hamburger-icon

Kliker.info

Nemilosrdna bitka za Kongres : Bosanci i Hercegovci uglavnom ne glasaju i gledaju “svoja posla”

Nemilosrdna bitka za Kongres : Bosanci i Hercegovci uglavnom ne glasaju i gledaju “svoja posla”

04 Novembra
18:03 2014

Dulic“U nastojanju da preuzme kontrolu u Senatu republikancima je potrebno da osvoje 6 novih mjesta i nadaju se da bi to jedno moglo doci  iz ove države.No ako je vjerovati raznim anketama konačan rezultat utrke mogao bi biti poznat tek u ponovljenim izborima u januaru jer se očekuje da  kandidat Republikanaca David Perdue, ni kandidantkinja Demokrata Michelle Nunn neće osvojiti više od 50% glasova birača.Predizborna kampanja ovih kandidata kretala se uglavnom na liniji tradicionalnih razmimoilaženja između Demokrata i Republikanaca po pitanjima ekonomije,zdravstva, obrazovanja i vanjske politike.Zanimljiva če biti utrka i za governera  Georgije koja se vodi izmedju sadašnjeg guvernera Nathan Deala , republikanca, i Jason Cartera , demokrate i nećaka bivšeg predsjednika Jimmy Cartera. Mnogi smatraju da bi odluku o pobjedniku mogla odlučiti izlaznost Afro- Amerikanaca koji tradicionalno glasaju za Demokrate.Ono što je sigurno jeste da će mali broj Bosanaca i Hercegovaca koji imaju američko državljanstvo iskoristi to svoje pravo”, naglašava Đulić i zaključuje da se Bosanci i Hercegovci   tako utapaju u onu američku  većinu koja tradicionalno i ne izlazi na međuizbore,  jer po statistici samo oko 40% potencijalnih glasača obavi tu svoju dužnost .

Fayla77Krajnje zanimljivo i poprilično neizvjesno biće i u već pominjanom Kentuckyju , gdje   snage odmjeravaju, veteran Mitc Mc Connell koji  iza sebe ima već punih 30 godina staža u Kongresu i mlada nada Demokratske  stranke  Alison Lundegran Grimes.  U startu apsolutni favorit , senator Mc Connell je do prije nekoliko dana značajno zaostajao u anketama, što je bio signal za donatore Republikanske stranke da odriješe kesu i u eter  pošalju  na hiljade dodatnih plaćenih oglasa u medijima koji su u finišu predizborne kampanje  znatno preokrenuli situaciju. Ako na kraju Mc Connell i odnese novu pobjedu i sebi obezbjedi novi mandat U Senatu, to će  biti zahvaljujući  i prljavoj kampanji i  oglasima  u stilu, Alison Lundegran Grimes, želi uvesti ebolu u Ameriku.

Zanimljivo jke također da Bosanci i Hercegovci i ovdje uglavnom gledaju svoja posla.Prema mišljenju Muhameda Fazlagića doktoranta na Univerzitetu u Louisvilleu  više je razloga za ovakav epilog.

”  Većina ljudi  na žalost,  nema predstavu da nihov glas potvrđuje isto, veliki izlazak uvijek favorizira opozicione partije I kandidate.  Ovdje moram pomenuti i žalosnu  činjenica da 49% biračkog tijela i  u BiH apstinira  i  na taj način dozvoljava nacionalističkim partijama da ojačavaju svoju stranačku infrastrukturu . Takvu apatičnu atmosferu promovišu stranke na vlasti, čime teoretski, a i  praktično   nastavljaju  sa kočenjem progresa cijele države. Glasanje je pravo, ali i obaveza da svojim glasom izvršimo evaluaciju predhodne vlasti.  Ukoliko je pozitivna, da im se povjerenje ponovo da, a ukoliko je negativna,  da se traže i nađu druga rješenja. U protivnom nemamo pravo prigovarati na rezultate vlasti i stuaciju u kojoj se društvo nalazi “, kategoričan je Fazlagić koji zaključuje da  do naših ljudi u dijaspori jako malo dopire informacija iz domovine, pogotovu onih o registraciji birača. Što je još poraznije, premas njegovim riječima je još manje onih koji na sebe preuzimaju aktivističku ulogu da to stanje promijene.

alibasicH1Slično razmišlja i prof. dr. Haris Alibašić, član Gradske administracije Grand Rapidsa u državi Michigan   koji u izjavi za kliker  ističe da Bosanci i Hercegovci  u ovom dijelu svijeta imaju jedinstvenu priliku da ostvare svoje demokratsko pravo i glasaju na izborima,  ne samo u BiH,  nego i na izborima i u SAD i prava je šteta što to i ne koriste u dovoljnoj mjeri.

“I jedni i drugi izbori   su idelna prilika da se, između ostalog,  da glas   onima koji podržavaju cjelovitu i  suverenu Bosnu i Hercegovinu i integraciju BiH u euroatlantske tokove. Bilo kako bilo, ne vjerujem  međutim da će ce se, s obzirom na situaciju u svijetu,  nakon  današnjih izbora u SAD bitno mijenjati odnos američke administracije prema BiH”, kaže  Alibašić i zaključuje da  je od krucijalnog značaja da Bosanci i Hercegovci  nastave podržavati i prepozvavati značaj  organizacija  koje u posljednih nekoliko godina pokazuju važnost prisustva i učešća  BiH građana na političkoj sceni u SAD.

H. Šetka (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku