hamburger-icon

Kliker.info

Nema vječnih prijateljstava,vječni su samo interesi : RS gubi podršku Rusije, Ivancov potpisao kominike PIC-a

Nema vječnih prijateljstava,vječni su samo interesi : RS gubi podršku Rusije, Ivancov potpisao kominike PIC-a

12 Juna
16:22 2015

Ivancov56Rusija je, sasvim neočekivano, potpisnik prekjučerašnjeg kominikea UO Vijeća za implementaciju mira u kojem su navedeni i stavovi suprotni zvaničnoj politici Republike Srpske, piše srbijanski Blic, prenosi agencija Patria.Kako se navodi ruski ambasador u BiH Petar Ivancov nije se ogradio od formulacije “genocid u Srebrenici” a koji se u jednom dijelu kominikea spominje. Također zajedno sa ostalim političkim direktorima dao je podršku aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO.

Ruski ambasador nije izdvojio mišljenje ni tokom rasprave o vladavini prava, a visoki predstavnik za BiH Valentin Incko naglasio je poslije sjednice da je kominike usvojen jednoglasno i da je UO posebnu pažnju posvetio ponašanju „nekih političara iz Republike Srpske koji su upravo kroz osporavanje vladavine prava nastojali sebi osigurati politički kapital“.

Ta rasprava je izrodila i poziv na striktno poštovanje odluka Ustavnog suda BiH. Posebno je zanimljivo da ruski ambasador daje podršku kominikeu kad “Republika Srpska pokušava da sačuva 9. januar kao Dan Republike zbog kojeg je usvojena i Deklaracija o zaštiti Zakona o praznicima RS. U Deklaraciji se navodi da RS neće prihvatiti odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića ako bude osporen Dan Republike.”
Stavovi ruskog ambasadora su još neobjašnjiviji, kada se ima u vidu da se Rusija u izjavama funkcionera RS stalno spominje kao najveći prijatelj i alternativa Evropskoj uniji. Od Rusije se očekuje i pomoć u slučaju da pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija dođe rezolucija o Srebrenici koju predlaže Velika Britanija. Rusija bi, bar prema željama zvanične RS, trebalo da uloži veto kako ne bi bila usvojena Rezolucija.

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja kaže da je očigledno da se nešto mijenja na međunarodnom planu, jer se ovakvi stavovi kose sa određenim politikama i u RS, ali i izvan nje.
Šolaja vjeruje da se radi o snažnom upozorenju da RS, između ostalog, mora drugačije da počne da razgovara sa Evropskom unijom, Amerikom ili, recimo, Turskom i da je došlo vrijeme za drugačiju izgradnju ukupnih odnosa u BiH.

– Navikli smo da se Rusija i Turska u saopštenjima poslije sjednice obično ne slažu sa određenim stavovima, ali je sada postignut konsenzus. Vjerovatno se ne radi samo o mišljenju ruskog ambasadora u BiH, već i činjenicom da se stavovi Rusije mijenjaju na međunarodnom planu i da je možda pritisnuta zbog odnosa sa Ukrajinom. Republika Srpska to sve mora ozbiljnije da prati – kaže Šolaja.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku