hamburger-icon

Kliker.info

Najljepša i najhrabrija naslovnica za koju treba i petlje i – srca : Nikad nisam bila bliže smrti a više živjela

Najljepša i najhrabrija naslovnica za koju treba i petlje i – srca : Nikad nisam bila bliže smrti a više živjela

28 Decembra
15:52 2018

Na naslovnici Gracije je bosanskohercegovačka književnica i kolumnistica Martina Mlinarević pokazala kako izgleda tijelo žene koja se borila s rakom dojke i koja je ostala bez dojke, javlja TV N1.

.

Redakcija BiH magazina Gracija napravila je odvažan potez kada su planirali naslovnicu svog novogodišnjeg izdanja…

“Preživjela sam i to je moj najveći uspjeh. Slavimo budalaštne, a ljudi, neznani heroji svaki dan preživljavaju svoje najteže bitke. Bez maski i filtera, uspravno. Zato ove fotografije i zato ova naslovnica. Otvoreno do srži. Pregledaj se, da to ne budeš sutra ti. Nemoj kupiti torbicu nego zakaži pregled. Naslovnica i iz naših licemjernosti, tabua, činjenice da karcinom još zovemo “onim najgorim”, da za oboljele odmah tražimo grobno mjesto i križamo ih u glavi, guramo na margine, za neupućenost i neobrazovanost naših ljudi kad su u pitanju bilo kakve bolesti, za razbijanje predrasuda”, poručuje ova hrabra žena.

Za printano izdanje Gracije Mersiha Drinjaković je uradila intervju , a u najavi objašnjava zbog čega je Martina Mlinarević posebna osoba.

Kada vam neko s kim se susrećete tek drugi put u životu može izazvati takav vrtlog osjećaja, da se smijete i plačete u isto vrijeme, onda to mora biti posebna osoba. Martinu Mlinarević upoznala sam prije četiri i po godine; tad smo se srele “na njenom terenu” – u Hercegovini, u kojoj se rodila, stasala, koja joj je dala specifičan humor, i snagu da se nosi sa životnim iskušenjima. A njih je u Martininih 36 godina bilo mnogo. Novinarka, spisateljica i aktivistica, koja je bila izložena napadima, pritiscima i prijetnjama zbog svojih kolumni i javnih istupa u kojima je kritikovala aktuelnu politiku, u posljednje vrijeme s javnošću komunicira samo putem Facebooka, gdje je prati 107.000 ljudi. 

U septembru 2017. godine objavila je da ima rak dojke i da kreće u neizvjesni put, a u junu 2018. da joj je odstranjena dojka. “Ne može biti toliko loših okolnosti koliko živ čovjek može izgurati. Još ja moram. Biti i hodati”, napisala je. O toku bolesti i liječenja redovno nas je izvještavala na svojoj FB stranici, da bi svoje javne ispovijesti potom objedinila u sjajnoj i emotivnoj knjizi Huzur, zahvaljujući kojoj osigurava novac za dalje liječenje.

Podsjećamo da je rak dojke jedan od tri najčešća oblika raka. 

Treba naglasiti da se redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled, rak dojke može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku