hamburger-icon

Kliker.info

Na potezu Ustavni sud RS ili Visoki predstavnik : Klub Bošnjaka stavio veto na odluku o referendumu u RS

Na potezu Ustavni sud RS ili Visoki predstavnik : Klub Bošnjaka stavio veto na odluku o referendumu u RS

23 Jula
17:35 2015

Klub Bošnjaka11Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je danas veto na odluku Narodne skupštini RS-a o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović potvrdio je na pres-konferenciji u Banjoj Luci da je taj klub pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer smatraju da je neprihvatljivo da entitet osporava pravosudne institucije države.

Bošnjački klub će, kako je istakao, iskoristiti sva pravna sredstva da bi osporili za njih neprihvatljivu odluku o referendumu te da su Sud i Tužilaštvo institucije formirane u skladu s Ustavom BiH.

On je najavio i da će Klub Bošnjaka zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u RS-u, jer smatraju da za taj akt nema uporišta u Ustavu RS-a. Hadžiomerović je rekao i da će, ukoliko Ustavni sud RS-a odbije veto Bošnjaka, tražiti da se o odluci o referendumu izjasni i Ustavni sud BiH.Procedura sada nalaže da će veto Bošnjaka na odluku o referendumu u RS-u razmatrati Vijeće naroda, a ukoliko se stavovi ne usaglase zasjedat će i Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a. Ukoliko ni tada ne bude dogovora, konačan stav dat će Ustavni sud RS-a.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku