hamburger-icon

Kliker.info

New York Times: Detalji o ruskom miješanju u izbore Trumpu su preneseni prije inauguracije

New York Times: Detalji o ruskom miješanju u izbore Trumpu su preneseni prije inauguracije

19 Jula
17:12 2018

U izvještaju u izdanju od srijede, New York Times otkriva da je predsjednik SAD Donald Trump dobio širok obim izvještaja obavještajnih službi o direktnoj ulozi predsjednika Rusije Vladimira Putina u miješanju te zemlje u predsjedničke izbore u SAD 2016.

Izvještajem se osvijetljavaju dosljedni napori predsjednika Trumpa da prebaci fokus sa bilo kakve uloge Moskve odigrane u njegovoj pobjedi nad demokratkinjom Hilloary Clinton, uključujući i naprijed-nazad izjave u kojima je prvo odbacivao, a onda prihvatio otkrića obavještajne zajednice SAD nakon njegovog sastanka sa Putinom u ponedeljak u Helsinkiju.

Times piše da je Trump prvi put saznao o ruskim miješanjima 6. januara 2017, dvije nedelje prije svoje inauguracije, tokom sastanka u New Yorku u Trump tornju sa tadašnjim direktorom CIA John Brenanom, James Claperom, tadašnjim direktorom nacionalne obavještajne službe, tadašnjim direktorom FBI James Comeyem i admiralom Mike Rogersom , tadašnjim direktorom Nacionalne bezbjednosne agencije.

Visokorangirani zvaničnici pokazali su tada novoizabranom predsjedniku Trumpu povjerljive informacije prema kojima je Putin lično naredio hakovanje i kampanju dezinformisanja, uključujući i tekstove i mejlove ruskih vojnih oficira i informacije iz strogo povjerljivih izvora bliskih lično Putinu, tvrdi Times.

Dokazi su uključivali ukradene mejlove od Demokratskog nacionalnog komiteta, koji su bili ključni u odvraćanju birača od Clintonove .

Ali nakon brifinga, Trump je izdao saopštenje šireći krivicu na “Rusiju, Kinu i mnoge druge zemlje, spoljne grupe i zemlje”.

Predsjednik je rutinski odbacivao istragu o ruskim cyber-napadima kao prevaru pripremljenu od demokrata i kao “lov na vještice” ciljane da podriju njegovo predsjednikovanje.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku