hamburger-icon

Kliker.info

Nastavljeno suđenje Radončiću i drugima: Svjedočili Jurišić, Burzić i Žujo

Nastavljeno suđenje Radončiću i drugima: Svjedočili Jurišić, Burzić i Žujo

05 Maja
00:02 2016

Farooo5Novinarka  Radio-televizije Federacije BiH Duška Jurišić rekla je danas pred Sudom BiH, na suđenju predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje rada pravosuđa, da ju je bivši sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH Bakir Dautbašić zamolio da se raspita da li protiv njega postoji krivična prijava.

Jurišićeva je rekla da je to učinila kod glavnog kantonalnog tužioca Dalide Burzić, sa kojom je prijateljica, tokom razgovora u kafiću 7. januara. Jurišićeva je istakla da ne vidi nikakav problem u tome s obzirom na dugogodišnje novinarsko iskustvo i činjenicu da se to događa u vrijeme nakon što je Demokratski front izašao iz vlasti i kada su se vodili razgovori o ulasku SBB-a u vlast.

Ona je rekla da, iako je dobra prijateljica sa Burzićevom, nikada ne bi tražila bilo kakvu protivzakonitu uslugu od glavnog kantonalnog tužioca. Jurišićeva je rekla i da je sredinom decembra od Dautbašića saznala da je kod notara dao izjavu koja se tiče Azre Sarić, zaposlene u firmi “Farmavita”, i zahtjeva da interveniše u vezi njene specijalizacije u koševskoj bolnici, a da ona zauzvrat na suđenju Naseru Keljmendiju u Prištini neće spominjati njegovog stranačkog kolegu Fahrudina Radončića.

Jurišićeva je istakla da je, poznajući bivšeg sekretara Ministarstva bezbjednosti BiH, imala utisak da je riječ o ucjeni. Glavni tužilac Kantona Sarajevo Dalida Burzić, koja je svoj iskaz Tužilaštvu BiH dala 27. aprila, danas je svjedočila na zahtjev Tanje Savić, advokata odbrane bivšeg sekretara Ministarstva bezbjednosti BiH Bakira Dautbašića.

Savićeva je tokom unakrsnog ispitivanja istakla da odbrana nema namjeru pobijati svjedočenje kantonalnog tužioca Burzićeve, koja je ovom prilikom potvrdila da je Dautbašiću upućeno poziv za saslušanje za 14. januar o dopisu bivšeg sekretara Ministarstva bezbjednosti BiH koji je zaprimljen 5. januara, te o predaji čitavog slučaja Tužilaštvu BiH.

Burzićeva je, između ostalog, istakla da je dugogodišnja prijateljica sa Jurišićevom, koju je zamolila da se raspita da li se Dautbašić nalazio u Sarajevu u vrijeme kada je trebalo da da izjavu u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Generalni direktor firme “Farmavita” Sabahudin Žujo je svjedočio o razgovoru koji je imao sa Dautbašićem u decembru u hotelu “Bristol”.

Žujo tvrdi da ga je Daubtašić zamolio da od Sarićeve traži da u svjedočenju na suđenju Keljmendiju u Prištini potvrdi ranije izjave da neće spominjati Radončića u vezi sa ubistvom Ramiza Delalića. On kaže da je Dautbašić tražio od Sarićeve da tokom svjedočenja u Prištini ostane kod ranijih izjava i svjedoči istinito, te da je u to vrijeme smatrao da je riječ o nečem bezazlenom.

Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću sudi se zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Suđenje u predmetu Radončić i drugi biće nastavljeno 11. maja kada bi trebalo da svjedoče Aziz Šukalo, Tarik Mašić i Jasminka Tanović.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku