hamburger-icon

Kliker.info

Na vrhu bodljikava žica : Turska podigla 170 kilometara zida prema Siriji

Na vrhu bodljikava žica : Turska podigla 170 kilometara zida prema Siriji

16 Juna
16:33 2016

turskizid3U cilju jačanja mjera sigurnosti duž granice sa Sirijom, Turska  je izgradila skoro polovicu od 350 kilometara dugog zida, izgrađenog od betonskih blokova, koji bi trebao biti kompletiran do kraja godine.

Turske snage sigurnosti provode pojačane mjere sigurnosti u okviru borbe protiv terorizma i s ciljem sprječavanja novih terorističkih napada.

U tom kontekstu su turske vlasti odlučile duž 350 kilometara južne granice sa Sirijom podićiu betonski zid u cilju sprječavanja ulaska potencijalnih terorista i ilegalnih migracija.

Na vrhu bodljikava žica

Turska sa Sirijom dijeli ukupno 911 kilometara granice, a 350 kilometara koji će biti pokriveni betonskim zidom nalaze se na liniji razgraničenja Turske od najžešćih poprišta sukoba u Siriji.

Zid duž granice u Hatayu i Sanliurfi u velikoj mjeri je završen, a u toku je izgradnja i zidova na 14 lokaliteta duž granice u Gaziantepu, Kilisu, Mardinu i Sirnaku.

Turske snage od sedam tona teških betonskih blokova podižu tri metra visoki i dva metra široki zid na čijem vrhu je bodljikava žica.

Do sada je podignut betonski zid duž 170 kilometara granice, a preostalih 180 kilometara bi trebalo biti završeno u narednih šest mjeseci.

Na dionicama podignutog zida u razmaku od 300 metara u toku je podizanje “pametnih kula”, na kojima će biti postavljene osmatračnice s najsuvremenijom tehnologijom za nadzor, termalne kamere, razglasni sistemi za upozorenja i puškarnice.

Straže na svakih 50 metara

Zbog sve češćih napada pripadnika Radničke partije Kurdistana na postaje pograničnih snaga, turske sigurnosne institucije počele su i podizanje pet metara visokih betonskih zidova oko tih lokacija.

Uporedo s tim, duž granice sa Sirijom, turske snage su na svakih 50 metara postavile stražu.Vojna patrolna vozila neprekidno kontroliraju pogranični pojas, koji se sa osmatračnica nadzire specijaliziranim uređajima.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku