kada je ušla u vladu rekla da ne vidi sebe kao gej-ministarku i da pitanje istopolnog braka ne spada u njen resor. Politički rafinirano je izrazila poštovanje za Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je tradicionalno leglo homofobije. Kao ekspertkinja za marketing sa univerzitetskom diplomom britanskog Hala, brzo se snašla u bazenu sa ajkulama srpske politike. Ona poznaje važeća pravila i poštuje tabue. Ipak, ona svojom ličnošću pomaže da se promijeni predstava prema kojoj šef vlade mora biti muškarac, a ako je žena, onda bar majka, a ako je homoseksualna, onda samo u tajnosti. Za spoljno djelovanje Srbije, bar na Zapadu, ona predstavlja dobitak”, piše između ostalog Anfreas Ernst za dnevnik Noje cirher cajtung.

List Nojes Dojčland piše da se „i pored svega otpora Srpske pravoslavne crkve i nacionalno-populističke partije SNS sveprisutni šef države Aleksandar Vučić svjesno odlučio za proevropsku ali politički neiskusnu a uspješnu ministarku […]. Ona važi kao stručna, međunarodno dobro umrežena, uzdignuta iznad ozloglašene beogradske stranačke močvare – i apsolutno lojalna Vučiću. Ona se zahvalila predsjedniku za ogromno povjerenje i rekla da joj je čast da služi svojoj zemlji.”

„Proevropski list Blic nije jedini koji se nada da će ona sada oživjeti srpsku političku scenu. I zaista, Brnabićeva, koju mediji i kolege cijene kao prijatnu i komunikativnu, razlikuje se od srpskih političkih gladijatora: ekspertkinja za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koja je studirala u SAD i Velikoj Britaniji, počela je karijeru još prije nego što je prešla u politiku. Bilo kao rukovoditeljka projekata organizacije za razvoju pomoć USAID ili kao direktorka jedne firme za elektrane na vjetar u SAD – raniji poslodavci hvale Brnabićevu, koja tečno govori engleski i ruski, kao kompetentnu u timskom radu. Ipak, njen manevarski prostor će, kao što je rekao Vučić, biti ograničen na privredu. Najveći dio političkog rada vlade će, kako je dodao, obavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić“, piše Nojes Dojčland.

A dnevnik Handelsblat piše: „Za srpskog premijera računa se prije svega neograničena lojalnost. Nakon što je (…) postao predsjednik države, šef nacionalno-populističke stranke SNS je nedjeljama razmišljao o tome ko bi mogao da ga naslijedi – i odlučio se za ministarku državne uprave Anu Brnabić. Nestranačka političarka nije provokacija samo za dijelove njegove stranke i koalicije, već i za uticajnu pravoslavnu crkvu. Jer, Brnabićeva je proklamovana lezbejka”.

„Što se tiče Vučića, ovo je njegov rafiniran šahovski potez. Jer, na taj način on odvraća pažnju od sebe. Njegova sporna pobjeda na predsjedničkim izborima je bila propraćena masovnim protestima. Njegovi kritičari optužuju bivšeg ministra propagande ratnog zločinca Slobodana Miloševića da hoće da ustoliči iliberalnu demokratiju. Sa lojalnom Brnabićkom, on i dalje može da vrši jak uticaj na rad vlade. Jer, Beograđanka, koja tečno govori engleski i ruski, i ima diplomu britanskog univerziteta u Halu, nema političku moć u rukama.”

(Kliker.info-DW)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku