hamburger-icon

Kliker.info

Načelnik Kalesije Sead Džafić: Kupio sam fabriku u Bileći i pokrećem proizvodnju

Načelnik Kalesije Sead Džafić: Kupio sam fabriku u Bileći i pokrećem proizvodnju

14 Aprila
16:00 2017

Načelnik Kalesije i vlasnik fabrike Unis Tok Sead Džafić svoje poslove proširio je i na Republiku Srpsku kupovinom Kovnice iz Bileće.

– Kupio sam Kovnicu iz Bileće i namjeravam pokrenuti proizvodnju. To je prvi put da kupujem neku fabriku na području entiteta Republika Srpska – ekskluzivo je potvrdio Džafić za Faktor.

Kovnica je u stečaju, a Džafić je pobijedio na licitaciji sa ponudom od 1.909.000 KM.

– Slijedi nam obnova i vraćanje fabrike u prvobitno stanje. Jedan od prioriteta je popravka trafostanice da bismo mogli pokrenuti proizvodnju – pojasnio je Džafić.

Inače, Kovnica ne radi skoro deceniju, a na licitaciji je ponuđena za 1.760.247 KM. Pored Džafićevog Unis Toka javio se još jedan kupac, ali je ponuda kalesijske firme bila bolja.

Ova fabrika prija rata je bila pravi gigant na ovom području i ukupno je zapošljavala 900 radnika. Proizvodila je otkivke koje je plasirala na strano tržište posredstvom Energoinvesta u čijem je sastavu poslovala.

– Tek kada se osposobi Kovnica, znat ćemo koliko ćemo ljudi uposliti u prvoj fazi proizvodnje. Još ne znam šta ćemo proizvoditi, to će ovisiti i o zahtjevima tržišta. Nije isključeno da pokrenemo istu proizvodnju koju Unis Tok ima u Kalesiji – navodi Džafić.

Unis Tok proizvodi otkivke i odbojno-vlačne naprave, a ima oko 350 zaposlenih. Ova fabrika vodeća je u jugoistočnoj Evropi u svojoj branši, a između ostalog, proizvode ležajeve za kamione i autobuse i sarađuju sa njemačkim Mercedesom.

Dažfić je prije samo mjesec dana kupio i Livnicu čelika u Tuzli, gdje je također najavio pokretanje proizvodnje. Tu fabriku, koja je također u stečaju, platio je 13.910.000 KM.

(Kliker.info-Faktor)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku