hamburger-icon

Kliker.info

Nisu nadležni : Američki savezni sud odbacio tužbu Srba zbog vojne akcije Oluja

Nisu nadležni : Američki savezni sud odbacio tužbu Srba zbog vojne akcije Oluja

27 Septembra
16:14 2014

oluja34Američki savezni sud odlučio je kako etnički Srbi koji tvrde kako je američka tvrtka Military Professional Resources Inc. (MPRI) trenirala hrvatske vojne snage, smišljala strategiju i osiguravala im oružje tijekom operacije Oluja, ne mogu tužiti u SAD-u.Srpske organizacije u SAD-U “Žrtve genocida u Krajini” i “Srpski krajiški sabor” podnijele su, naime, tužbu 2010. godine protiv MPRI za sudjelovanje u genocidu i progonu 200 tisuća Srba iz Krajine, koja je sada odbačena.

– Hrvatski vođe kazali su MPRI da je njihov cilj ‘istrijebiti Srbe iz države’. Planirane operacije odvijale su se u Hrvatskoj, ali i Vigriniji. Operacija Oluja bila je najžešće djelo etničkog čišćenja u Europi od 2. svj. rata. Napadnuto je, ranjeno i ubijeno na hiljade nevinih civila, a oko 300 do 350 hiljada bilo je primorano napustiti Krajinu, koja sada pripada Hrvatskoj. MPRI je omogućio da se taj genocid provede – naveli su tada tužitelji koji su zatražili 10.4 milijarde dolara odštete, uvećano za iznos kamate od 1995. godine.

No savezni sudac John Lee kazao je kako unatoč ‘tragičnim i stravičnim’ optužbama on nije nadležan za rješavanje takvih tužbenih zahtjeva i kako se spor ne može voditi u SAD-u pošto su se navodni zločini odvijali u Hrvatskoj.- Iako tužitelji tvrde da je MPRI potpisao ugovor s hrvatskim vođama u Virginiji i započeo neke aktivnosti, znatan dio toga se odvijao izvan teritorija Virginije – kazao je sudac Lee, koji je unatoč tomu ustvrdio kako su Hrvatske snage sustavno pljačkale i uništavale srpske domove, tvrtke, usjeve i stoku u Krajini, uključujući i one u vlasništvu navedenih tužitelja. (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku