hamburger-icon

Kliker.info

Na pomolu kraj noćne more : Iran i velesile postigli okvirni dogovor o nuklearnom programu

Na pomolu kraj noćne more : Iran i velesile postigli okvirni dogovor o nuklearnom programu

02 Aprila
21:15 2015

KerrzZarif5Na maratonskim pregovorima između Irana i Zapada o iranskom nuklearnom programu, u švicarskoj Lausannei je postignut okvir koji će omogućiti daljnje pregovore u cilju postizanja konačnog sporazuma do 30. juna  kao krajnjeg roka, potvrdili su predstavnici Njemačke i Irana.

Šefica Evropske diplomatije Federica Mogherini, izjavila je na zajedničkoj konferenciji sa iranskim kolegom Muhammadom Javadom Zarifom da su Iran i svjetske sile postigli okvirni dogovor o ključnim pitanjima budućeg konačnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Iran će smanjiti proizvodnju nuklearne energije na jednu elektranu, dok će Evropska unija i SAD povući sankcije Iranu, kada Ujedineni narodi odobre zaključke današnjeg dogovora.

”Kako Iran teži mirnodopskom nuklearnom programu, njegovi kapaciteti obogaćivanja uranija, nivoa obogaćivanja i zalihe bit će ograničene za konkretno trajanje te neće biti drugog nukelarnog postrojenja osim Natanza. Iransko istraživanje i razvoj centrifuga će se izvoditi po dogovorenom planu. Fordow će se preinačiti iz postrojenja za obogaćivanje uranija u nuklearni, fizički i tehnološki centar.

Međunarodna saradnja će se provoditi u dogovorenim područjima istraživanja. Neće biti nikakvih fuzijskih materijala u Fordowu. Međunarodnim zajedničkim snagama pomagaće se u Iranu u obnovi i izmjeni modernizovanog reaktora teške vode u Araku koji neće proizvoditi protone za oružje. Neće biti prerade, a gorivo će se izvoziti”, rekla je Mogherini.

Zarif je rekao da okvirni sporazum predstavlja obostranu pobjedu u međunarodnoj politici.”Ta je vizija temeljena na ukidanju svih sankcija Islamskoj Republici Iranu. U međuvremenu će se iranski nuklearni program nastaviti. No, preduzet ćemo određene akcije i mjere kako bismo zadovoljili međunarodnu zajednicu”,dodao je.

Mogherini je kazala da je okvirni dogovor temelj konačnog sporazuma, koji treba biti sklopljen do 30. juna, javlja iz Lozane Nataša Krstin.Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) će moći kontrolisati ono što se događa u Iranu.

Ukidanje sankcija

Mogherini je rekla kako će EU ukinuti sve ekonomske i finansijske sankcije uvedene Iranu u vezi sa nuklearnim programom.Sjedinjene Američke Države su pristale da zamrznu svoje sankcije.Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u Washingtonu kako je Iran ispunio sve svoje obaveze te je nakon više mjeseci oštre diplomatije postignut okvirni sporazum.

”Uvjeren sam da ovaj okvirni sporazum vodi kao konačnom sveobuhvatnom dogovoru koji će našu državu, saveznike i svijet učiniti bezbjednijim”, rekao je Obama.

Američki predsjednik je kazao da Iran neće moći doći do plutonija jer neće moći izgraditi takvo oružje.”Reaktori će biti demontirani. Gorivo će biti izvezeno iz Irana. Iran neće koristiti gorivo iz postojećih reaktora. Ovaj dogovor sprečava Iran da koristi obogaćeni uranij. Oni su pristali da se njihove centrifuge smanje za dvije trećine. Neće obogaćivati uranij u svojim naprednim centrifugama u narednih 10 godina. Veliki dio arsenala bit će neutralizovan”, rekao je Obama.

On je kazao kako je Iran pristao da ne koristi program za izgradnju nuklearnog oružja, a da će međunarodni inspektori imati potpun pristup nuklearnim objektima, ali i lancu njihovog snabdijevanja.Američki predsjednik je rekao da će dodatne restrikcije Iranu biti na snazi 15 godina, dok će se mjere transparentnosti provoditi tokom 20 godina.Međunarodna zajednica će ublažiti sankcije Iranu u fazama, kako Teheran bude ispunjavao svoje obaveze predviđene sporazumom.

Obama je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahom kako bi ga uvijerio o čvrstoj podršci SAD-a sigurnosti Izraela uprkos dogovoru sa Iranom, javlja iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.Netanyahu se protivio dogovoru između svjetskih sila i Irana. Rok za postizanje okvirnog dogovora istekao je u ponoć 31. marta, no predstavnici šest svjetskih sila produžili su pregovore.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku