hamburger-icon

Kliker.info

Nataša Kandić o Mladićevim posterima: Svijetu jasno poručeno da je “Srbija ne da Mladića”

Nataša Kandić o Mladićevim posterima: Svijetu jasno poručeno da je “Srbija ne da Mladića”

26 Septembra
15:56 2006

– To je vrlo jasna provokacija koja govori da je Mladić u Srbiji neko ko zaslužuje opću pažnju. Ovaj čin pokazuje da "Glas javnosti" misli kako to što je vlast, navodno, donijela neki akcioni plan nema veze s realnošću, nego da je za njih Mladić zapravo heroj – kazala je Kandić. Istaknula je da je objavljivanje postera i odgovor "Glasa javnosti" potpredsjednici Vlade Srbije Ivani Dulić-Marković, koja je ustvrdila da se Mladić nalazi u Srbiji. Očito joj je "Glas javnosti" poručio: "On je naš i mi ćemo objavljivati njegove postere te se i dalje dičiti njime", smatra Kandić.  – To govori o stavu vlasti i njenom izigravanju međunarodne zajednice, Haškog tužilaštva, susjednih država i žrtava – kazala je Kandić i zaključila da se u "Glasu javnosti" Mladićev poster nikad ne bi pojavio da uredništvo tog lista nije bilo sigurno da će vlast tolerirati takvu provokaciju. Ministarstvo odbrane Srbije jučer je osudilo objavljivanje Mladićevih fotografija u dnevnim listovima "Kurir" i "Glas javnosti" i ocijenilo ga kao "besramni i uporni pokušaj manipulacije studentima Vojne akademije, Vojskom Srbije, građanima i čitaocima tih listova".  I Nezavisno udruženje novinara Srbije saopćilo je da se energično protivi neprimjerenoj odluci "Glasa javnosti" da objavi poster Mladića.
Više se i ne kriju – Neprihvatljivo je u medijima tako popularizirati ličnosti za koje se vezuju masovni zločini i za kojima tragaju i vlasti Srbije i međunarodna zajednica – navodi se u saopćenju.  I pojedine političke stranke u Srbiji osudile su objavljivanje postera Ratka Mladića, ocijenivši da je time zloupotrijebljena sloboda medija i da se na taj način svjesno popularizira optuženi za najteže zločine. Uz osudu, iz G17 plus izrazili su očekivanje da će javni tužilac pokrenuti spor protiv onih koji na ovaj način pomažu haške optuženike.
– Dobro je znati da se predstavnici lika i djela Mladića više ne kriju, nego smatraju da se Srbija dovoljno vratila unazad da bi takve stvari mogle proći nekažnjeno – navodi se u saopćenju SDU.

(Dnevni avaz)

Danas saopćenje redakcije

Od glavne i odgovorne urednice "Glasa javnosti" Slavice Jovović jučer nismo uspjeli dobiti objašnjenje zbog čega su objavili poster.Samo nam je kratko rečeno da Jovović nema šta objašnjavati, te da će danas objaviti saopćenje redakcije.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku