hamburger-icon

Kliker.info

Najavljeni protesti širom Amerike : Obama deportirao dva miliona imigranata

Najavljeni protesti širom Amerike : Obama deportirao dva miliona imigranata

05 Aprila
23:47 2014

emigrantiii8878U četrdeset američkih gradova najavljeni su protesti protiv imigracione politike predsjednika Baracka Obame.Procjenjuje se da će broj ilegalnih imigranata, deportiranih od kada je došao u Bijelu kuću, ovog mjeseca dostići dva miliona.U maju 2011. godine, američki predsjednik je saopćio da je njegova politika vezana za deportacije „fokusirana na nasilne prestupnike i osuđene kriminalce”. Međutim, većina deportiranih imigranata ne spada u te kategorije.Četverogodišnji Juan Bradley rijetko se smije otkad mu je otac otišao. Ima noćne more i često plače. Rečeno mu je da je njegov otac, Juan Francisco Garrido, prije četiri mjeseca morao otići zbog posla.Dječak ne zna da je Garrido zapravo u Kromeu – pritvornom centru u Miamiju, kojim upravlja Agencija za imigraciju i carinu (ICE).„Teško je, znate. Sama sam ovdje”, kaže Lucilene Garrido, supruga pritvorenog imigranta.

Trpanje u isti koš

Garrido je ilegalni imigrant iz Argentine. Živi u SAD-u 14 godina. Godine 2005. je deportiran, ali se dva mjeseca kasnije vratio. U decembru prošle godine policija ga je zaustavila i uhapsila zbog vožnje sa nevažećom vozačkom dozvolom.Njegova supruga i sin pridružili su se aktivistima sa Floride u posjeti kongresmenu Tedu Deutchu. Lobiraju da se Garrido i drugi imigranti oslobode.„Mi jesmo imigranti, ali nismo kriminalci. Došli smo u ovu zemlju kako bismo održali porodice na okupu. I mi imamo snove”, kaže aktivistica Alejandra saucedoProšle godine, Agencija je deportirala više od 130.000 osoba. Tvrde da je 82 posto njih ranije počinilo krivična djela, uključujući saobraćajne prekršaje.

„U većini slučajeva deportacije imigranata koji su osuđeni samo zbog saobraćajnih prekršaja, Agencija u obzir uzima i druge faktore, poput ranijih kršenja Zakona o imigraciji”, rekao je glasnogovornik Agencije za imigraciju i carinu.Aktivisti tvrde da predsjednik Obama ne bi trebao svrstavati imigrante poput Garrida u istu kategoriju sa nasilnim kriminalcima, koji čine manje od polovine deportiranih. Žele da predsjednik provede masovnu reviziju dokumentacije i poštedi Garrida i slične njemu. Nadaju se i skoroj reformi imigracionog sistema.„Treba nam moratorij o deportacijama koji će odmah stupiti na snagu. Predsjednik ima ta ovlaštenja”, kaže aktivistica Anjanette Asenjo.A dok ne dođe do promjene politike, Garridov sin Juan Bradley će, poput mnoge druge djece, odrastati bez jednog roditelja.(Kliker.info-Aljazeera)

 

video url=”“]

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku