hamburger-icon

Kliker.info

Nezavisne novine : Karadžićev saradnik Ljubo Grković postao efendija

Nezavisne novine : Karadžićev saradnik Ljubo Grković postao efendija

16 Aprila
20:41 2009

Ljubo Grković, visoki funkcioner Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH i prvi šef kabineta Radovana Karadžića, na zvaničnim dokumentima se potpisuje kao efendija Grković, što je jedinstven slučaj kada je riječ o predstavnicima srpskog naroda u institucijama BiH."Nezavisne" su došle do zvaničnog dokumenta MIP-a, tačnije zabilješke o razgovoru s predstavnicima MIP-a Srbije, na čijem kraju je navedeno da je "zabilješku sastavio Ljubo ef. Grković, šef odsjeka za Aziju i Afriku".

Efendija Grković juče nije želio da nam objasni zbog čega na zvaničnim dopisima koje potpisuje u Ministarstvu inostranih poslova dodaje zvanje efendija.U samom značenju turske riječi efendija, koja na srpskom znači gospodin, i ne bi bilo toliko nečeg spornog da je ne upotrebljava čovjek koji je tokom rata i neposredno nakon njegovog završetka, svojim izjavama i dužnostima koje je obavljao slovio za srpskog nacionalistu.Takođe, u srpskom narodu, za onoga ko uzme zvanje efendija se kaže da je promijenio vjeru. Da li je to slučaj i s efendijom Grkovićem juče nismo uspjeli saznati od njega.Inače, efendija Grković, predratni novinar "Oslobođenja", neposredno pred početak rata i za vrijeme rata bio je blizak saradnik Radovana Karadžića, a i prvi je obavljao dužnosti šefa njegovog kabineta.

Osim savjetovanja Karadžića, efendija Grković je neposredno poslije rata bio i šef predstavništva Ministarstva inostranih poslova RS u Australiji.Iz tog perioda njegovog boravka u Australiji na Internetu je moguće naći izjave efendije Grkovića, u kojima kaže: "Sve dok svako našeg roda ne bude zaštićen i branjen veličinom i snagom Velike Srbije, jedne i zajedničke države, niko od nas neće imati potpune sreće ni spokoja" ("Srpski glas", petak, 5. maj 1995. godine, strana 21) ili "Braćo i sestre, sudnji su časi, dani velike odluke i goleme patnje.

 Naši su neprijatelji još jednom krenuli u izvršenje svog jedinog i đavoljeg zavjeta – uništenje  srpstva."Napredak u njegovoj karijeri u Ministarstvu inostranih poslova BiH krenulo je kada je završio misiju šefa predstavništva Ministarstva inostranih poslova RS u Australiji nakon rata.Tada je dogurao do prvog sekretara u Odsjeku za statusna pitanja Sektora za međunarodnopravne i konzularne poslove u MIP-u BiH.Dalji uspon u karijeri efendija Grković duguje Svenu Alkalaju, ministru inostranih poslova BiH, koji ga je unaprijedio za šefa Odsjeka za Aziju i Afriku, pri tome degradirajući Ibrahima Efendića, jednog od najboljih bh. diplomata.  (Kliker.info-Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku