hamburger-icon

Kliker.info

Nijaz Duraković : Dogovor u Prudu je veleizdaja Bosne i Hercegovine

Nijaz Duraković : Dogovor u Prudu je veleizdaja Bosne i Hercegovine

30 Januara
14:37 2009

Dr. Nijaz Duraković, zastupnik Socijaldemokratske unije u Parlamentu Federacije BiH, žestoki je kritičar dogovora iz Pruda i izjave koju su u Banjoj Luci potpisali Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović.
– Neko je već rekao da to nije Prudski, da je to lopovski sporazum. Mi smo u najvećoj političkoj krizi od Dejtona do danas. Radi se o velikim igrama i velikim mešetarenjima koja se tiču sudbine BiH kao države. Ovo što su oni dogovarali i potpisivali stvarno je sramno – kaže profesor Duraković.

Sulejman Tihić tvrdi da Prudski sporazum i dogovor nema alternativu i da niko ne nudi drugačija, prihvatljivija rješenja od ovih koja zagovaraju on, Dodik i Čović.

– Tihić nije ovlašten da to tvrdi. On se po ko zna koji put pokazuje kao jedan diletant. On je pravno nepismen, politički neupućen i čini poteze katastrofalne po BiH. On ne zna ni šta je državna imovina, ne zna šta je teritorijalna ili entitetska podjela BiH, on ne shvata da je ono što on potpisuje na mala vrata uvođenje razvlašćivanja države u njenim bitnim funkcijama.Tihić ne zna, ili možda zna ali ga je neko debelo potkupio, da podržavanje Prudskog sporazuma jeste zapravo prodaja BiH na jedan besraman način. To nema teorije da prođe. Oni nemaju ni legalitet ni legitimitet da odlučuju o tome.

Vjerujete li da utjecajni krugovi u međunarodnoj zajednici, Amerikanci, Evropa ili Rusija potiču ovu vrstu dogovora i da li stoje iza njih?

– Ne vjerujem da Amerikanci i Evropljani stoje iza ovakvih dogovora, a za Rusiju je to vrlo moguće. Očito je da se lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a ni o čemu ne mogu dogovoriti osim o podjeli i propasti BiH. Mnogi danas govore o tome da li smo mi taoci ucjena Milorada Dodika. Nažalost, mi jesmo taoci njegove secesionističke politike.

Šta je alternativno rješenje za problem nefunkcioniranja BiH prema modelu koji je dogovoren u Dejtonu. Imate li ga Vi?

– Paradoksalno je da oni koji u početku uopće nisu priznavali Dejton, sada su njegovi najveći zagovornici, mislim na političare i vladajuću strukturu u RS.

Zašto je to tako?

– Pa, oni su vremenom shvatili da je prema rješenjima iz Dejtonskog mirovnog sporazuma Republici Srpskoj zagarantiran opstanak. A nastanak i opstanak RS ustvari je nagrada za zločin genocida koji je počinjen u BiH. Naravno, ja sam legalist i poštujem Dejtonski sporazum, ali to je tako. Kao što je istina da ga mi ne možemo mijenjati bez nove međunarodne konferencije, ali možemo otvoriti demokratsku raspravu o novim prihvatljivijim rješenjima.Uostalom, imate stavove Venecijanske komisije o pogreškama i neprihvatljivim dijelovima Dejtonskog ustava, a slično su zaključili Vijeće Evrope i Senat SAD. U prvi plan trebamo staviti pravo građanina BiH, bez obzira na to da li je on Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Bez pomoći međunarodne zajednice to, naravno, ne možemo uraditi.

Kakva je u svemu uloga Harisa Silajdžića, kao člana Predsjedništva BiH i ovlaštenog predlagača promjena Ustava BiH? Treba li on pokrenuti inicijativu i kakvu podršku u tome može očekivati?

– Prvo, mislim da se ne mogu upoređivati Silajdžić i Dodik i ne stoji teorija da njih dvojica djeluju po zakonu spojenih posuda i da i jedan i drugi pothranjuju srpski, odnosno bošnjački nacionalizam. Recimo da je to dijelom tačno, ali teško je to iznivelirati i dovesti u istu ravan.Silajdžić se zalaže za interese države BiH, suverene, integralne, nedjeljive i međunarodno priznate, a s Dodikove strane imamo otvoreni separatizam, secesionizam, prijetnje i ucjene svih vrsta.Ne mislim ovdje braniti Silajdžića, on ima dosta grešaka.

Ponovit ću Vam pitanje. Treba li Haris Silajdžić dati prijedlog za novo ustavno uređenje BiH?

– Evo, objavljen je intervju u jednom sarajevskom magazinu sa Željkom Komšićem. U osnovi podržavam njegove stavove.

Kako ćemo izaći iz začaranog kruga stalnih natezanja i sukoba. Bilo koje rješenje da se predloži, mora dobiti i podršku RS, tamošnje Skupštine i premijera Milorada Dodika.

– Znam samo da je ovo što Tihić radi veleizdaja BiH i bošnjačkih interesa.

Dobro. A šta je s preprekom u liku Milorada Dodika?

– Dogovarat ćemo se. Vrijeme je da se beskrvna opozicija probudi. Sve probosanskohercegovačke snage trebaju ustati na noge i kazati da ne može više tako. Nema prodaje i podjele BiH. Uvjeren sam da tako misli većina građana BiH. Ovo što sada imamo jeste jedno beskrajno političko kurvanje i lopovluk.

Imate li Vi odgovor na scenarij prema kojem će Dodik u jednom trenutku krenuti na referendum i otcjepljenje RS od BiH?

– BiH ne smije više pristajati da bude talac Dodikove nacionalističke i velikosrpske ideologije. U tome nam može pomoći međunarodna zajednica, prije svih EU i SAD. Oni nisu završili posao do kraja i moraju ga dovršiti. To je njihova obaveza. Ako su nas uvalili u ovaj belaj, ima da nas iz ovog belaja i izvuku.
Naš jedini spas u ovom trenutku je ulazak u NATO i ulazak u EU.   
(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku