hamburger-icon

Kliker.info

Nakon poziva na ubistvo prof. dr. Rešida Hafizovića: Zatečenost, šok, ko će reagovati?

Nakon poziva na ubistvo prof. dr. Rešida Hafizovića: Zatečenost, šok, ko će reagovati?

19 Avgusta
13:05 2013
Šta se dešava kada neko pozove na ubistvo? Preko Facebooka osoba koja se predstavlja kao Nejra Islamović napisala je doslovce kako daje 20.000 dolara za ubistvo prof. Rešida Hafizovića, a, dodala je, "može i više ako ga neko smakne sabljom"?"Islamović" je to napisala kao reakciju na tekst objavljen 15. augusta, u 19.59 na portalu Saffa, u kojem, s nadnaslovom "Šiitsko misionarstvo Rešida Hafizovića", a pod naslovom "Mali Homeini sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu", piše doslovce:

Poziv sigurnosnim agencijama

"Rešid Hafizović, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i akademik šiitske akademije nauka za filozofiju iz Irana otkrio je ovih dana svoje karte. Učestvujući u dokumentarnom serijalu FTV-a ‘Sunniti, šiiti’, Rešid Hafizović je dao nesebičan doprinos iskrivljavanju istine o ranoj historiji islama. Nakon spomenutog serijala svima je postalo jasno da je Rešid Hafizović važan igrač za širenje šiizma u Bosni i Hercegovini. On se u serijalu FTV-a ‘Sunniti, šiiti’ prvo predstavlja da je sunija a onda iz te pozicije, govoreći pohvalno, šiizam toplo preporučuje svim građanima BiH. Rešid Hafizović ima pravo da vjeruje u šta želi, međutim, on je profesor ugledne institucije Islamske zajednice u BiH, kao takav ne smije biti misionar šiizma. Islamska zajednica je dužna zaštititi islam i muslimane od šiitskog misionarstva. Nažalost, Rešid Hafizović nije jedini misionar šiizma u redovima Islamske zajednice".

Dakle, nakon ovog teksta, pojavljuje se otvoreni poziv za linč, koji je, do našeg jučerašnjeg poslijepodnevnog javljanja u IZBiH bio nepoznat. Ekrem Tucaković, rukovodilac Službe za odnose s javnošću, bio je iznenađen i šokiran: "Provjerio sam, nismo dobili ni od koga informaciju o prijetnjama upućenim dr. Hafizoviću, ali želim istaći da je stav IZ-a jasan i beskompromisan: IZ najoštrije osuđuje i odlučno odbacuje svaki vid nasilja i prijetnji kojima se ugrožava ljudski život i sigurnost građana", kaže Tucaković, dodajući da je pravo na slobodu izražavanja mišljenja i stava neprikosnoveno pravo svakog čovjeka i ono ne smije biti ničim ugroženo.

"Da budem ovdje jasniji: IZ podržava slobodu izražavanja i iznošenja stavova i onda kada se ne slaže sa tim stavovima, te prof. dr. Hafizović, ili bilo ko drugi, zbog svojih stavova, ne smije trpjeti nikakve posljedice", govori Tucaković, napominjući da iznošenje javnih prijetnji i podsticanje na ugrožavanje slobode bilo koje osobe, u ovom slučaju dr. Hafizovića, treba ozbiljno uzeti u obzir od sigurnosnih agencija: "Osobe koje prijete moraju snositi zakonske posljedice za svoje riječi i ponašanje kojim ugrožavaju, ili podstiču na ugrožavanje drugih", ističe Tucaković.

Je li osoba zdrava

"Potpuno sam zatečen svim što ste mi rekli", bio je iskren prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka. I Bušatlić od nas saznaje za prijetnju."Kakva je to osoba (misli na "Nejru Islamović"), je li to zdrava osoba, mislim da prvo to treba uzeti u razmatranje. No, neovisno od toga, postoje institucije koje regulišu javno ponašanje i ovo je svakako razlog za njihovo hitno reagovanje. Naravno, postoji i sloboda mišljenja, ali kada ta sloboda ugrozi slobodu drugoga, ili podstiče na ugrožavanje, u bilo kojem vidu, onda je to, kao prvo, posao odgovarajućih policijskih i sudskih organa", smatra prof. dr. Bušatlić, napominjući: "Svaki od profesora na FIN-u je dovoljno snažan za odbranu svojih ideja i uvjeren sam, njima ne treba tuđa pomoć."

Prof. Bušatlić nastavlja: "Sloboda mišljenja i izražavanja podrazumijeva i odgovornost, a kada se, kao u ovom slučaju, dogode prijetnje, i to nakon teksta u Saffu, onda je to, i za IZ, ali i za FIN, sasvim druga priča. Pa i bez obzira na to što je prijetnja došla sa društvene mreže i što je još nejasno ko stvarno stoji iza nje, FIN će se sigurno oglasiti ovim povodom", ustvrdio je na kraju dekan FIN-a Bušatlić, a i dekan Fakulteta kriminalističkih nauka prof. dr. Nedžad Korajlić, upravo se vrativši s godišnjeg, od nas čuje za ovu vijest. Ne krije zaprepaštenost: "Uznemiren sam. Bez obzira na to šta stoji iza te prijetnje, i ko stoji, i kao građanin, i kao član akademske zajednice, smatram da na ova i slična ugrožavanja sloboda, i prijetnje bilo koje vrste, treba energično reagovati", ističe Korajlić, napominjući da je slušajući informaciju koju smo mu prenosili osjetio blagu zebnju."To je u svakom slučaju govor mržnje, a prema njemu se mora uzvratiti institucionalnom sankcijom", kaže Korajlić, napominjući da je i inače oko portala, i društvenih mreža, u BiH mnogo toga neshvatljivo.

Ovo su ozbiljne stvari

"Ne može neko otvoriti portal a da se ne zna ko stoji iza njega. To se svugdje zakonski reguliše, i ne samo to. Često putujem po regionu, na Kosovo, naprimjer, i tamo ne možete kupiti SMS karticu a da ne ostavite lične podatke. To nije upereno protiv slobode, to je mjera možda presudna u otkrivanju i onih koji, ko zna iz kojeg motiva, žele, vjerujem da je to i u ovom slučaju, ‘samo’ uzbuniti javnost, ili neku osobu. No, ovo su ozbiljne stvari i traže promptnu reakciju", ističe Korajlić.Hoće li je biti? Hitno sigurno neće, sudeći prema onome što smo jučer, u rano poslijepodne čuli od Irfana Nefića, portparola MUP-a KS-a, koji, kao i prethodnici, kaže da je od nas saznao za prijetnje profesoru Hafizoviću. Zatraživši da se pisano obratimo, Nefić je obećao: "Sutra (ponedjeljak) tokom dana ćemo vidjeti o čemu se radi. Naš stručnjak može utvrditi s koje adrese je to došlo i ispitati o čemu se radi", kaže Nefić, ne želeći, kako je rekao, špekulisati.

Šta zakon kaže kakva kazna slijedi? Nefić je samo primijetio da postoji i sankcija za podstrekavanje na ubistvo. Hoće li stručnjak iz MUP-a biti angažovan, ili se slučaj može riješiti i bez njega? Nejra Islamović se ponovno oglasila, objasnivši da je sve započela "samo da vidim da li ima šijjica među mojim prijateljima, i tako su izašli sami.""Nejra" potom raspravlja s istomišljenicima, neskrivenim mrziteljima šijja, koristeći pri tome najružnije izraze, pa kaže: "Eto, izašla sam u novinama u BiH, hvala, novinari, ja sam vam napravila uslugu, samo da ne ležite bez posla, radite nešto. A i nije mi prvi put da izađem u novinama, izašla sam 2007, kao najbolji student". (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku