hamburger-icon

Kliker.info

Nenad Kecmanović : RS samostalna ili u Srbiji, Federacija BiH u Hrvatskoj

Nenad Kecmanović : RS samostalna ili u Srbiji, Federacija BiH u Hrvatskoj

08 Februara
06:59 2010

Nenad Kecmanović, prijeratni univerzitetski profesor iz Sarajeva, a sada jedan od najvažnijih savjetnika Milorada Dodika, premijera RS, nije nimalo slučajno jučer preko beogradske štampe otvorio pitanje daljeg opastanka države Bosne i Hercegovine. Naravno, nije to učinio nimalo slučajno ni jučer ni preko srbijanskih medija – javna je tajna da on avojim autorskim tekstovima ili intervjuima čisti teren za naredne Dodikove poteze. Bez pretjerivanja bi se moglo reći da Kecmanović svojim istupima, a oni su uvijek i po pravilu, u dramatičnim trenucima, na određeni način i najavljuje ono što će uraditi vlasti RS-a.

Čeka se ozvaničenje              Zašto bi BiH uopšte morala da opstane kao država – pita Kecmanović i odmah odgovara da Zapad ne zna šta će sa BiH uz naglasak da su Srbi i Hrvati taoci zapadne islamofobije. Njegov jučerašnji istup može se komotno tumačiti i kao razotrkivanje dijela scenarija podjele i raspada BiH, a sve pod izgovorom rješavanja nacionalnog pitanja i kao dobronamjernog nagovaranja Bošnjaka da zatraže svoju državu.- Zašto Hrvati ne bi dobili treći entitet? Zašto Republika Srpska ne bi bila samostalna država ili da se priključi Srbiji? Zašto Federacija BiH ne bi ušla u savez sa Hrvatskom? Zašto i Bošnjaci ne bi dobili svoj dio Bosne? Da li su i Bošnjaci, kao Palestinci, žrtve dugogodišnje maniplulacije Zapada i da li takva politika može dovesti do njihove radikalizacije? Odgovor svjetskih demokratskih metropola glasi da je „Bosna naprosto geopolitička nužnost", ali većina ljudi na terenu demokratiju vezuje za slobodno samoopredjeljenje – kao naivno pita i odgovara Kecmanović.- BiH je jedino održiva kao (kon)federacija tri entiteta, tri nacionalne republike. Ona u velikoj mjeri to de fakto i jeste i samo je pitanje vremena da se to ozvaniči – uvjerava Dodikov savjetnik Kecmanović i ističe: 

Taktički razlozi šutnje                 – Britanski ambasador u beogradu Čarls Kraford je poslije odlaska na novu dužnost javno postavio pitanje: kako možemo Albancima na Kosovu da kažemo da mogu da se otcijepe ako ne žele da ostanu u zajedničkog državi sa Srbima, a Srbima u BiH istovremeno poručujemo da, htjeli, ne htjeli, moraju da ostanu u zajedničkoj državi sa Bošnjacima i Hrvatima… Možda se i može razumjeti da zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske iz taktičkih razloga o tome javno ne govore.Nenad Kecmanović nije naivan da bi tek tako i na svoju ruku izašao u javnost s ovakvim stavovima i ne treba sumnjati da je to rezultat dogovora uskih Dodikovih krugovima kojima i on sam pripada, a s ciljem novog opipavanja pulsa međunarodne zajednice. Ne treba zaboraviti da se sutra Narodna skupština RS izjašnjava o usvajanju zakon o referendumu što je osnov za raspisivanje referenduma.Ono što je znakovito da se na sve ovo uopšte ne oglašavaju stranke na vlasti koje su u koaliciji sa Dodikovim SNSD-om, a prvije svih SDA i HDZ i njihovi šefovi Sulejman Tihić i Dragan Čović. Ovdje se, priznao to neko ili ne priznao, radi o scenariju na, u prvoj fazi podjeli,a u drugoj fazi raspadu države Bosne i Hercegovine. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku