hamburger-icon

Kliker.info

New York : Bushova administracija “čeka da Izrael odradi posao u Gazi”

New York : Bushova administracija “čeka da Izrael odradi posao u Gazi”

08 Januara
20:51 2009

Saga, ili još bolje “diplomatska sapunica” oko izglasavanja rezolucije koja bi trebala trenutačno kreirati obvezu Hamasu i Izraelu da zaustave vojne operacije u Gazi, kako bi civili prestali ginuti, nastavljena je na East Riveru, i poslije pristiglih vijesti, da je na tom dijelu palestinske teritorije broj poginulih bio premašio 700 ljudi. Vodeće zapadne i arapske zemlje čiji su se ministri vanjskih poslova okupili u New Yorku, ne bi li, kako je to pokušao u ime svih – artikulirati šef britanske diplomacije, David Miliband, u prvih 24 sata od trenutka okupljanja Vijeća sigurnosti, u utorak, “kroz intenzivne diplomatske aktivnosti” dosegnuti konsenzus i proizvesti adekvatnu odluku za zaustavljanje nasilja u Gazi, nisu uspjele u tome. Niti pokušaj postizanja kompromisa, na koga su, kako su to osobno tvrdili diplomate iz Egipta – bili spremni Arapi, nije uspio, jer Sjedinjene su Države ostale pri svome, da se ne žuri sa rezolucijom, iako to nisu eksplicitno priznale. Tako je Milibandova “aktivna diplomacija” već u startu produžena na preko 48 sati, a odmah nakon toga “u nedogled s neizvjesnim rezultatima”, kako je to za Jutarnji rekao jedan arapski diplomat.

Francuzi se pridružili Amerikancima              Kratko obraćanje novinarima okupljenim ispred Vijeća sigurnosti državne tajnice Condolezze Rice, a potom i američkog veleposlanika u UN-u, Zalmaya Khalillzada, koji su izbjegli odgovarati na novinarska pitanja, samo su potvrdila neka strahovanja; Bushova administracija “čeka da Izrael odradi posao u Gazi”, javio je CNN izvještavajući iz sjedišta UN-a. No, glavni akteri “taktike odugovlačenja”, kako to sve otvorenije govore arapske diplomate, pored Amerikanaca, sada su i Francuzi: ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, koji predsjedava sastancima i konzultacijama iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti, u srijedu je predstavio nacrt “predsjedničkog priopćenja” u VS-u. Taj se dokument već naziva “rivalskim papirom” – u odnosu na libijsku rezoluciju, koja među 15 članova Vijeća – cirkulira od utorka.

Nesložno vijeće – komplicirana procedura          Zajedno sa Riceovom i Milibandom, Kouchner se više puta sastao sa arapskim kolegama u srijedu, kako bi razgovarao o obadva teksta. Arapi, međutim, pokazuju vidno nezadovoljstvo s francuskim prijedlogom. Usvajanje predsjedničkog priopćenja skoro da je teže od usaglašavanja rezolucije, jer po proceduri zahtijeva jednoglasni pristanak svih 15 članova Vijeća sigurnosti. Za usvajanje rezolucije potrebna je dvotrećinska većina, od devet glasova, pod uvjetom da niti jedna stalna članica VS-a ne uloži veto (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina). Jedan egipatski diplomat izjavio je za Jutarnji, kako će Arapi, “bez obzira na kontraprijedlog ustrajati na svom nacrtu rezolucije, iako se može očekivati američki veto na nju…Neka izvole ako su se spremni osramotiti”, rekao je.
Zapadni su diplomate, ipak pristale na nastavak dogovora oko mogućeg usvajanja rezolucije VS-a, čiji tekst Jutarnji ima u posjedu. Nastavak konzultacija počeo je u 10 sati po lokalnom vremenu u četvrtak ujutro. “Nastavljamo naš boravak”, rekla je okupljenim novinarima državna tajnica Rice, ne navodeći do kada namjerava ostati u New Yorku. Nacrt “libijske” rezolucije sadrži odrednicu o “trenutačnom obustavljanju” već 13 dana duge izraelske ofenzive u pojasu Gaze. Predsjedničko “francusko” priopćenje pak, koje je također bilo dostupno na uvid nekim novinarima akreditiranima u UN-u, uključujući i dopisnika Jutarnjeg, ne traži ništa, osim što jedva i spominje, "hitnu potrebu za trenutačnim i održivim prekidom vatre”, odobravajući mirovnu inicijativu egipatskog i francuskog predsjednika, Mubareka i Sarkozyija. Isključivo rezolucije koje se donose u Vijeću sigurnosti, a ne predsjednička priopćenja imaju obvezujuću snagu ispunjavanja zahtjeva u njima. Spomenuto priopćenje isto tako zahtjeva sastavljanje “aranžmana i garancija, uključujući osiguranje granice (prema Egiptu), kako bi se spriječila ilegalna trgovina (oružja), te otvaranje graničnih prijelaza”.

Stigmatizirani Arapi                       Kako Arapi ne žele da se kućama vrate totalno praznih ruku, oni će osim pokušaja izglasavanja rezolucije, za čije neusvajanje bi mogli okriviti Washington, pokušati iznuditi “bilo kakav” dogovor u Vijeću sigurnosti, tvrde dobro obaviješteni novinari na East Riveru. Važno je stvoriti obvezu Izraelu da ispoštuje odredbe mirovne inicijative Mubaraka i Sarkozyja. Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Saud al-Faisal, pred novinarima u New Yorku – tražio je da Vijeće sigurnosti, “odmah poduzme akciju da se okonča nasilje u Gazi". Ipak, čini se da arapska istrajnost oko “libijske” rezolucije ima svoj rok trajanja. "Tražimo da Izrael objavi da je prihvatio egipatsku mirovnu inicijativu, i izjasni se, da je na temelju te inicijative pristao na prekid vatre na ograničeno vrijeme”, rekao je i egipatski veleposlanik u UN-u Maged Abdelaziz. “Sve dok Izrael ne prihvati egipatsku inicijativu ili prekid vatre”, dodao je ovaj diplomat, “arapska će skupina inzistirati na svojoj rezoluciji u Vijeću sigurnosti”. Za sve to vrijeme, dok traje “diplomatsko natezanje” u Vijeću sigurnosti, broj civilnih žrtava, u Gazi nastavlja rasti.    Erol Avdović (Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku