hamburger-icon

Kliker.info

Najveća regionalna filmska smotra : Otvoren 27. Sarajevo Film Festival

Najveća regionalna filmska smotra : Otvoren 27. Sarajevo Film Festival

14 Avgusta
03:05 2021

Svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma, “Deset u pola” Danisa Tanovića i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” sarajevske klase Bele Tarra, u Narodnom pozorišta Sarajevo je otvoreno 27. izdanje najveće regionalne filmske smotre Sarajevo Film Festival (SFF).

Osim na trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, filmska atmosfera osjetna je i u drugim dijelovima glavnoga grada BiH, koji su također ukrašeni crvenim zastavicama i drugim festivalskim obilježjima. Sarajevo Film Festival ove godine je posebno značajan jer dolazi nakon godine pandemije.

Ovogodišnji festival je otvorio mladi glumac Dino Bajrović, a počeo je zvaničnim projekcijama na kojima će prisustvovati gosti i publika. Jedan dio će biti u online formatu, s obzirom na to da su organizatori smatrali da je zbog pandemije koronavirusa rizično imati više od 1.500 gostiju.

“Iznenadili smo se kvalitetom i kvantitetom ovogodišnjih filmova. Za sve nas, ovo je jedan veliki izazov I sigurno smo da ćemo imati festival kakav smo i željeli. Publika zaslužuje kinodvorane, ali i goste iz cijeloga svijeta”, rekao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Zvijezde večeri na crvenom tepihu su bili glumci i režiser filma “Deset u pola” Danis Tanović, koji je izjavio da je film malo ljubavno pismo njegovom gradu.

Danis Tanović
Danis Tanović

“Svi smo radili dan i noć da se desi film. da se ovo desi. Nismo ga htjeli posebno najavljivati jer do prije nekoliko dana nismo znali da li će biti prikazan”, rekao je Tanović.

Jedan od glavnih protagonista filma Branko Đurić je kazao kako je uvijek uzbuđen kada za vrijeme festivala dođe u Sarajevo.

“Beskrajno sam ponosan da svojoj porodici i prijateljima mogu pokazati svoj grad u svom punom svjetlu”, izjavio je glumac.

Na ceremoniji otvaranja je dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva njemačkom režiseru Wimu Wendersu, jednoj od centralnoj ličnosti svjetske kinematografije.

Za nagrade “Srce Sarajeva” u Takmičarskim programima 27. SFF-a ukupno se takmiči 47 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan europsku, 24 filma regionalnu i jednu bh. Premijeru.

Počasno srce Sarajeva bit će dodijeljeno i Michelu Francu, slavnom meksičkom režiseru koji će na festivalu predstaviti svoj najnoviji film “Novi poredak”. On je “Srce Sarajeva” dobio 2020. godine, ali ga nije mogao preuzeti zbog pandemije.

Svečano otvaranje Sarajevo Film Festivala, 13. augusta 2021
Svečano otvaranje Sarajevo Film Festivala, 13. augusta 2021

Festival će trajati do 20. augusta, a bit će prikazano više od 250 filmova iz blizu 60 zemalja. Završit će svjetskom premijerom filma “Toma” režisera Dragana Bjelogrlića, a u okviru programa Open Air.

Za SFF je akreditirano više od 900 gostiju, uključujući predstavnike filmske industrije iz zemlje, regiona, Europe i svijeta.

Amina Bjelonja (Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku