hamburger-icon

Kliker.info

Nermin Nikšić potvrdio : SDP i DF zajedno na lokalnim izborima 2016. godine !

Nermin Nikšić potvrdio : SDP i DF zajedno na lokalnim izborima 2016. godine !

15 Maja
15:55 2015

Niksic321Na radnom ručku predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Nermina Nikšića s novinarima danas u Sarajevu prezentiran je sistem „jedan član-jedan glas“ te aktivnosti u vezi s predstojećim unutarpartijskim izborima. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je naveo da imaju nekoliko tekovina Vanrednog kongresa SDP-a. Prva je demokratski standard „jedan član-jedan glas“ i izbori koji će biti 31. maja u svim organizacijama SDP-a.

Druga tekovina Vanrednog kongresa je javna rasprava, odnosno prije javne rasprave prikupljanje sugestija, primjedbi, mišljenja, amandmana članova na Statut SDP-a.
Istaknuo je da imaju obavezu, po odluci Kongresa, da rade na platformi, odnosno da budu lideri u okrupnjavanju i objedinjavanju ljevice u BiH.

– Radimo na tom procesu, na uspostavljanju komunikacije. Sigurni smo da se nikad više neće desiti da na bilo koje izbore u BiH ljevica izađe ovako rasparčana i podijeljenja – kazao je Nikšić.

Na novinarsko pitanje da li će SDP i Demokratska fronta na lokalnim izborima imati zajedničke kandidate za načelnike i zajedničke liste, Nikšić je kazao da ne postoji nikakva dilema ni kod njega, a prema onome što zna, ni kod Komšića da na tome rade.

Neveo je da je neprirodno očekivati da se dvije političke partije ujedine kad je jedna vlast, a druga opozicija.

– Ali ćemo sigurno, i to nije smetnja, za lokalne izbore imati inicijativu i dogovoriti. Moje je čvrsto opredjeljenje da imamo zajedničke kandidate za načelnike. Da li ćemo ići s odvojenim listama, što bi u startu bilo normalno u situaciji kad smo još dva politička subjekta, koji će podržavati tog jednog kandidata za načelnika, ili će eventualno doći do dogovora na pojedinim nivoima da idemo sa zajedničkom listom, to je još stvar o kojoj treba razgovarati – kazao je Nikšić, dodajući da govori onako kako on to vidi i razmišlja o tome.

Govoreći o situaciji u Vladi FBiH, kazao je da očito i neke dobre namjere koje imaju pojedinci u toj vladi teško mogu doživjeti svoju realizaciju „zbog odnosa koje imaju i zbog neprirodne koalicije za koju smo u startu znali da neće voditi tome da se može raditi na način da vlada jedinstveno donosi odluke i da će sigurno u radu te vlade dolaziti do preglasavanja dviju političkih partija protiv jedne“.

Upitan kako predviđa da će se završiti kriza u Federalnoj vladi, Nikšić je kazao da je teško predvidjeti šta će se desiti.
– Čnjenica da je na prvoj sjednici Vlade došlo do preglasavanja ministara iz DF-a od ministara iz SDA i HDZ-a je jedna matrica koju, pretpostavljam, može se očekivati i u narednom periodu. U toj varijanti ne vidim nikakvog razloga, da sam u ulozi DF-a, da ostanem dio vlasti – kazao je Nikšić.

Naveo je da ne vidi da se „uopšte ozbiljno radi na prevazilaženju problema, da se razgovara“.

– Mislim da je to osnovna greška i kad se ušlo u konstituisanje ove vlasti. Imali smo sve vrijeme situaciju kao pregovaraju HDZ i SDA, a SDA pregovara i uime DF-a i onda prenosi poruku DF-u šta je to što su se oni dogovorili, je li to DF prihvata ili ne prihvata – kazao je Nikšić.

Upitan šta bi on uradio da je na mjestu DF-a, odgovorio je da je DF objektivno u najtežoj poziciji.

– Najmanje ministara imaju i očito je da oni tamo baš,  rekao bih, nisu ni dobrodošli – kazao je Nikšić.

Naveo je da nije nikakva tajna da „HDZ ništa drugo i ne interesuje nego da sjedne u pet kompanija, Elektorprivredu, Aluminij, Eronet, Poštu i Razvojnu banku“.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku