hamburger-icon

Kliker.info

Nakon višesatne drame: Konvoj sa migrantima stigao u Izbjeglički centar Salakovac

Nakon višesatne drame: Konvoj sa migrantima stigao u Izbjeglički centar Salakovac

18 Maja
16:58 2018

Oko 270 migranata koji su posljednjih dana boravili u šatorima i pod vedrim nebom u parku kod Vijećnice u Sarajevu, danas su zbrinuti u Izbjegličkom kampu u Salakovcu, sagrađenom prije petnaestak godina. Oni su u Mostar doputovali u popodnevnim satima nakon višesatnog čekanja na Ivanu, zbog zabrane ulaska u HNK-a, koju su prethodno bile donijele kantonalne vlasti.

Strani državljani u Salakovcu će imati uslove dostojne čovjeka, uključujući ishranu, higijenu i udoban smještaj.

Upravo je na smještajnim kapacitetima najviše rađeno u protekloj sedmici. Voditelj Edin Denjo kazao je da je osoblje zaposleno u Centru spremno za boravak migranata, kao i da je u samom kompleksu sve spremno za njihov život u Salakovcu.

– Jutros sam razgovorao s ljudima iz Crvenog križa koji će im podijeliti lanč pakete i ručak, rekao je Denjo.

Migranti su prema njegovim riječima briga Ministarstva sigurnosti BiH.

– Tu su već ljudi iz sigurnosti koji će ih evidnetirati, nakon čega idu u proceduru traženja azila. Ne znam koliko će ovdje ostati, to će se također rješavati u sektoru sigurnosti. Svi će dobiti dokument koji će im služiti kao idetifikacioni i s njim će se moći normalno kretati, dodao je Denjo.

Mještani Salakovca i ranije su imali priliku biti domaćini izbjeglicama iz brojnih zemalja. Neki od njih domove su napuštali tokom rata u našoj zemlji i kažu kako dobro znaju kako je biti van kuće, “u tuđini“ ili s narodom koji nije tvoj.

– Razumijemo muku tih ljudi. Potrudit ćemo se da im ovdje bude lijepo i da se ugodno osjećaju. I ranije smo svima izlazili ususret, opisala je vlasnica restorana smještenog uz sam Centar, Zahida Polčić.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku