hamburger-icon

Kliker.info

Nevesele prognoze : BiH neće biti ni srpska ,ni bošnjačka, ni hrvatska, nego mafijaška

Nevesele prognoze : BiH neće biti ni srpska ,ni bošnjačka, ni hrvatska, nego mafijaška

24 Novembra
06:23 2008

Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Albanija suočene su sa opasnošću da do 2025. godine organizovani kriminal poptuno preuzme kontrolu nad tim dijelom evropskog kontinenta.Ovo se kaže u najnovijem izvještaju na 120 stranica iza kojih stoji grupa eksperata iz svih američkih obavještajnih službi. Autor izvještaja koji nosi naziv „Globalni trendovi 2025. – transformisani svijet“ je američko Nacionalno obavještajno vijeće (NIC), a korištene su informacije svih 16 civilnih i vojnih obavještajnih slućbi SAD-a Jedna vlada ili više vlada u istočnoj ili centralnoj Evropi mogle bi da padnu pod dominaciju organizovanog kriminala koji će ojačati – ocjenjuju američki eksperti. Oni posebno pominju ruske mafijaške klanove koji hoće da preuzmu kontrolu nad regionom zapadnog Balkana i ističu da je taj dio Evrope ugrožen i djelovanjem radikalnih islamističkih grupa „koje vjerovatno neće do 2025. godine nestati sa svjetske političko-sigurnosne scene“.Treba reći da američko Nacionalno obavještajno vijeće svake četiri godine objavljuje svoju analizu i to uoči stupanja na dužnost novog predsjednika SAD-a kako bi on imao na uvidu procjenu globalnih političkih, sigurnosnih i ekonomskih kretanja u svijetu. Izvještaj se, po pravilu, javno objavljuje.

Korumpirani političari

 Aktivnosti ruskog organizovanog kriminala u snabdijevanju energentima nekim kompanijama će obezbijediti i povlaštene uslove na tržištu – procjena je NIC-a koji smatra da će  u narednom periodu u svijetu biti sve više sukoba oko resursa, uključujući vodu i hranu.Vremeno, a imaju u vidu njihove jake veze u vladama i upravljačkim strukturama korporacija, kriminalci će biti u poziciji da kontrolišu države, preuzmu kontrolu nad tržištem, čak i da oblikuju spoljnu politiku – stoji u izvještaju o ruskom organizovanom kriminalu i njegovom uticaju na Evropu.Vjerovatnoća enormnog rasta uticaja organizovanog kriminala posebno je izražena u istočnoj Evropi gdje je kriminalna djelatnost odavno institucionalizovana u sve sfere ekonomskog i političkog života – kaže se u analizi NIC-a i naglašava:U tim državama istočne Evrope i na Balkanu, vođe organizovanog kriminala vremeno su postali moćni i uticajni biznismeni i samim tim važni partneri korumpiranim državnim zvaničnicima.Prema procjeni američkih obavještajaca, teroristička organizacija Al Kaida će se razvijati brže nego što se misli i postajat će sve opasnija za Evropu, a radikalni islamisti će na evropski kontinent dolaziti preko Balkana.

Bivši ambasador SAD-a u BiH zadužen za Evropu

Ričard kauzlarič, bivši američki ambasador u BiH, u Nacionalnom obavještajnom vijeću (NIC) zadužen je za Evropu. On je vrstan poznavalac prilika na Balkanu. Radio je i u američkim ambasadama u Izraelu i Egiptu, a jedno vrijeme u američkom Institutu za mir bio je direktor odjela Specijalna inicijativa za muslimanski svijet.Inače, direktor NIC-a od 2005. godine je Tomas Fingar koji važi za izvrsnog poznavaoca sigurnosnih prilika u svijetu. Jedno vrijeme vodio je Biro za obavještajni rad i istraživanja u američkog diplomatskoj službi.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku