hamburger-icon

Kliker.info

Na listi i visoki dužnosnici : SIPA priprema veliku akciju hapšenja u Bosni i Hercegovini

Na listi i visoki dužnosnici : SIPA priprema veliku akciju hapšenja u Bosni i Hercegovini

18 Januara
20:33 2013

BiH će uskoro uzdrmati novi val uhićenja i istraga čiji je cilj suzbijanja organiziranog kriminala i korupcije. Prema Večernjakovim saznanjima, vrlo brzo će se dogoditi nova uhićenja, a razmjeri akcija neće nit najmanje zaostajati za prošlogodišnjim akcijama „Lutka“ i „Boss“, kojima je uzdrman organizirani kriminal u BiH.
 
Akcije i priprema
 
Doznajemo kako i u ovim aktivnostima glavnu ulogu ima Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), čiji djelatnici u suradnji s drugim policijskim agencijama već mjesecima prikupljaju dokaze. Između ostalog, prate se pojedine osobe kako bi se presjekle razgranate mreže kriminala i korupcije. Osim kriminala u institucijama vlasti, uključujući ministarstva i pronevjere javnog novca u stranačke svrhe, istražuju se i djela trgovine drogom, terorizma i pokušaja terorizma, prometa eksplozivom i preprodajom u BiH i regiji. Prema tvrdnjama našeg izvora, uskoro će biti pokrenuta jedna od najvećih akcija, a uhićenja će voditi i do nekih poznatih osoba.

 Glavni cilj je stati u kraj organiziranom kriminalu, tim prije što dostupne informacije govore kako se nezakonite aktivnosti nekih skupina isprepliću. Slično kao u slučaju operacija „Lutka“i „Boss“ i u ove istražne aktivnosti uključene su sve domaće sigurnosne institucije, ali i policijske službe susjednih država. Poznato je da mnoge kriminalne aktivnosti na ovom prostoru prelaze državne granice i stoga je skoro nemoguće provesti učinkovitu istragu bez koordinirane suradnje svih policijskih agencija u regiji. Kada je u pitanju BiH, svakako je ključna uloga SIPA-e koja se u proteklom razdoblju prometnula u glavnog borca protiv organiziranog kriminala. 
-Postoji odlučnost da sve afere koje su prijavljene i za koje se vodi istraga, ili se imaju saznanja o kriminalu i zloupotrebama, dovedu do kraja, odnosno da se dokazi s izvješćima što prije predaju Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje – kazao nam je jedan od dobro upućenih pravosudnih dužnosnika. Neslužbeno doznajemo kako je SIPA o pojedinim saznanjima već izvijestila pravosuđe i utvrđeni su nepobitni dokazi za svaki od predmeta koji se odnose na visoke dužnosnike.

 
Prikupljeni dokazi
 
-Prikupljeno je dovoljno dokaza za mnoge zloupotrebe, kriminalne radnje i korupciju – kaže naš izvor. Očekivani uspjeh akcija na suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije sigurno će imati odjeka i u međunarodnoj zajednici, a posebno EU koja upozorava da se BiH mora uhvatiti u koštac s kriminalom i korupcijom te zloupotrebama koje nanose veliku štetu ugledu zemlje u svijetu. Godinama se po ovom pitanju nije poduzimalo ništa ili vrlo malo. No, očito je da su kadrovske i druge promjene u policijsko-sigurnosnom sustavu, posebice SIPA-i potaknule određene važne procese, čije rezultate ćemo, po Večernjakovim spoznajama, vidjeti uskoro. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku