hamburger-icon

Kliker.info

Nataša Kandić : Dodjelom odličja Handkeu Vučić započeo rat protiv civilizovanog svijeta

Nataša Kandić : Dodjelom odličja Handkeu Vučić započeo rat protiv civilizovanog svijeta

11 Maja
15:06 2021

“Predsjednik Srbije je dodjelom Ordena Karađorđeve zvezde Handkeu započeo rat protiv civilizovanog svijeta, susjeda i svakog od nas u Srbiji koji nosimo sramotu počinjenog genocida i masovnih zločina srpskih snaga u ratovima 90.tih. Ni tračka nade nema”, objavila je 11. maja na svom Twitter nalogu nekadašnja direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP) i osnivačica Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM), Nataša Kandić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je 9. maja jedno od najviših državnih odlikovanja Peteru Handkeu, austrijskom književniku i dobitniku Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, koji negira genocid u Srebrenici.

Vučić je Handkeu uručio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena, a ukaz o njegovoj dodjeli književniku donijet je još u februaru 2020. godine.

Iako ga kritika često označava kao jednog od najboljih savremenih pisaca u Evropi, književni opus Petera Handkea pao je u drugi plan nakon što je 1996. objavio putopisni esej “Jedno zimsko putovanje prema Dunavu, Savi, Moravi i Drini – ili pravda za Srbiju”, a potom i još četiri knjige intonirane na isti način.

Zbog podrške međunarodno izolovanoj Srbiji, kasnije posjete predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, te odlaska na njegovu sahranu – Handke je uglavnom bio kritikovan, pa čak i ozloglašen u međunarodnoj javnosti, kao skoro nijedan pisac do tada.

Handke je rekao prije nekoliko godina za dnevni list “Politika” da se odlučio da dođe u Srbiju 1996. jer je ona za zapadne medije bila “crna rupa”.

Peter Handke je u Beograd doputovao iz Bosne i Hercegovine, gdje su mu najviša priznanja dva dana ranije dodijelili predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i reditelj Emir Kusturica.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 10. decembra 2019. godine, a dodjelu su bojkotovali Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija i Turska.

Na sam dan dodjele nagrade, u glavnom gradu Švedske održana su dva protesta, a mnogi ratni reporteri koji su izvještavali iz ratova u BiH i na Kosovu oglasili su se na društvenim mrežama, sa tekstovima koje su pisali ratnih devedesetih.

Vučić je ukaz o odlikovanjima zaslužnim pojedincima i institucijama donio u februaru 2020. godine, a među njima su bili i češki predsjednik Miloš Zeman i austrijski pisac Peter Handke.

Ni Handke, ni Zeman nisu prisustvovali ceremoniji dodele priznanja, pa je tada rečeno da će im ona biti dodeljena naknadno.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

2 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 12 Maja, 12:57

  krmačo kandić KAŽEŠ DA NOSIŠ SRAMOTU ZA OIČINJENI GENOCID.TU SI U PRAVU ŠTO NOSIŠ SRAMOTU SAMO SI POGRIJEŠILA GODINU IMJESTO JER SE TREBAŠ STIDITI ZA ZLOČINE SVOGA TATE KOJI JE ČESTITE SRBE BACAO U ŽIVI KREČ KAO OZLOGLAŠENI PRIPADNIK OZNE I ZA TO NIJE ODGOVARAO,ALI RATNI ZLOČIN NE ZASTARIJEVA PA ĆEMO MU SUDITI.NIŠTA U ŽIVOTU NISI STVORILA OSIM ŠTO SI RODILA JEDNOG DEBILA NARKOMANČINU I NISI MOGLA DA VASPITAŠ JEDNO DIJETE A OVAMO BI DA POPUJEŠ CIJELOM NARODU.KO SI TI DA GOVORIŠ U IME SRPSKOG NARODA I KO TE JE IZABRAO ZA TO?TI SI JEDNA MORALNA I FIZIČKA NAKAZA,A PETER HANDKE NIKAD SREBRENICU NIJE NI SPOMENUO.
  VI ČARŠIJAŠI OPET ZOVETE ŠAKU JADA IZ SRBIJE,AKO NEKA TO NAS UČVRŠĆUJE U TOME DA SE RAZIĐEMO.SAMO NAPRED

  Odgovori
 2. Sanela
  Sanela 13 Maja, 04:11

  Natasa Kandic je klintonova pedofilicarka , njeno misljenje je nebitno i irelevantno , ona moze sama sebe da proglasi samo za direktora hitlerovog koncentracionog logora gdje vatikanski i islamski nacisti siluju malu bespomocnu decu .

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku