hamburger-icon

Kliker.info

Mustafa Cerić: Za četiri dana u Americi sam uradio ono što Bakir nije ni za četiri godine

Mustafa Cerić: Za četiri dana u Americi sam uradio ono što Bakir nije ni za četiri godine

20 Septembra
16:03 2014

Cerić kandidat za člana Predsjedništva BiH: Moramo imati funkcionalnu državuAmerička administracija opet akcenat stavlja na BiH, a što je vidljivo i Rezolucijom 746 koju je kongresmen New Yerseya Chris Smith predstavio Komitetu za vanjske odnose, kazao je dr. Mustafa Cerić nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH  na današnjoj press konferenciji, piše bh. novinska agencija Patria.Podsjećamo, ova Rezolucija uslijedila je nakon posjete dr. Cerića SAD gdje se susreo sa visokim zvaničnicima američke diplomatije.- Postigli smo uspjeh, i za četiri dana našeg boravka došli smo do ove Rezolucije što za četiri godine nije uradilo Predsjedništvo BiH, posebno bošnjački član Predsjedništva – kazao je dr. Cerić.

Rezolucija 746 svesrdno daje podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu, pravnom kontinuitetu, cjelovitosti BiH unutar njenih međunarodno priznatih granica. Također, oštro se osuđuje retorika podjele i zloupotreba pravnih zaštita, negiranje genocida u Srebrenici 1995. godine.Kako se navodi u tekstu Rezolucije predstojeći Opći izbori 12. oktobra prilika je glasačima da se izrazi podrška reformama i euroatlantskim integracijama. Upućen je poziv Evropskoj uniji i NATO-u da učine jasnim konkretne korake koje BiH treba poduzeti u svom putu ka članstvu.

Kongresmen Smith u svom izlaganju kazao je da je prošle sedmice razgovarao sa dr. Cerićem o BiH i u kojem smjeru bi trebala ići.- Devetnaest godina nakon genocida u Srebrenici i Daytonskog mirovnog sporazuma, etničke podjele još uvijek su jake. Danas samo Bošnjaci, Srbi, Hrvati mogu biti izabrani u Parlament ili Predsjedništvo što je također ostavština Daytonskog sporazuma – kazao je Smith koji je između ostalog kazao da dok Milorad Dodik, predsjednik RS poziva na imenovanje javnih trgova po imenima ratnih zločinaca, dr. Cerić je glas za mir, ljudska prava, vladavinu zakona i odgovornost za genocid.

Predstavljena Rezolucija 746 sada je na razmatranju i o njoj će se voditi rasprava, nakon čega će uslijediti glasanje u Kongresu. Podršku ovoj Rezoluciji dao je i Bill Keating kongresmen Masačusetsa (Massachusetts).Dr. Cerić je obraćajući se novinarima kazao da je neophodan novi Ustav BiH po standardima evropskih država.

ZAHTJEV CIK-u

A komentirajući predstojeće izbore, naglasio je da će prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH biti podnesen zahtjev da se onima koji budu brojali glasove, pregledaju ruke kako ni na koji način ne bi mogli poništiti glasačke listiće, piše Patria. (Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku