hamburger-icon

Kliker.info

Nastavlja se barbarstvo ISIL-a: Uništen grad Hatra, na sjeveru Iraka, star 2.000 godina

Nastavlja se barbarstvo ISIL-a: Uništen grad Hatra, na sjeveru Iraka, star 2.000 godina

07 Marta
16:45 2015

Hatra11Pripadnici terorističke organizacije “Islamska država” uništili su drevne ostatke 2.000 godina starog grada Hatra, na sjeveru Iraka, saopštilo je iračko Ministarstvo za turizam i antikvitete. Ministarstvo je dobilo informacije od svojih zaposlenih u gradu Mosulu, koji je pod kontrolom ekstremista, da je grad Hatra danas uništen.To je najnoviji napad ISIL-a na kulturno nasljeđe ove bliskoistočne države.

Hatra je drevni grad u guvernatu Niniva. Najpoznatiji je po monumentalnim ruševinama prvog arapskog kraljevstva koje je nastalo u drugom vijeku. Arheološki kompleks u Hatri je 1985. godine uvršten na Uneskovu listu svjetske baštine.Iračko Ministarstvo za turizam i antikvitete objavilo je prije dva dana da je “Islamska država” napala istorijski grad Nimrud i uništila ga teškim vozilima.

Nimrud, koji je osnovan u 13. vijeku prije nove ere, leži na rijeci Tigar, oko 30 kilometara jugoistočno od Mosula, drugog po veličini iračkog grada i uporišta “Islamske države” u zemlji.Uništenje Nimruda usljedilo je sedam dana, nakon što su militanti objavili video-snimak na kojem je prikazano uništenje statua i skulpture iz Asirijskog doba u gradu Mosulu nad kojim su kontrolu preuzeli u junu prošle godine. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku