hamburger-icon

Kliker.info

Nezapamčene poplave u BiH : Bosna teče ulicama Doboja, Maglaj totalno pod vodom, evakuacije čamcima i helikopterima…(Video)

Nezapamčene poplave u BiH : Bosna teče ulicama Doboja, Maglaj totalno pod vodom, evakuacije čamcima i helikopterima…(Video)

15 Maja
20:09 2014

Četiri osobe povrijeđene su kad se aktiviralo klizište u naselju Hrvati u Banovićima. Dvije kuće, jedna štala i još jedan pomoćni objekat su srušeni. U Domu zdravlja u Banovićima potvrdili su da  je jedna osoba vraćena na kućno liječenje dok su tri upućene u Klinički centar u Tuzlu. Jedna osoba je teže povrijeđena gdje je došlo do povrede grudnog koša. Kod druge dvije osobe su evidentirani lomovi. Radi se o troje članova porodice Čamdžić. U pitanju su majka Fatima, snaha Jasmina i sin Dino. Njihova kuća je srušena. Druga kuća u vlasništvu je porodice hodže Muje Bajramovića.

Uništena kuća (Foto: A. Mešić)

Na području općina Banovići najugroženija su naselja Repnik i Podgorje. Naselje Nasubašići je potpuno odsječeno od grada. U mjesnoj zajednici Podgorje došlo je do pokretanja klizišta, plavljenja objekata i presjecanja putne komunikacije.

U Lukavcu obustavljen rad fabrika

Uslijed višednevnih kišnih padavina u lukavačkom GIKIL-u situacija je alarmanta. Zaustavljen je rad Filter stanice Modrac tako da je obustavljena isporuka vode za oko 20.000 građana. Došlo je do prekida proizvodnje u fabrikama Azotara i AMK,Energana i Koksara su u kritičnom stanju, prekid željezničkog i drumskog saobraćaja u BiH uzrokovao je i prekid u normalnom snabdijevanju sirovinama ovog kolektiva.
Uprava GIKIL-a zatražila je pomoć od  kantonalne Vladi i načelnika Općine Lukavac u angažovanju svih raspoloživih snaga i materijalno-tehničkih sredstava kako bi se spriječilo daljnje prodiranje vode na Fileter stanicu Modrac. Krizni štab GIKIL-a u stalnom je zasjedanju i poduzima sve mjere kako bi se spriječilo prodiranje vode u objekte kompanije,ali to ne mogu učiniti sami jer nivo vode raste iz sata u sat. Preljev na brani Modrac viši od 130 cm i u stalnom je porastu zbog inteziteta padavina.Zbog izlijevanja Spreče u potpunosti je prekinuta putna komunikacija na magistralnom putu M4 kod Puračića.Aktivirana mnoga klizišta i presječene putne komunikacij,zbog klizišta zatvorena saobraćajnica u ulici M.H.Uskufija iznad stadiona Jošik.Na evakuaciji građana angažovane oružane snage,Civilna zaštita i volonteri Crvenog križa.Evakuisano više građana u Bokavićima,Šikuljama,Huskićima ,Izbjegličkom naselju Puračiću,kao i 20 romskih porodica u naselju Koksara.

Brana na jezeru Modrac (Foto: A. Bajrić Blicko)

Doboj potpuno “odsječen”

Grad Doboj je trenutno kao jedno usamljeno ostrvo u moru, potpuno „odsječen“, jer se usljed poplave vozilom ne može doći u grad – upozorio je šef Civilne zaštite u Doboju Milko Vidaković.On ukazuje da je situacija u gradu katastrofalna, nakon što su probijeni nasipi i u grad se izlilo korito rijeke Bosne.Na ulicama je velika količina vode i svi putevi su blokirani.Vidaković ističe da je gradska zona trenutno najviše ugrožena, da su poplavljeni prvi i drugi spratovi stambenih zgrada i kuća.
– Rijeka Bosna teče ulicama Doboja – rekao je Vidaković, ponovivši da su u izuzetno teškoj situaciji.Dodatni problem predstavlja činjenica da nema ni struje, ni vode u gradu.On je rekao da im je potrebna pomoć, posebno u čamcima te je zahvalio na dosadašnjoj pomoći policiji RS-a.

Odsječena naselja u Kladnju

U Kladnju je od danas zbog obilnih kišnih padavina i izlijevanja rijeka, Suha, Drinjače, Gostelje i Ujiče alarmantno stanje. Danas je situacija dosta složenija i teža te je izvršena evakuacija stanovništva u MZ Stupari. Još u ranim jutarnjim satima došlo je do potpunog prekida na putnim komunikacijama prema mjesnim zajednicama Tuholj, Brateljevići, Tarevo i Turalići. Blokiran je i put prema naseljima Dubrava, Noćajevići, Krivajevići, Trnovače, Suha i Rujići, a već u ponoć je bila blokirana i putna komunikacija za Starić, dakle Magistralni put M-19 kao i Magistralni put M-18 tako da je i MZ Stupari ostala odsječena. Naročito su stradale putne komunikacije i svi mostovi na vodotocima, ugrožene su i trafostanice pa je dolazilo da prekida u snabdijevanju električnom energijom, zbog trenutnog stanja, prema preporuci JP „Komunalac“ D:D: Kladanj, voda iz gradskog vodovoda nije za piće,

Poplave u Kladnju

O  tačnom broju pokrenutih klizišta i odrona se ne može govoriti jer se situacija stalno mijenja ali prema operativnim podacima radi se o više od 30 klizišta,dok se odroni rješavaju usputno i njih ekipe više ne broje.Situacija na područjima pogođenim poplavama u Zenici jako je složena, objavljeno je oko 18 sati. U Zenici se preporučuje prokuhavanje vode za piće. Na Obalnom bulevaru radi se na postavljanju vreća sa pijeskom kako bi se se spriječilo plavljenje bulevara koji graniči sa obalom rijeke Bosne.

Teško u Zenici

Najteža situacija je na području Topčić polja, MZ Nemila, gdje je veliki broj kuća pod vodom i stanovništvo je odsječeno od svih putnih komunikacija. Magistralni put M-17 kod Nemile je zatvoren za saobraćaj uslijed slijetanja zemlje na put. Upućene su ekipe iz pravca Žepča i Zenice kako bi se očistio put i uspostavio saobraćaj.
Na području općine Olovo prema zadnjim informacijama voda je i dalje poplavila sam grad mada je zabilježen pad nivoa vode za 2.5 metara. Trenutno je jos 1/3 opštine poplavljena. Pored svih raspoloživih snaga pomoć je pružila i vojska koja se trenutno našla na području općine OlovoU gradu Olovo su evakisani svi koji su izrazili želju za evakuacijom, izuzev dvije porodice koje su smještene u hotel Aquaterm, ostali su smjestili  kod prijatelja i rodbine.

Na području općine Zavidovići  voda koja je nosila most Duga, a koji je udario u niže postavljen most nizvodno je velikim naporima oslobođen jer se naslanjao na betonski most. Prisutan je pad nivoa vodostaja rijeke  Krivaje na vozućoj. Vodostaj rijeke Bosne kroz Zavidoviće stagnira. Na području općine Zavidovići nema električne energije niti pitke vode, saopćeno je iz štaba Civilne zaštite.Iz sata u sat situacija na području kalesijske općine postaje sve teža i kritičnija. Voda nadire sa svih strana. Općinski načelnik Rasim Omerović je proglasio stanje prirodne nesreće na području cijele općine. Hazim Halilović, šef Službe Civilne zaštite Općine Kalesija, kaže da je prioritet spašavanje ljudskih života. Za sada nema životno ugroženih, ali ima desetak porodica koje su evakuisane iz svojih polavljenih kuća. Riječ je o porodicama iz Tojšića i Prnjavora. Za one koji se ne mogu smjestiti kod svojih bližnjih, trenutno je obezbijeđen smještaj u motelima „Polo“ i „Košuta“. 

Kalesija: Evakuisano desetak porodica, neki odbijaju da napuste kuće

Od Hazima Halilovića saznajemo i da ima porodica koje ne žele da napuste svoje domove, u koje je voda već prodrla, već se penju na gornji sprat kuće. Takve slučajeve imamo u Tojšićima, u Miljanovcima na Gaju i u Katanovićima. Rijeka Gribaja je nabujala i pričinjava velike probleme mještanima Tojšića. Osim u Tojšićima i Prnjavoru, vrlo kritična situacija je i u  Hrasnu, Paraćima, Kikačima i Jajićima.Klizišta se aktiviraju na sve strane. U Gornjem Hrasnu klizište je potpuno uništilo objekat područne škole. Hazim Halilović nam je potvrdio da ovaj objekat više nije upotrebljiv jer je bukvalno prepolovljen. Klizišta su se aktivirala i u Jajićima. Od Fahrudina Hamzića, predsjednika MZ Jajići, saznajemo da je selo praktično presječeno na dva dijela, te da je put do Kalesije prohodan samo preko Zolja, dok je put od Jajića prema Sapni zatvoren. Potpuno su u prekidu lokalni putevi prema Gojčinu, Zelini, i Osmacima. Otežano je kretanje i magistralnim putem Tuzla – Kalesija. Na ulazu u Kalesiju, zbog velike količine vode na putu, saobraćaj se odvija jednom trakom i to vrlo otežano. Aktiviralo se i klizište u Tojšićima pored magistralnog puta i velika količina zemlje se sručila na asfalt, zajedno sa drvećem. Jedno vrijeme je i put bio zakrčen. Ipak, brzom intervencijom drvo je isječeno i saobraćaj se odvija jednom trakom. Sreća je da u trenutku odrona nije naišlo nijedno vozilo. S obzirom na kofiguraciju terena u blizini tog dijela puta, postoji velika opasnost od novih odrona te treba biti vrlo oprezan. Ekipe Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice su na terenu i čine nadljudske napore da spase što se spasiti može. Iz JP “Vodovod i kanalizacija” apeluju na građane da racionalno koriste raspoložive količine vode, a da vodu za piće prije upotrebe obavezno prokuhaju.Kiša koja je tokom noći nastavila da pada dodatno je pogrošala sutaciju na poplavljenom području u Maglaju, Doboj Jugu, Doboj istoku, Doboju…

Kritično u Maglaju

Najkritičnije je u Maglaju. Voda u samom gradu je dostigla dubinu do tri metara  u centru grada,  a svi putevi prema ovom gradu su pod vodom. Grad je bez vode i struje. Stanje je alarmantno. Sinoć je, zbog izlijevanja Bosne prekinut i saobraćaj na magistralnom putu Bosanski Brod-Sarajevo u Poljicu i Jelovcu kod Maglaja, a u Doboj Jugu su Usora i Bosna na svom ušću, nakon što su poplavile oko 200 kuća i privrednih objekata, u potpunosti prekinule saobraćaj na magistralnim putevima koji od Doboja vode prema Sarajevu i Banjoj Luci.

 

Velike poplave u Maglaju (Foto: M. Čabrić)

Doboj je u potpunosti poplavljen možda i više nego u noći 13. na 14. maj 1965. godina kada je ovaj grad zadesila, do tada nezapamćena poplava.  U Tešnju je proglašeno vanredno stanje. Teško je i u Doboj Istoku i drugim općinama u dolini Spreče, gdje je zbog prelijevanja vode preko brane na jezeru Modrac, vodostaj Spreče u stalnom porastu.

Velika poplava u Doboju

Problemi u Travniku
Na području travničke općine rijeka Lašva se izlila u naselju Dolac na Lašvi gdje je poplavljen Dom kulture, te privatni objekti i obradive površine. Pripadnici teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik vrše ispumpavanje vode na nekoliko lokacija u ovom naselju.Alarmantnio je stanje u naselju Gladnik kod Nove Bile, gdje voda ulazi u objekte, a poljoprivredne površine su pod vodom.

Poplave u Travniku (Foto: K. Kavazović)

Na magistralnom putu M-5 u naselju Turbe voda je kolovozu kod pijace, a  rijeka Lašva izlila se i na nekoliko lokacija u Tvorničkoj ulici. Klizišta su registrovana u mjesnim zajednicama Zagrađe, Gluha Bukovica, dok je  na putnoj komunikaciji Han Bila – Mehurić došlo do odrona. Mz Zagrađe ostala je i bez električne energije.
Vodostaj rijeke Ugar na Vlašiću je u porastu, a na ovoj planini pao je i snijeg pa su stočari sa ove planina ostali zameteni u snijegu.Vlada Federacije BiH je na današnjoj 46. vanrednoj i telefonski održanoj sjednici, na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite, donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH nastalog zbog kišnih padavina koje su prouzrokovale izlijevanje rijeka i bujičnih potoka iz korita i plavljenja velikog broja infrastrukturnih i stambenih objekata, kao i poljoprivrednog i drugog zemljišta.Radi zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara na ugroženim područjima Vlada Federacije BiH odredila je da se sva federalna ministarstva, uprave i upravne organizacije, pravni subjekti i druge institucije stave na raspolaganje Federalnom štabu civilne zaštite (FŠCZ), te da nadležni kantonalni i općinski/gradski štabovi civilne zaštite, također, stave na raspolaganje sve resurse, koji će, prema planovima zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara, biti korišteni na ugroženim područjima.
I Konjičani krenuli da pomognu stanovnicima Maglaja

I Konjičani se spremaju da pomognu građanima Bosne i Hercegovine, u gradovima u kojima je zbog poplava stanje izuzetno teško.Tako je ekipa raftera,  sa tri čamca i 12 skipera, odlučila da pomogne stanovnicima Maglaja.Iz Konjica su krenuli prije 10-ak minuta , a iz Sarajeva do Maglaja će biti prebačeni helikopterom  EUFOR-a.

Ekipa Konjičana pred polazak u Maglaj

-Želimo pomoći  ugroženim stanovnicima. Htjeli smo ljudskom gestom, da pomognemo u ovom alarmantnom trenutku svima kojima je to potrebno-kazao nam je jedan od predstavnika rafting klubova iz Konjica, Samir Krivić. Uz raftere, u ekipi koja je krenula put Maglaja su i predstavmnici Organizacije sportskih ribolovaca Konjic i Udruženja planinara „Borašnica“ iz Konjica.

Saobraćajni kolaps u Varešu
Zbog obilnih poplava prouzrokovanih izlijevanjem rijeke Stavnje iz svog  korita općina Vareš je u potpunom saobraćajnom kolapsu. Svi putevi koji iz Vareša vode prema Brezi, Sarajevu i Olovu  su neprohodni. Saobraćaj na  Regionalnom putu Vareš-Podlugovi-Potkamensko je potpuno obustavljen. Ekipe Civilne zaštite Općine Vareš, kao i vatrogane i radnici JKP Vareš su na terenu i daju sve od sebe kako bi puteve osposobili za saobraćanje.

Na prijedlog općinskog štaba civilne zaštite, jutros je u Varešu proglašeno stanje prirodne nesreće. Ono što trenutno predstavlja najveću opasnost su klizišta kojih je u gradu dosad aktivirano ukupno 20.  “U općini Vareš je opći haos, ovo je nezapamčeno da je ikada ovako bilo. Najkritičnije stanje je bilo u Ulici Zukići, gdje se pokrenulo klizište. Tokom noći smo evakuirali 20-ak stanovnika ove ulice. Na svu sreću nije bilo žrtava. Svaki čas nam neko javlja o novim klizištima, a trenutno su tri koja prijete stambenim objektima, a to su klizišta aktivirana u naseljima Selišta, Pruga, Matijevići i klizište pored zgrade Kula C”, kazao je Željko Franjić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Vareš. Zbog izlijevanja rijeke Stavnje, naselje Hodžići je potpuno poplavljeno.  Kako kažu u Općini, razloga za paniku među stanovnicima nema, Štab civilne zaštite ima sve potebne kapacitete i čine sve što je u njihovojh moći. Ono što stvara dodatnu paniku među Varešanima je jezero Smreka, čija je dubina preko 120 metara, a smješteno je u samom centru grada. “Što se tiče Smreke nema opasnosti od izlijevanja. Svi odvodni kanali su u funkciji,” dodao je Franjić. Ohrabrujući je podatak da je vodostaj rijeke u opadanju zbog snijega koji pada na planini Zvijezda.

Zameteni ovčari sa stadima

Mada prvi dan padavina Travnik nije bio ugrožen, danas je nagli porast vodostaja na području cijele općine izazavao velike probleme. Tako je došlo do izlijevanja rijeka na području Turbeta, Karaule, Doca na Lašvi, Nove Bile, te Biljanske regije, a na Vlašiću je usljed velikih količina snijega zameteno ostalo nekoliko stada ovaca.

Foto: Hotel “Blanca” Vlašić

Općinski štab civilne zaštite je u stalnom zasjedanju, a sve raspoložive ljudske snage i mehanizacija angažovane su na sanaciji nastalih i spriječavanju novih šteta. Velike napore ulažu i travnički vatrogasci na ispumpavanju vode iz objekata i pročišćavanju zapreka. Pored toga građanima su dostavljane vreće i veće količine pijeska za izgradnju brana na ugroženim područjima. Na nekoliko lokacija došlo je do nestanka električne energije.

Živinice odsječene od ostatka svijeta
Rijeka Spreča prouzokovala je nove probleme, a stanje je haotično i Živinice su odsječene od ostatka svijeta. Vatrogasci, službenici Civilne zaštite, Crvenog križa i policija ne mogu da odgovore na brojne pozive pomoći građana. Najteže je u naseljima Đurđevik, Litve, Strašanj. Evakuisano je na desetine porodica.

Jedna trudnica je evakuisana iz Đurđevika i prebačena na UKC Tuzla zbog porođaja. Iz policije je prvobitno novinarima rečeno da se trudnica porodila u Domu zdravlja u Živinicama. Međutim, prema posljednjim informacijama, trudnica je od straha dobila trudove, nije se porodila i izmještena je na sigurno. Bila je neophodna hitna operacija jednog starijeg muškarca iz Živinica koji je bagerom prevezen preko poplavljene magistralne ceste M18, prema bolnici u Tuzli. Iz Vatrogasne brigade Živinica spašavali su jednog utopljenika ovčara, na Sprečkom polju koji je bio zarobljen u vodenoj bujici, nalazi se van životne opasnosti i pruženq mu je ljekarska pomoć.Peteročlana porodica, dvije žene i troje malodobne djece u naselju Strašanj evakuisani su čamcem.  U naselju Litve vodena bujica rijeke Gostelje odnijela je lokalni put u dužini 20 metara.

Lukavac pod vodom
Nakon Orahovice i Turije,od sinoć je poplavama zahvaćena skoro cijela teritorija općine Lukavac izuzev visinskih kota. Pola gradskih ulica je pod vodom pa se saobraćaj odvija otežano.Zbog izlijevanja vode na brojnim saobraćajnicama jutros  od 9 sati ne saobraćaju autobuske linije na lukavačkoj općini,a znatno su reducirane prema Tuzli.Više naselja je bez napajanja električnom energijom.

U naselju Lukavac Mjesto uslijed izlijevanja rječice Lukavčić više stambenih objekata je pod vodom,također su poplavljene kuće i u  naseljima Bistarac Donji,Dobošnica,Hrvati-Ahmići,Bokavići,Babice….U Orahovici je pod vodom 40-tak ,a u Turiji preko 150 domaćinstava.

Vrbas plavi kuće u Donjem Vakufu

Vrbas se ulijeva u prve kuće na području naše općine Donji Vakuf. Civilna zaštita prima pozive iz mjesta Krivace, Oborci, Kamenjaca, ugroženo je nekoliko kuća, a građanima se dostavljaju vreće i pijesak. Fotografije Donja mahala.

Zarobljeno osam porodica u Visokom

Nezapamćene poplave u Visokom i okolini stvorile su brojne probleme građanima, a situacija je izuzetno teška u Gornjem Moštru, Porječanima, ali i u dijelovima gradskog područja koja se nalaze u blizini rijeke Bosne. Tako se već drugi dan u stambenoj zgradi u samom gradskom području pokraj rijeke Bosne nalazi zarobljeno osam porodica, koje čekaju evakuaciju. U zgradi se nalaze i starije i bolesne osobe, a situacija je kritična, jer i sama zgrada je izuzetno stara i slabih temelja, tako da bi nastavkom padavina moglo doći i do još veće katastrofe.

U Gornjem Moštru je poplavljeno desetak kuća, ljudi su prepušteni na milost i nemilost padavinama, a ne kriju razočarenje. – Ovo je drugi put u četiri godine da su zemljište i kuće poplavljeni. Krivci su Asfaltgradnja i Općina Visoko, a prošli put kada su se desile poplave niko nam se nije obratio za pomoć, niti za naknadu štete. Jutros su došli iz Civilne zaštite i evakuirali nas iz kuća i ostavili ovdje da gledamo kako sve propada. Ukoliko se ovaj tempo padavina nastavi, bojimo se da će biti poplavljeno još više kuća. Jedna izbjeglička porodica je iseljena u Medresu u Gračanici. – kazuju ogorčeni mještani Gornjeg Moštra. Visoko je gotovo odsječeno od svijeta, zatvoren je regionalni put Visoko – Ilijaš zbog poplavljenog puta u Čekrekčijama, a zatvoren je i izlaz na autoput A-1 iz Visokog u pravcu Zenice, dok iz Sarajeva nije moguće ući u Visoko autoputem A-1. U zastoju je i putni pravac Visoko – Kakanj u mjestu Čatići. Poplavljena je i Autobuska stanica Visoko, tako da je obustavljen gradski i prigradski saobraćaj. Selo Porječani nedaleko od Visokog je u potpunosti odsječeno od drugih naseljenih mjesta, a pojavila su se i klizišta. Gradsko naselje Luke je također u opasnosti, a voda je već stigla nadomak zgrada i dijelom poplavila podrumske prostorije koje se nalaze pored rijeke Bosne. Nakon jučerašnjeg teškog dana, danas je situacija nešto bolja i stabilnija na području Goduše.

Prekinuta nastava u ZDK
Ministarstvo nauke, obrazovanja, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona obavijestilo je sve škole da se sa današnjim danom prekida nastavni proces.
– Zbog sigurnosti djece i nastavnika, ali i ako se ukaže potreba za nužnim smještajima evakuisanog stanovništva u nekim općinama u sportskim salama i školama, Ministarstvo je donijelo odluku o prekidu nastave. Roditelji se u isto vrijeme pozivaju da dođu po najmanju djecu u školu – kaže predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Selvedin Šatorović. On ističe da ni sutra neće biti nastave, ali da će se pratiti situacija da bi se đaci u klupe vratili već u prvim danima naredne sedmice.

Mještane Šekovića evukuisali helikopterima

Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje izjavio je za “Avaz” da su pripadnici Oružanih snaga BiH, uz pomoć helikoptera, izvršili evakuaciju 12 osoba, šest starijih lica i šestoro djece, sa područja opštine Šekovići u RS-u.

Evakuacija sa područja opštine Šekovići

“Oružane snage BiH u kordinaciji sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite izvršit će evakuaciju stanovništva Bijele Ploče u Maglaju”, kazao je Agić.

U Olovu sveopći haos
U Olovu je sveopći haos. Situacija se pogoršava iz minute u minutu.

Na slici se vidi garaža koja je u potpunosti potopljena. Krivaja, Bioštica i Stupćanica su izljevene iz svojih korita još od jučer, i ne povlače se. Za sada nema informacija o povrijeđenim.

Poplavljena sjeverna magistrala u Tuzli

Sjeverna magistrala u centru Tuzle , koja prolazi neposredno pored  slanih jezera na Pingi, od jutros  je zatvorena  za saobraćaj i vozila od pravca naselja Irac usmjeravaju  se preko južne magistrale. U gradu su poplavljeni i sutereni stambenih zgrada, fakulteta,  škola, prodajnih objekata  koji su u blizini korita rijeke Jale i nema naznaka da bi  se voda mogla povući.

Također, poplavljena su i prigradska naselja u Simin Hanu, Slavinovićima, Tušnju .

Angažovane OSBiH na pružanju pomoći

Povodom nastale situacije uzrokovane poplavama u Bosni i Hercegovini, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je jutros održalo hitnu sjednicu na kojoj je razmotrilo načine pomoći civilnim organima i građanima Bosne i Hercegovine.Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku da se svi raspoloživi ljudski resursi i materijalno-tehnička sredstva Oružanih snaga Bosne i Hercegovine angažiraju na pružanju pomoći civilnim organima i građanima Bosne i Hercegovine, u reagiranju na nastalu situaciju uzrokovanu poplavama na teritoriji Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ovlastilo je ministra odbrane Bosne i Hercegovine da po potrebi i na zahtjev odgovarajućih civilnih organa angažira Oružane snage Bosne i Hercegovine na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Odluka stupa na snagu odmah i bit će na snazi sve dok postoji potreba za pomoć civilnim organima i građanima na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Ministru odbrane Bosne i Hercegovine naređeno je da neprestalno izvještava Predsjedništvo Bosne i Hercegovine o stanju na terenu i o svakom pojedinačnom angažmanu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i svim pristiglim zahtjevima za pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo BiH će nastaviti pažljivo da prati razvoj situacije na terenu i bit će u neprestalnoj komunikaciji s nadležnim civilnim organima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ove institucije.

Više zeničkih naselja pod vodom

Rijeka Bosna se izlila na Bulevar u centru grada, vatrogasci i Civilna zaštita postavljaju nasipe, donesena je odluka o prekidu nastave. Naselje Bilmišće je pod vodom, a zatrpan je i magistralni put kod Nemile, pa je u prekidu saobraćaj prema Doboju. Voda se u gradu Zenici nalazi na manje od pola metra od M17, a ako se izlije presjeći će posljednju komunikaciju između dijelova grada.

Desetine odrona u svim područjima općine nemoguće je i pobrojati.

Alarmantno stanje u Gračanici: Industrijska zona pod vodom

Stanje u dolini Sprečkog polja, u općinama Lukavac, Petrovo, Gračanica, Doboj Istok i Doboj je alarlamntno i izmaklo je kontroli, jer voda dolazi sa svih strana, iz neba, iz zemlje, malih i velikih potoka, rječica i naravno korita Spreče. Poplavljeno je nekoliko gračaničkih kompanija u industrajskoj zoni, radnici ulažu nadljudske napore da se spasi što se spasiti može. Dvije sestre, paraplegičari Fahrija i Mirsada Đulić i njihov slijepi brat Ramiz opkoljeni su vodom u trošnoj kuću kod gračaničke toplane, jer su sinoć odbili evakuaciju. Jednu kuću u Gračanici zatrpala je zemlja.

Kako kaže upravnik brane jezera Modrac u Lukavcu Ejub Arapčić, stanje je ravno katastrofi. U korito Spreče su u sekundi iz jezera ispušta  182 metra kubna vode, a sinoć sat poslije pola noći, krenuo je preliv, što znači da se stanje na brani više ničim ne može kontrolirati. Sav višak vode iz jezera Modrac, ali i iz rijeka: Jala, Orahovička rijeka, Jadrina, Sokoluša i ostale pritoke mora primiti Sprečko polje. Mora, a ne može. Zato se u Sprečkom polju tek očekuje neviđena katastrofa.
U Doboj Istoku zatvoren je Danski most, put za Suho polje je pod vodom, zatvoren je i magistralni put za Tuzlu kod Puračića. Ovdje se stanje mijenja iz sata u sat, a kiša sve jače i jače pada, praćena jakim hladnim vjetrom.

Obustavljena nastava u školama i na fakultetima u TK

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona je zbog obilnih kišnih padavina i poplava koje suzahvatile ovaj kanton te vanrednog stanja, donijelo odluku o obustavi nastave u osnovnim i srednjim školama na području TK, kao i obustave nastave na Univerzitetu u Tuzli. Ovu informaciju je potvrdio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Mirsad Kunić, te prema njegovim riječima ova odluka ostaje na snazi do daljnjeg. O nastavku nastavnog procesa u školama, na fakultetima i akademiji učenici i studenti će biti blagovremeno obaviješteni.

Teško stanje dužinom rijeke Bosne

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici je preko 500 cm i više se ne vidi mjerni instrument na mjernom mjestu u Zenici. Procjenjuje se da će rijeka Bosna dostići do sada nezabilježeni vodostaj. Najteže je stanje u općinama Zenica, Olovo, Maglaj, Zavidovići, Doboj-jug, Kakanj, gdje se krenulo sa evakuacijom stanovništva. Na telefonski broj „121“ primljeno je oko 1.000 poziva građana. U gradovima Maglaj, Žepče, Zavidovići potpuno su blokirani svi prilazni putevi, pod vodom.


Na području općine Zenica mnoga sela i zaseoci su ostali odsječeni zbog plavljenja puteva i mostova. Najteže stanje u svim  MZ–a dužinom rijeke Bosne: Nemila, Topčić Polje itd. Ugroženi su stambeni objekti i materijalna dobra, vrši se evakuacija stanovništva iz pojedinih objekta. Veliki odron zemljišta je prema selu Sviće, prolaz onemogućen, selo odsječeno. MZ Nemila sa svim selima sa lijeve strane rijeke Bosne je odsječena i totalnoj blokadi.

Maglaj je pod vodom – obustavljena proizvodnja u pogonima Natron Hayata

Općinski Štab Civilne zaštite proglasio je stanje elementarne nepogode na području općine Maglaj u srijedu oko 21,00 sat.
Maglaj je pod vodom, a ovakve poplave ne pamte se u posljednjih nekoliko decenija. Pod vodom su gradske ulice, stambena naselja u južnom i sjevernom dijelu grada su opkoljena vodom. U opasnosti su objekti ustanova i preduzeća, pa su radnici angažovani da na spašavanju imovine. Kako su ugrožene i trafo-stanice neki dijelovi grada ostali su I bez napajanja električnom energijom. Snabdijevanje vodom još uvijek je bez poteškoća.Prema posljednjim zvaničnim informacijama kompanija Natron Hayat u potpunosti je obustavila proizvodnju u svim pogonima zbog opasnosti izlijevanja rijeke Bosne.Ugrožena su brojna naselja maglajske općine: u naselju Jelovac, kuće uz sami magistralni put M-17 su pod vodom, teško je stanje i u MZ Liješnica i naseljima Salkići I Čajići, pod vodom je podvožnjak u ovom naselju pa je tako zatvoren za saobraćaj južni ulaz u Maglaj.Teško stanje je u svim naseljima uz rijeku Bosnu: Bijela Ploča, Omerdino Polje, Ulišnjak, mještani spašavaju imovinu iz prizemnih prostorija, evakuišu se u više predjele. I dalje je teško stanje na području Jablanice i Bijele Ploče.Načelnik općine Mehmed Mustabašić uputio je apel stanovništvu da budu maksimalno oprezni i da ne ugrožavaju svoje živote. Vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite su na terenu od ranih jutarnjih sati.
Nastava u Prvoj osnovnoj školi Maglaj obustavljena je do daljnjeg.
Dramatična akcija spašavanja u Srebreniku

Nabujala Tinja koja se izlila iz svog korita skoro na cijelom svom toku na području općine Srebrenik, sinoć je poplavila i kuću porodice Hajdarević u Donjem Potpeću kod Srebrenika. Kako se Tinja na tom lokalitetu iznenada izlila iz svog korita, u poplavljenoj kući ostala je zarobljena tročlana porodica Hajdarević.

 

No, zahvaljujući efikasnoj akciji pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik, svi članovi porodice Hajdarević su spašeni. Naime, nakon poziva jednog od komšija, sinoć oko 19.00 sati na lice mjesta su izašla tri pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik koji su s obližnjeg brežuljka razapeli uže, te su iz poplavljene kuće uspješno evakuisali Timu, Hanifu i Mensura Hajdarevića.Kako ističu u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Srebrenik, zbog rekordnog nivoa rijeke Tinje, u narednim satima uslijedit će evakuacija još nekoliko porodica na ugroženom području u naselju Donji Potpeć.

Bujice odsjekle Olovo od svijeta


Stanje u Olovu uzrokovano poplavama je katastrofalno. Grad Olovo je pod vodom. Ekipe Civilne zaštite ulažu maksimalne napore da dostave građanima, koji su blokirani u svojim stanovima, hranu i lijekove. Cijelu noć je trajala evakucija građana čiji su se stanovi našli pod vodom.

Općinski načelnik Đemal Memagić pozvao je sve one koji mogu pomoći Olovu da pomognu. Regionalni put Olovo-Zavidovići je u prekidu. Nabujala Krivaja odnijela je most koji na ovom regionlnom putu.  I magistralni put Sarajevo-Tuzla sve do devet sati bio je u prekidu. Škole ne rade, Dom zdravlja radi u otežanim uslovima. Nema pitke vode u gradu. Naselja Olovske Luke, Križevići, Solun i Careva Ćuprija su takođe pod vodom. Poplavljena su i poljoprivredna imanja. Prema prvim procjenam štete na stambenim i privrednim kao i objektima infrastrukture su ogromne. Ono što možda malo olakšava cijelu situaciju je to da je počeo padati snijeg pa je vodostaj rijeka Stupčanice, Bioštice i Krivaje u blagom opadanju. Olovo ovog trenutka treba pomoć.

Izlila se Spreča u Živinicama

Rijeka Spreča jutros oko 6 sati izlila se iz korita i poplavila Sprečko polje kao i stotine kuća. Sve putne komunikacije od jutros su poplavljene i Živinice su blokirane od ostatka BiH. Mnogi nisu mogli na posao, a novim valom poplava, građani se bore i spašavaju šta se može.

Jedan od mješatana u prigradskom naselju Strašanja kaže da je voda počela plaviti od 6 sati i da sad spašava stoku.
Haotično je stanje, a stariji građani ne pamte ovakve poplave. U izbjegličkom naselju Karaula ugrožene su 24 kuće. Mnoge porodice su odječene i do njih se ne može nikako doći zbog vodene bujice.Učenici Prve osnovne škole iz Živinica, koji su se vraćali sa maturalne ekskurzije iz Makarske, zbog blokade putnog pravca, magistralnog puta M-17 u Maglaju gdje se saobraćaj ne odvija nisu se se vratili u Živinice. Oni su smješteni u Hotel Internacional Zenica. Ukupno 75 učenika, 4 nastavnika.

Vanredno stanje u Bijeljini

Zbog obilne kiše i izlijevanja rijeka iz svojih korita Gradski štab za vanredne situacije u Bijeljini proglasio je vanredno stanje. Do daljnjeg ne rade škole i mnoga preduzeća, a Civilna zaštita, Hitna pomoć, policija, vatrogasci i vojska preduzimaju sve preventivne i interventne mjere.Od sinoć je najkritičnije u Janji, gdje je pod vodom preko 2.000 kuća. Poplavljeno je cijelo područje ove mjesne zajednice, a svi pristupni putevi su presječeni. Ugroženi su ljudi i stoka, a štete na usjevima su već nemjerljive. U Janji nema struje ni vode, a izvan upotrebe su i pojedine bazne stanice mobilne telefonije.

Mnoga naselja u podmajevičkom kraju su pod vodom, kao i lokalni putevi. Bujične rječice su izvan korita, a voda se sliva u ravnicu Semberiju. Presječeni su magistralni pravci prema Zvorniku, Tuzli i Brčkom. Kritično je i u samoj Bijeljini gdje kanal Dašnica prijeti izlivanjem i podizanjem nivoa podzemnih voda. Podmajevički obodni kanal se jutros izlio, poplavio okolna polja, presjekao putne pravce prema Brčkom i Tuzli, a prijeti i gradskoj obilaznici.Zbog obilnih padavina dramatično rastu vodostaji Drine i Save. Drina se već izlila kod Pavlovića mosta, zbog čega su radnici preduzeća “Higra” prokopali magistralni Pavlovića put da bi se voda preusmjerila. Drina je izašla iz korita u vikend naselju u Amajlijama, a voda dramatično nadire iz pravca Janje prema širem području Semberije.Protok Drine jutros je iznosio oko 2.000 kubnih metara u sekundi, što je za oko 400 kubnih više od nivoa redovne zaštite od poplava. Nezvanično saznajemo da se noćas očekuje veliki poplavni talas, odnosno oko 3.500 kubnih metara u sekundi. Zbog visokog nivoa podzemnih voda i punih korita Drine i Save, očekuje se katastrofična poplava, pogubnija od one iz decembra 2010. godine.

Vodostaji rijeka u Bosni dostigli historijski maksimum

Kada su u pitanju vodotoci rijeka u području centralne i sjevernoistočne Bosne već možemo registrirati historijske maksimume, potvrđeno je u Sektoru za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Kako je pojašnjeno najveći problem je s rijekom Bosnom u području Reljeva gdje je dostigla nivo od 498 cm, što je jako visok nivo i do donjeg dijela mosta, a veći vodostaj od toga registriran je 1968. godine kada je iznosio 527 cm. – Tako da je u Reljevu registriran ekstremni vodostaj. Također, nizvodno rijekom Bosnom registrirano je povećanje vodostaja gdje registriramo vodostaje pa je u Zenici voda viša od pet metara i dalje ne možemo očitavati jer nema vodomjerne letve. Tamo je također najveća voda bila 1968. godine kada su registrirane stogodišnje velike vode i vodostaj je iznosio 530 cm – rečeno je za Agenciju FENA. Nizvodno, Maglaj Doboj i ostale općine, rijeka Bosna je u povećanju i vjerojatno će se desiti historijski maksimumi ukoliko ostane ovakva situacija s padavinama, tvrde u Sektoru hidrologije. Kada je u pitanju sliv Bosne, vodostaj  Tinje u Srebreniku trenutno je 469 cm, a najveći do sada registrirani vodostaj na tom lokalitetu je 426 cm.

– Ono što je važno vodostaji na rijeci Bosni na glavnom vodotoku još  rastu, dok stagniraju na pritokama. Prema prognozi vremena padavine će se nastaviti, a tek bi sutra padavine trebale janjavati te se stoga očekuje i stagnacija i smanjenje vodostaja. Naglasio je na kraju da je Miljacka u opadanju, jer je visina vodotoka na ovoj rijeci jučer bila 250 centimetra kada je odnijela vodomjernu letvu, no tu je automatska stanica. Vodostaj Miljacke je danas 213 cm. Doboj je, navode iz  Federalnog hidrometeorološkog zavoda, 1968. godine bio poplavljen. To su bile stogodišnje velike vode i samo tada su bili veći vodostaji rijeka, ali trenutni vodostaji se primiču tom historijskom maksimumu.

Haotično stanje u Kaknju

Bosna, Zgošća, Ribnica  i Trstionica na području Općine Kakanj napravile su nezapamćene štete koje ne pamte niti najstariji mještani grda rudara. Rijeka Zgošča odnijela je dva mosta u naselju Zogoća i izlila se dijelom iz korita. U mjesnoj zajednici Kakanj 2 kod Mosta šehida napravljena je prepreka kako bi se voda vratila u svoj tok. Tvornica cementa Kakanj otvorila je svoje kapije kako bi se kroz njihov krug odvijao saobraćaj s ciljem izbjegavanja poplavljenih dijelova regionale kroz Doboj. U selu  Vukanovići  pojavilo se  novo klizište. Donji Kakanj je u potpunosti saobraćajno odsječen jer je poplavljen i regionalni put u Bilješevo, kao i put u Karaulskom Polju. (Kluiker.uinfo-Avaz-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku