hamburger-icon

Kliker.info

Muriz Memić o očekivanjima pred izricanje presude: Državno tužilaštvo da pohapsi bandu

Muriz Memić o očekivanjima pred izricanje presude: Državno tužilaštvo da pohapsi bandu

10 Januara
16:31 2020

Nakon što je danas završen ponovljeni postupak u slučaju Dženan Memić na Kantonalnom sudu u Sarajevu, a izricanje presude najavljeno za ponedjeljak 13. januara medijima su obratili Muriz Memić, i advokati Rusmir Karkin i Ifet Feraget.

„Četiri godine bola i patnje konačno je valjda došao kraj. Ismijavanje žrtve, jer Tužilaštvo KS ismijava moje mrtvo dijete, ismijava moju porodicu, moje prijatelje, cjelokupnu javnost i vas medije i Sudsko vijeće. Poturali su laži, od prvog dana su znali da je Dženan ubijen i ko ga je ubio, oni znaju koga skrivaju. Neću stati nikad. Ja nisam kukavica, ovo im neću halaliti nikad. Puno su nas izvrijeđali. Uskoro će i presuda, najavit ću i dan protesta jer idemo dalje“, kazao je Memić. 

Na pitanje šta očekuje nakon presude koju čeka i Državno tužilaštvo koje je otvorilo istragu u slučaju Dženan Memić za organizirani kriminal, Memić je kazao: 

„Očekujem da se pohapsi banda i bagru Kantonalnog tužilaštva na čelu sa Dalidom Burzić, Seadom Kreštalicom, određenim policajcima. Ima ovdje puno kriminala, istraga je u toku puno se uradilo. Današnje poturanje Kreštalice sa Ištvanom Bodolom nije njima stalo do njega, već da od Državnog tužilaštva dobiju dokumentaciju da vide šta su uradili. Ja vjerujem Gordani Tadić“, kazao je Memić. 

Memić je pojasnio da je njemu preneseno šta je bilo na obdukciji Dženana Memića koju je radio Hamza Žujo.

„Tačno je opisano kakav je zamah bio i kakvim predmetom i zašto je ta povreda na ramenu. Sve je opisano na obdukciji, ali to ovaj sud ne zanima ko je ubio Dženana oni vode slučaj za saobraćajnu nesreću“, kazao je Memić. 

Advokat odbrane Rusmir Karkin kazao je da je gotovo siguran da će biti donesena oslobađajuća presuda. 

„U ovom ponovljenom postupku na eklatantan način je dokazano da je Tužilaštvo od samog početka zastupalo teoriju koja je nedokaziva, koja je nevjerovatna i koja je nemoguća. Na današnjem glavnom pretresu čuli smo vještake koji su radili saobraćajno vještačenje i medicinsko vještačenje, i čuli smo Tužilaštvo koje je pokušalo podvaliti nekakav pamflet čovjeka koji nije uopšte bosanski državljanin, pamflet koji se predstavlja kao nalaz i mišljenje koji u cijelosti osporava zakonit dokaz koje je pribavilo Sudeće vijeće“, kazao je Karkin dodavši da se očekuje historijska presuda koja će biti početak utvrđivanja istine šta se desilo sa rahmetli Dženanon. 

Advokat Ifet Feraget koji je danas izlagao završnu riječ kazao je nakon završetka suđenja da nijedan tužilac i policajac koji je radio na slučaju Memić ne može proći bez istrage.

„Sve ovo mora biti utvrđeno. Sila sahranuje pravo, a ako sila sahrani pravo onda je potpuno jasno zašto mladi napuštaju ovu zemlju. Ovo je pokušaj da sila sahrani pravo. Vi možete naći 100.000 vještaka koji će reći da se desila saobraćajna nesreća, ali vi nemate nijedan dokaz da se ona desila. Dokaz nije nalaz vještaka ako ga sud na osnovu dokaza na osnovu kojih je sačinjen ne prihvati. Ne postoji sud na ovoj planeti da prihvati da se ovdje desila saobraćajna nesreća. Tužilaštvo je iznosilo pretpostavke koje su bazirane na tom krajnjem cilju Tužilaštva da se poznati ubica Dženana Memića, reći ću ubice, zaštite. Mi to znamo od prvog dana“, kazao je Feraget. 

I Feraget je izrazio očekivanje da će biti oslobađajuća presuda. 

„Dramatika ovog slučaja što nema dokaza da se desila saobraćajna nesreća. Neko je ovdje proćerdao ogroman novac. I ja vjerujem Gordani Tadić i ja se nadam skorom pozivu. Ova presuda se čeka iako se ne bi trebala čekati. Ovo je najveća afera u bh. pravosuđu zajedno sa slučajem David Dragičević. Ako se ne riješi pakovat ćemo se svi zajedno“, kazao je Feraget. 

Feraget je komentirao i napuštanje sudnice od strane članice Sudskog vijeća Silvane Brković-Mujagić tokom iznošenja njegove završne riječi.

„Pozivati na odgovornost bilo koga nije prijetnja. Ja imamo pravo da kažem da su tužioci u ovom slučaju zloupotrijebili svoja službena ovlaštenja, ja ću to ponoviti 100 puta. Ja imam dokaze za to. Ja sam samo članici vijeća rekao da mi se ne obraća jer mi se ne smiju obraćati niti prekidati dok iznosim završnu riječ“, kazao je Feraget.   

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku