hamburger-icon

Kliker.info

Napad na Podgradsku džamiju u Stocu/Uništen veći dio infrastrukture i građevinskog materijala na gradilištu

Napad na Podgradsku džamiju u Stocu/Uništen veći dio infrastrukture i građevinskog materijala na gradilištu

30 Septembra
19:40 2006

Nepoznate osobe upale su tokom noći sa petka na subotu na gradilište  Podgradske džamije u Stocu gdje su pričinili veću materijalnu štetu, potvrdio je za predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Stolac i Odbora za obnovu stolačkih džamija Amer Medar.
– Podgradska džamija je napadnuta! Vandali su ušli na gradilište i uništili veći dio infrastrukture i građevinskog materijala. Bacili su građevinsku skelu u rijeku Bregavu, prevrnuta su burad s krečem, oštećen je dio već uređene krovne konstrukcije, odnosno čupane grede… Ovo je sramotno! – kaže Medar, dodajući da je o slučaju upoznata policija.
Podgradsku džamiju 1993. godine srušili su pripadnici HVO-a, a nedavno je započela njena obnova. Ona se nalazi na spisku kulturno-historijske baštine BiH.
Medar kaže da je ovaj incident potvrda  da se duhovi želje za uništavanjem baštine Bošnjaka i BiH u Stocu nastavlja.

– Ovo predstavlja izuzetno lošu poruka povratnicima BiH, a samim time i državi. Bošnjacima se želi poručiti kako nisu dobro došli u svoj grad. Indikativno je da se ovo događa u predizborno vrijeme, pogotovo jer su se u noći sa petka na subotu održavali skupovi hrvatskih stranaka. Napad na Podgradsku džamiju nesumnjivo ima politički motiv, ali nije mi jasno ko može imati koristi od napada na bogomolju – rekao je Medar.
Predsjednik Foruma mladih Stolac Nerin Dizdar osudio je ovaj incident On kaže da «ovaj izljev nacional-fašističkog nasilja nad javnim dobrom treba smatrati napadom na dobronamjerne građane Stoca. Zatražio je brzu reakciju  nadležnih organa u rasvjetljavanju svih okolnosti vezanih za ovaj incident.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku