hamburger-icon

Kliker.info

Nadrealna BiH : Trotoar i nikad glasnija poruka javnosti (Video)

Nadrealna BiH : Trotoar i nikad glasnija poruka javnosti (Video)

24 Novembra
17:52 2016

trotoar41Zabavno je bilo u srijedu u Sarajevu. Novi načelnik opštine Centar, potpomognut glavnim sekretarom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predstavnicima Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, svečano je pustio u promet rekonstruirani trotoar pred zgradom troglavog zmaja.

Piše : Izet Perviz (Aljazeera)

Da nije još od ranih jutarnjih sati, kada je saopšteno da će u podne zvanice krenuti u „radni obilazak završetka rekonstrukcije pločnika“, narod sve to digao na šegu širom društvenih mreža, vjerovatno bi se na puštanju trotoara u pogon pojavili i članovi tročlanog Predsjedništva, a možda i poneki kantonalni, pa i federalni ministar.

Ovako, poslali su svoje štitonoše, skutonoše i kopljodere, dok su oni zabavu posmatrali sa sigurne osmatračnice službenih prozora, naslađujući se samohvalom svog osjećaja za uzmak. Poslije su slobodno mogli trubiti kako nisu ni u „najzadnjem planu imali ikakav radni obilazak“. Možda je bila spremna i crvena vrpca i jastučići na koje će se odložiti svečarske makaze. I vatromet, dobacili bi zlonamjernici. A narod bi potvrdno kimnuo glavom: Dobro mi njih znamo.

Vrijeđanje zdravog razuma

Načelnik je, ne obazirući se ni na šta, ipak održao prigodan govor, ozbiljan kao smrt. Pričao je o nekakvim transferzalama, kao da otvara gradsku zaobilaznicu. Nazvao ga je (trotoar) projektom, kao da pušta u promet dionicu autoputa. I „Transvezalom za ljude sa kolicima“, kazavši da je sve rađeno na inicijativu Udruženja paraplegičara, da bi ga, u pauzama sprdnje na društvenim mrežama, sami ljudi u kolicima demantovali. Poručili su mu da na ovom mjestu ni prije rekonstrukcije, na koju je potrošeno 360.000 KM (180.000 eura), nije bilo fizičkih prepreka.

I dok, uz smijeh, čita rezultate akcije koju su tviteraši pokrenuli pod nazivom „stavi trotoar u naziv filma“ (Kod amidže Trotoara, U zemlji trotoara i meda, Otac na službenom trotoaru, Dan nakon trotoara…), sjeća se čovjek kako su prije dvije godine, na Alipašinom Polju, pred Osnovnom školom „Meša Selimović“ otvarali parkiralište. Oduzeli dio igrališta pored škole i napravili parking, ne javni, veća na naplaćivanje, i onda izveli djecu, tutnuli im zastavice u ruke, svezali folklor i kola, govornike i načelnika opštine i crvenu vrpcu. Sve.

I dok napredni narodi sve više zahuktavaju utrku za osvajanje svemira, prave spiskove za prve turiste na Mjesecu i Marsu, za 48 sati saniraju strašnu provaliju koja se otvorila usred grada, bezdane provalije povezuju sa kilometarskim mostovima od stakla, i stotinu još čuda čine, mi svečano puštamo u promet trotoare i režemo crvene vrpce nad parkiralištima.

Ustvari, nije sve tako crno. Sarajevo je u srijedu usljed smijeha pocupkivalo do ponoći, namičući šake preko usana poput đačeta u zadnjoj klupi. Još prije nego će započeti svečanost otvaranja, izvjesni Sarajlija, koji je provozao šerpu po novom trotoaru, pokazao nam je kako će trotoar biti od velike koristi, jer na njemu, eto, možemo izvoditi razne ulične performanse. Nije se ni smračilo kako treba a mladi par iz plesnog kluba „Aster“ pokazao nam je kako se trotoar, očas posla, može pretvoriti u plesni podijum. Uživajući u njihovom plesu, čovjeku je palo na um kako se, kad temperatura napokon padne ispod nule, samo pljusne malo vode i umjesto cipela nazuju klizaljke… I bezbroj načina za upotrebu našeg multifunkcionalnog trotoara.

Naznake prvog otpora

I još jednu stvar nam je u srijedu pokazao ‘naš’ trotoar. Ne sjeća se čovjek da je ikada u ovih dvadeset godina vidio da je narod u BiH neki konkretan potez vlasti izvrgao većem ruglu. Nikada se Sarajlije nisu ovako žestoko i posprdno ponijele prema gluposti koja dolazi od vlasti. Nikada ovako snažno nisu poručile vladajućoj eliti da ne vrijeđaju zdrav razum građana ovog grada. Nikada drčnije nisu viknuli da ih ne vuku za rogove i da ih prestanu tretirati kao glupo krdo.

Znači li sve ovo što su u srijedu pokazali građani Sarajeva da dolaze neka druga vremena? Treba li u onom karikiranju tražiti prve naznake snažnijeg otpora zdrave pameti pred sveopštom glupošću koju nam serviraju s vrha? Dolaze li nove generacije koje neće mariti za naše sitne strahove, bojazni i lične kompromise? Ili je sve to samo prolazni trzaj raspamećene tjelesine?

Ili tek nemoć onih koji su nakon cijela dva desetljeća izgubili svoju političku Bastilju, pa sad talasaju Twitter? Ili osveta poraženih kandidata za načelnike, jer i neki koji su prije mjesec dana tražili od naroda da ga izaberu za prvog čovjeka opštine Centar bili su među grupom demonstranata pred Predsjedništvom? Ko će ga znati. Nakon srijede čovjek u BiH siguran je samo u jedno: svi naši trotoari, ako na njih građani nastave reagovati kao u Sarajevu u srijedu, vode u Evropsku uniju.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku