hamburger-icon

Kliker.info

Nesvakidašnja priča iz Goražda : Moja ‘drugarica’ Anika je pravi borac

Nesvakidašnja priča iz Goražda : Moja ‘drugarica’ Anika je pravi borac

15 Maja
17:50 2013
Sanjin Rašidović, policajac iz Goražda na svoj je Facebook profil postavio fotografiju sa malom Romkinjom, Anikom, koja je u samo nekoliko dana skupila preko 8 hiljada likeova.”U posljednje vrijeme u gradu se pojavila mala Romkinja Anika (kaže da ima još jedno ime, ali ga ne zna), sa kojom sam postao ‘drug’. Često progovorimo po koju riječ, a gledajući nju i djecu/unučad mojih prijatelja, natjerala me na razmišljanje…”, započinje svoju priču Sanjin.

‘Sretna je kada nije gladna’

Anika ima pet ili šest godina (ne zna ni sama), nije upisana u knjigu rođenja, ima nekoliko braće i sestara. U školu ne ide, niti zna šta su igrice za računar, a noću spava u kartonskoj kutiji bez struje, vode, televizora. Trči  bosonoga oko stolova, ne brine zbog toga da li će joj roditelji dopuniti račun jer nema mobitel. Sretna je kad nije gladna. Vesela je svako jutro, ponekad nenaspavana, uvijek bosonoga, neuredne kose, ali urednog svakodnevnog obilaženja oko stolova, tražeći pola marke.”Danas smo je moj drug Nino i ja sreli i sva sretna nam je rekla kako joj je drago što ima prijatelje kao što smo mi… Otišli smo u radnju, Anika je ponosno odabrala pantalone i haljinicu, očistila lice vlažnim maramicama i bila je prava djevojčica. Kasnije sam je sreo i rekla mi je da je našla baletanke koje joj se sviđaju. Kupili smo i njih sa čarapicama iste boje, pa je sva sretna pričala kako joj svi govore ‘Kako si se sredila’, ponosno šetajući sa mnom”, priča Sanjin.

Moja ‘drugarica’ Anika je pravi borac

Anika nema roditelje koji je svaki dan voze autom u školu, nju niko ne uči da čita i piše, ona neće nikad učestvovati na školskoj priredbi na kojoj će je ponosni roditelji, rodbina i komšije gledati u novoj haljinici… Ona nema dom, a nema ni haljinu. Odrastat će na ulici, bosonoga i spremati se za borbu sa životom na ulici.”Ipak, mnogi od nas možemo naučiti od nje. Ona ima iskren osmijeh, kada je srećna, to i pokaže, nema maske na licu kao većina ljudi, ne zna biti licemjer. Ona je samo jedna djevojčica koja se bori da preživi. Niti jedan frizer ne želi da je odvedem da je sredi. Žao mi je Anike, jer je u godinama kada postavlja milion pitanja na koje joj niko ne daje odgovor. Svi će je otjerati, a ona će i dalje neumorno morati obilaziti ulice i stolove da preživi. Moja ‘drugarica’ Anika je pravi borac, volio bih da može imati neku udomiteljsku porodicu, da kao i svi mi ima svoje sne… Srećno joj bilo i neka je sreća prati”, napisao je Sanjin na svom Facebook profilu. (Kliker.info-Manjine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku