hamburger-icon

Kliker.info

New York : Usvojene nove sankcije protiv Irana, BiH glasala za rezoluciju

New York : Usvojene nove sankcije protiv Irana, BiH glasala za rezoluciju

09 Juna
17:18 2010

Savjet bezbjednosti UN usvojio je danas rezoluciju o novim sankcijama Iranu, kojom se proširuje spisak pojedinaca, kompanija i organizacija kojima će biti zamrznuta sredstva i zabranjena putovanja u inostranstvo.Od 15 članova Savjeta bezbjednosti, za rezoluciju je glasalo 12. Uzdržan je bio Liban, dok su Brazil i Turska glasali protiv.SAD su sredinom maja predale Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezolucije kojom se pooštravaju sankcije Iranu zbog odbijanja te države da obustavi obogaćivanje uranijuma.Kako je ranije objavljeno, u rezoluciji su nabrojana imena 41 iranske firme i jednog naučnika, na koje će se primjenjivati sankcije svjetske organizacije.Na istoj listi su dvije banke koje obavljaju novčane transakcije za iranski vojni establišment, 23 kompanije koje imaju ugovore sa vojskom ili su vezane za nuklearnu industriju, i još 15 kompanija koje posjeduje ili kontroliše Iranska revolucionarna garda.

Pred samo glasanje, ambasadori Brazila i Turske su u govorima podsjetili na napore svojih vlada, koje su uspjele u maju da postignu dogovor sa Teheranom o uklanjanju određenih količina nuklearnog materijala iz Irana, što nije bilo uzeto u obzir kada je rezolucija stavljena na glasanje.U međuvremenu, američka vlada je uspjela da privoli sve stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, koje imaju pravo veta, da glasaju za rezoluciju, prije svega Kinu i Rusiju, koje su imale najveće rezerve.Savjet bezbjednosti UN je od 2006. godine već donio tri rezolucije o sankcijama Iranu, ali nijedna nije uspjela da ugrozi planove iranskog nuklearnog programa, za koje Zapad smatra da mu je cilj proizvodnja atomskog oružja, dok Teheran tvrdi da je njegova svrha isključivo proizvodnja električne energije.

Glas BiH "za" uvođenje sankcija                     Bosna i Hercegovina će kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a glasati za uvođenje sankcija Iranu ako iza takve odluke stanu sve stalne članice tog tijela, najavio je u srijedu u Sarajevu član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. Nakon redovne sjednice predsjedništva BiH Radmanović je novinarima potvrdio kako je na dnevnom redu bila i rasprava o stajalištu koje BiH treba zauzeti kada se u Vijeću sigurnosti bude odlučivalo o sankcijama Iranu zbog njegovog nuklearnog programa. "BiH će glasati ‘za’ ako za tu rezoluciju glasaju zemlje iz paketa 5+1", kazao je Radmanović, objasnivši kako se to odnosi na stalne članice VS-a i  Njemačku. (Kliker.info-Tanjug-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku