hamburger-icon

Kliker.info

Nevesinje: U narednu subotu otvaranje džamije u Sopiljima

Nevesinje: U narednu subotu otvaranje džamije u Sopiljima

31 Augusta
23:50 2006

Veliki podvig malog džama'at osnovni je razlog da džema'atlije Sopilja – Nevesinje od mostarskog muftije h. Seid ef. Smajkića zatraže da reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić prisustvuje svečanom otvorenju obnovljene džamije koje će se održati u subotu 9. septembra ove godine. 

 

„Nastojaću da s reisu-l-ulemom Cerićem dogovorim njegovu posjetu Nevesinju.", rekao je muftija. Na svečanom otvorenju pored reisu-l-uleme Cerića očekuje se dolazak brojnih delgacija iz Islamske zajednice i delegacija iz javnog života Bosne i Hercegovine.
Džema'at Sopilja je relativno mlad džema'at. Formiran sredinom prošlog stoljeća. U Sidžilu nevesinjskog kad
ije iz XVIII stoljeća ovo selo se spominje kao sastavni dio džem'ata Kljuna. U doba stare Jugoslavije u skoro svim nevesinjskim selima koja nisu imala džamiju grade se seoski mektebi čija uloga prvenstveno je bila da se u njima vrši vjerska obuka djece te da se klanjaju dnevni i teravih namazi tokom ramazana. Stalnim prirastom stanovništva i jačanjem ekonomske moći mještani su 1987. godine pokrenuli inicijativu da na mjestu starog mekteba izgrade džamiju. Dotadašnjeg imama u džama'atu Sopilja Duran ef. Maslu zamijenio je Adem ef. Omerika, glavni imam Odbora IZ Nevesinje. Adem efendijina organizaciona sposobnost i agilnost samih mještana brzo je dala svoje rezultate. Izgrađena je impresivna zgrada džamije sa svim pratećim objektima: mektebom, gasulhanom i čatrnjom.  
U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu u junu mjesecu 1992.g. džamija je kao i svi drugi objekti Bošnjaka Nevesinja zapaljena, a potom minirana. Miniranje džamije prema stručnim nalazim stalnog sudskog vještaka S.P. je izvršeno od strane stručnih lica, a što se može zaključiti po odabiru mjesta gdje su eksplozivi postavljani.  Međutim, džamija je bila jača od mina. U četiri ćoška na mjestima betonskih stubova ostale su veće rupe dok je preostali dio džamijskih zidova ostao čitav. Na inicijativu Sopiljana obnova uništene džamije počela je u maju mjesecu 2006.g. Za rekordno vrijeme od samo tri mjeseca prikupljena su potrebna sredstva. Džamija je u potpunosti obnovljena. Donacijom Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike srpske i Ministarstva za izbjegla i raseljena lica F BiH džamiji je dograđena i munara visine 25 metara. Sredstva za obnovu džamije osigurali su sami mještani a značajan iznos donirale su i javne ustanove, privredni subjekti te pojedinci čija imena i nazivi će biti saopćeni na svečanom otvorenju džamije.

Hasan Eminović

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku