hamburger-icon

Kliker.info

Muharem Cero tvrdi : Kupac Agrokomerca dobit će na poklon imovinu kompanije van BiH vrijednu 4 milijarde KM!

Muharem Cero tvrdi : Kupac Agrokomerca dobit će na poklon imovinu kompanije van BiH vrijednu 4 milijarde KM!

06 Aprila
06:49 2016

Agrokomerc11Muharem Cero, ekspert za državnu imovinu Bosne i Hercegovine upozorio je u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria da bi prodaja prehrambene industrije Agrokomerc Razvojnoj banci FBiH mogla otkriti jednu od najvećih afera u regionu.

Pod plaštom novih ulaganja u ratom posrnuli Agrokomerc, tvrdi Cero, novi vlasnici mogli bi se domoći i imovine velikokladuške kompanije i u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Riječ je o imovini iz pasivnog podbilansa ove kompanije, čija se vrijednost procjenjuje na stotine miliona KM. Prema grubim računicama, imovina Agrokomerca samo u susjednoj Hrvatskoj premašuje vrijednost dva kompletna godišnja budžeta u FBiH ili oko 4 milijarde KM.

– Premijer Fadil Novalić i njegov kabinet moraju jasno upoznati javnost, a pogotovo unesrećene radnike Agrokomerca, šta se trenutno događa sa imovinom Agrokomerca izvan Bosne i Hercegovine. Da li je predmet posljednje prodaje dijela Agrokomerca zapravo i perfidna prodaja imovine ove kompanije u susjednim zemljama. A, Agrokomerc imovinu ima u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, u Makedoniji i na Kosovu – upozorava Cero.

Vlasnik prehrambene industrije Agrokomerca u Velikoj Kladuši trebala bi postati Razvojna banka Federacije BiH.

Postupak prodaje bit će okončan do kraja aprila, potvrđeno je za NAP iz Općinskog suda u Velikoj Kladuši.

Imovinu Agrokomerca vrijednu oko 25 miliona KM Razvojna banka FBiH dobit će za svega 2,2 miliona KM. Plan je da banka nakon toga imovinu Agrokomerca proda trećem licu. Jedan od mogućih kupaca spominje se i hrvatsko Zvečevo.

– Ovdje je sada najmanji problem prodaja Agrokomercove imovine u Velikoj Kladuši. Mislim da je krajnji cilj imovina Agrokomerca izvan BiH – upozorava Cero.

Kako je napravljen plan

Prodajom Agrokomerca od početka rukovodi direktno federalni premijer Fadil Novalić, njegov savjetnik Suvad Osmanagić i federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić.

U tome su im pomogli sarajevski biznismeni Nihad Imamović i Mustafa Gadžo. Imamović i Gadžo prvo su se pojavili kao najbolji kupci za Agrokomerc na usmenonoj prodaji pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši početkom godine, da bi nekoliko dana prije nego su trebali isplatiti novac za Agrokomerc, naprasno odustali od kupovine, pa je pravo kupnje spalo na Razvojnu banku FBiH.

Imamović tvrdi da je od kupovine odustao zbog telefonskih prijetnji smrću koje istražuje MUP Kantona Sarajevo, dok se Gadžo nije oglašavao zašto je odustao.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku