hamburger-icon

Kliker.info

Natrag na posao : Clintonova knjiga kritika Obaminog rada

Natrag na posao : Clintonova knjiga kritika Obaminog rada

08 Novembra
15:37 2011
Kada su prošloga ljeta, u iznajmljenoj kući u Hamptonu, Hillary i Bill Clinton slavili njegov 65-ti rođendan, razgovor među gostima “zavrtio” se i oko američkog predsjednika i Obaminim problemima s dužničkom krizom, te oko mogućnosti da aktuelni predsjednik dobije još jedan mandat.“Zaista mu pokušavam pomoći", kazao je tada bivši američki predsjednik, “ali čini se da je on izgubio svoju govorničku snagu!”Tu je pomoć Bill Clinton uobličio sada u knjigu pod naslovom “Natrag na posao”. Knjiga, čija prodaja počinje u utorak, 8.novembra, u toplijim i prisnijim tonovima odslikava odnose, ali i suparništvo dvojice muškraca.Bivši je predsjednik bio naime toliko frustriran onim u šta se pretvorila ekonomska politika da je odlučio napisati knjigu i objasniti svoju verziju priče.
 
Ukratko, prema Billu Clintonu: predsjednik Obama i njegovi Demokratski saveznici napravili su dva ključna pogrešna koraka. Prvo, propustili su u doba kad su u Kongresu imali prevlast, podići plafon saveznog duga, a odmah potom su lošom i neefektnom kampanjom propustili odposlati prave poruke tokom izbora 2010.godine.Clinton takođe izokola sugerira da je Obamina kritika na Wall Streetu preoštra i kontraproduktivna. Zato je 42-i predsjednik SAD objavio spisak dobrih preporuka kako treba upravljati ekonomijom, te što misli pod naslovom Natrag na posao ili Zašto nam za jaku privredu treba pametna vlast”.Između redova, počesto i direktno, piše Washington post, Clinton kritizira Obamu za ishitrene i slabe poteze. “Ne čudi me što su mladi ljudi razočarani, piše Clinton, zemlja je stvarno u krizi!”.

Ljubazni i na distanci

Odnosi između Obame i Clintona jako su kompleksni. Ko hoće biti umjeren opisuje to riječima – ljubazni i na distanci. Dva se lidera temeljno razlikuju u osobnosti i temperamentu. Obama ima disciplinu o kojoj Clinton može tek sanjati. Njihov je razlaz počeo davno prije Obamine predizborne bitke s gospođom Clinton, koja je sada državni sekretar.​​Godine 1996, Obama, tadašnji senator države Illinois kritizirao je Clintonovo pomjeranje ka centru, njegovu je kampanju nazvao "uznemirujućom" , a njegove nastupe komercijalnim. Clinton mu je udarac uzvratio time što je naklonost dao drugom Illinois kandidatu Bobby Rush-u, koji je bio Obamin suparnik.

Dvojica muškaraca nikada nisu jedan s drugim razgovarali “od srca” i bez posrednika, kakvi su potpredsjednik Joseph Biden ili sama Hillary Clinton. Bračni par Obama nikada nisu na večeru u Bijelu kuću pozvali Clintonove, ali su utisak u javnosti popravili zajedničkim susretom na golf igralištu."Natrag na posao" je knjiga napisana u prepoznatljivom Clintonovom tonu. On izražava simpatije za gospodina Obamu, ali ga privatno kritizira. Očituje se to u oštroj analizi primjedbi da su predsjednik i lideri Demokrata dužničku krizu rješavali na dugačkim sastancima, a da mnogi korisnici Obamine politike nisu ni znali za njegove “akcije”. Osim toga Clinton jasno izgovara svoju frustraciju oko lošeg parlamentarnog izbornog rezultata Demokratske stranke.

Clinton se nikada nije libio stajati ispod reflektora. Rođendan je, na primjer slavio puna tri dana, a partyjem su prodefilirale brojne hollywoodske zvijezde. Proteklih je dana tako jako uživao slušajući kako svoje saradnike (od kojih su neki aktivni i u Obaminoj administraciji) kako se “mnogo toga i danas može naučiti iz dva predsjednička mandata Billa Clintona, te kako se neće skoro u ekonomiji ponoviti rezultati kakve su SAD imale pod Clintonovom palicom”.Obami i njegovim saradnicima ne preostaje puno prostora u izbjegavanju priznanja Clintonovih ekonomskih uspjeha, jer Clinton potencijalno može puno pomoći u 2012. "Clinton ima nešto što je gotovo jedinstveno u američkoj politici, on prosto umije konkretno i razborito pričati “ rekao je Bill Carrick, politički konzultant Demokrata.Nek ostane zabilježeno da je na pomenutoj partiji golfa pobijedio Barack Obama. Fotoreporteri su komentirali kako je stari predsjednik gestikulirao i pričao, a mladji djelovao kao čovjek koji samo želi igrati golf. Bio je dovoljno pristojan da je ipak strpljivo slušao nekadašnjeg kolegu.  (Kliker.info-RSE)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku