hamburger-icon

Kliker.info

Na lokalitetu Rostovo : Kod Bugojna počela ekshumacija i potraga za posmrtnim ostacima žrtava proteklog rata

Na lokalitetu Rostovo : Kod Bugojna počela ekshumacija i potraga za posmrtnim ostacima žrtava proteklog rata

21 Jula
16:38 2021

Na lokalitetu Rostovo kod Bugojna počela je ekshumacija i traganje za posmrtnim ostacima trajat će naredna tri dana.

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na terenu, gdje po nalogu tužitelja koordinira rad ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije, saopštilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Na ovom lokalitetu traga se za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti, sa područja Bugojna, nestalih 1993. godine.

Ranije su na lokalitetu Rostovo nađeni posmrtni ostaci žrtava te se očekuje da bi na ovoj lokaciji mogli biti nađeni posmrtni ostaci osoba koje još nisu pronađene, a za kojima njihove obitelji tragaju 28 godina.

Na terenu se nalazi ljekar – patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih ICMP BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici PS Bugojno, koji osiguravaju lokaciju i vrše krim-tehničke poslove.

Predstavnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine sa partnerskim institucijama i agencijama uključenim u proces traženja nestalih osoba, sudjeluju u procesima ekshumacija u svim krajevima BiH.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku