hamburger-icon

Kliker.info

Na ivici rata : Povrijeđena četiri policajca na sjeveru Kosova,u pritvoru zadržano 19 policajaca i 10 građana (Video)

Na ivici rata : Povrijeđena četiri policajca na sjeveru Kosova,u pritvoru zadržano 19 policajaca i 10 građana (Video)

28 Maja
14:35 2019

Policija Kosova u saradnji sa Policijskim inspektoratom sprovodi operaciju na Kosovu tokom koje je do sada uhapšeno više policijskih zvaničnika i građana, a povrijeđeno nekoliko pripadnika policije, od kojih je jedan ranjen – saopšteno je iz Policije Kosova.

Cilj akcije je hapšenje osumnjičenih koji su uključeni u krijumčarenje, organizovani kriminal i ostala kriminalna djela.

Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa da je u pritvoru zadržano 19 policajaca i 10 građana koji su ometali rad kosovskih organa tokom akcije. Tužilac Sulj Hodža kazao je da su još uvijek u toku saslušanja.

Ambasada Rusije u Beogradu zatražila je puštanje na slobodu ruskog državljanina Mihajila Krasnoščekova koji je priveden tokom akcije.

Šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin pozvao je na hitno oslobađanje osoblja UN-a.

Predsjednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj istakli su da je akcija sprovedena za dobrobit svih građana Kosova u cilju jačanja vladavine prava.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je punu borbenu i bojevu gotovost vojske i rekao da će “vojska će zaštititi naš narod” ukoliko dođe do ozbiljnog ugrožavanja poretka i života.

Kosovske snage NATO-a (KFOR) saopštile su da Kosovska policija sprovodi policijsku operaciju širom Kosova, nakon naloga za hapšenje koje je izdao Sud u Prištini u vezi sa istragom o korupciji. KFOR je potvrdio da je ovo samo policijska operacija i da Kosovske snage bezbjednosti ili bilo koje druge vojne snage nisu raspoređene na sjeveru Kosova.

U Mitrovici su se u ranim jutarnjim časovima oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a na nekim putevima postavljene su barikade.

Obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu iz Mitrovice prema Zubinom Potoku. Specijalne jedinice Policije Kosova nalaze se kod sela Zupče u blizini Zubinog Potoka i ne dozvoljavaju prolazak vozilima građana niti novinara. Novinarskoj ekipi RSE rečeno je da “dalje ne može jer nije bezbedno”.

Policija Kosova saopštila je da je u policijskoj akciji na sjeveru uhapšeno nekoliko osumnjičenih građana i policijskih zvaničnika albanske, srpske i bošnjačke nacionalnosti. Akcija se sprovodi u nekoliko regiona, uključujući opštine Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Sjevernu Mitrovicu, Južnu Mitrovicu, Skenderaj (Srbica) i Drenas (Glogovac).

Kosovo Police during the action in Zubin Potok
Kosovo Police during the action in Zubin Potok

Policija Kosova je osim oružanog otpora u Sjevernoj Mitrovici naišla i na nekoliko blokada na putevima koje su spriječavale prolaz vozila. Zbog tog toga su upotrebljena “neophodna sredstva” za otvaranje puta kako bi se akcija nastavila.

Policija Kosova je takođe privela nekoliko građana u Sjevernoj Mitrovici koji su ometali policijsku akciju.

Portparol Policije Kosova Baki Keljani potvrdio je za RSE da je jedan policijski zvaničnik ranjen u akciji tokom oružanog otpora, dodajući da se ranjena osoba nalazi van životne opasnosti.

“I pored oružanog otpora u Sjevernoj Mitrovici, policijska akcija i dalje traje, uključujući hapšenja i kontrole nekoliko lokacija koje su rezultirale zaplijenom važnih dokaza uključujući i ‘duge cijevi'”, dodaje se u saopštenju.

Policija Kosova saopštila je da akcija na sjeveru nema veze za ubistvima srpskog političara Olivera Ivanovića i policijskog zvaničnika Envera Zumeraja koji je ubijen 2012. godine na severu, kako to prenose pojedini srpski i lokalni mediji.

 

Istovremeno, Radio-televizija Srbije (RTS) javlja, pozivajući se na neimenovane izvore, da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

U toku sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, prenosi državna televizija Srbije, navodeći da je “predsjednik Vučić upozorio predstavnike EU da će Srbija reagovati ako se ROSU ne povuče”.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj saopštio je da je policijska akcija na sjeveru usmjerena protiv pojedinaca koji su uključeni u krijumčarenje, organizovani kriminal i ostala kriminalna djela.

“Nekoliko osoba koje su bile povezane sa ovim djelima su carinski zvaničnici, policajci ali i obični građani. Akcija u opštinama na sjeveru Kosova se odvija uspješno. Kao premijer, potvrđujem da se radi o sprovođenju zakona i ništa drugo. Pozivam Srbe na sjeveru da očuvaju mir i poštuju zakon”, napisao je kosovski premijer na Facebooku.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su naoružane jedinice ROSU, jutros oko šest sati, upale na sjever sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja.

“To su mogli da urade i srpski policajci, umjesto toga su riješili da šalju oklopna vozila”, rekao je Đurić i dodao da je ovo “najgrublje ugrožavanje mira i najdirektnije kršenje svih dogovora i sporazuma”.

 

Jutrošnjoj akciji policije je prethodila višemjesečna istraga Policijskog inspektorata Kosova, Policije Kosova i Specijalnog tužilaštva Kosova, a koja je dovela do zaključka da postoji osnovana sumnja o uključenosti nekoliko policijskih zvaničnika i pojedinih građana u krivična djela kao što su: krijumčarenje robom, zloupotrebe službenog položaja, davanje mita, zabranjena trgovina, i dr.

Policija je dodala da operaciju sprovodi Policija Kosova u saradnji sa Policijskim inspektoratom i uz asistenciju ostalih nadležnih jedinica za sprovođene naredbe Osnovnog suda u Prištini.

(RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku