hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Filipović : Gavrilo Princip je zaslužio spomenik u Sarajevu

Muhamed Filipović : Gavrilo Princip je zaslužio spomenik u Sarajevu

24 Juna
07:39 2014

tunjo11Muhamed Filipović, član Akademije nauka BiH i jedan od najpoznatijih bošnjačkih intelektualaca, kaže da u Sarajevu i Federaciji BiH već godinama može da se osjeti “antisrpski duh” koji, prema Filipovićevim riječima, pokušava da napravi reviziju istorije i da Gavrila Principa i pripadnike “Mlade Bosne”, među kojima je bio i veliki broj bosanskih muslimana, proglasi teroristima!

Navodeći da je Principov pucanj u austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda predstavljao politički čin koji ni po čemu ne može da se nazove terorizmom, Filipović u intervjuu za Press kaže da je zgrožen pokušajem pojedinaca iz bošnjačkog političkog i kulturnog života da Austrougarsku, propalu imperiju koja je predstavljala surovog okupatora na ovim prostorima, predstave kao navodne prijatelje Bošnjaka i BiH.

– Austrougarska okupacija Bosne bila je krvava i sa brojnim i teškim represalijama nad stanovništvom. Principa i “mladobosance” teroristima jedino mogu da nazivaju oni koji se ulaguju Austriji iz nekih prizemnih razloga ili oni koji imaju antisrpska osjećanja – kaže Filipović.

Za nekoliko dana u Sarajevu će početi obilježavanje stogodišnjice atentata koji je bio povod za izbijanje Prvog svetskog rata. Među Bošnjacima i dalje postoji snažna struja koja propagira tezu da je Gavrilo Princip bio terorista. Kakav je vaš komentar?

– Momci iz “Mlade Bosne” koji su organizovali atentat na Franca Ferdinanda borili su se za ujedinjenje svih slovenskih naroda na ovim prostorima, kao i za oslobođenje od austrijske okupacije. To što pojedinci danas pokušavaju da događaje od prije jednog vijeka sude  prema nekim modernim kriterijumima zaista nema nikakvog smisla.

Zašto nema smisla?
– Zato što je nemoguće suditi ljudske postupke koristeći kriterijume koji nisu objektivno utvrđeni i provjereni, već su isključivo stvar političkog mišljenja. Mi nemamo objektivnu istoriju u BiH. Istorija se kod nas uči i postavlja na osnovu predrasuda i mržnji koje su nastale u ovom posljednjem ratu.

Kakav je, po vašem mišljenju, objektivan naučni pristup po pitanju Sarajevskog atentata?
– Gavrilo Princip je bio bosanski i jugoslovenski revolucionar, član organizacije mladih ljudi koji su se zalagali za oslobođenje Bosne od Austrougarske i ujedinjenje svih slovenskih naroda. Njegov čin je politički atentat, a ne teroristički akt.

Sa vama se, očigledno, ne bi složili mnogi u Sarajevu. Principovih stopa i mosta u tom gradu već dugo nema.
– O tome sam već ranije davao izjave i ne bih želio da se ponavljam. Gavrilo Princip je zaslužio spomenik u Sarajevu i zaista ne razumijem potrebu bilo koga u BiH da abolira svoje okupatore. Ja sam prije sedam ili osam godina najoštrije kritikovao odluku sarajevskog gradskog vijeća da nekom potomku Habzburgovaca bude dodjeljena povelja počasnog građanina Sarajeva. To je strašno samoponižavanje.

Vjerujete li da će narodi koji žive na ovim prostorima ikada uspjeti da se dogovore oko nekih ključnih stvari i nepobitnih istorijskih činjenica, kao što je, na primjer, pozadina i povod Sarajevskog atentata?
– Moraćemo da se dogovorimo jer je jasno da ovo ničemu ne vodi. Stogodišnjica Sarajevskog atentata bila je idealna prilika da se neke stvari konačno riješe i da prestanemo da se dodvoravamo drugima. Bosna ništa neće dobiti time što će pojedinci iz bošnjačkog nacionalnog korpusa da pričaju gluposti da je Gavrilo Princip bio terorista. Niti ćemo se na taj način dopasti Austrijancima, niti ćemo pričati istinu. Naše komšije Srbi i Hrvati trebalo bi da su nam mnogo važniji od bilo koga sa Zapada.

Nikolić i Vučić nisu morali ni u Višegrad!

Kako komentarišete odluku državnog vrha Srbije da zbog uvredljive ploče ispred sarajevske većnice, na kojoj se celi srpski narod naziva zločinačkim, stogodišnjicu Sarajevskog atentata obeleži u Višegradu i Andrićgradu?
– Žao mi je što se to dogodilo. Ne bih da ulazim u to, ni da sudim ko je kriv. Moje mišljenje je da Nikolić i Vučić, ukoliko već ne žele da dođu u Sarajevo, ne treba da idu ni u Višegrad. Odnosi između BiH i Srbije počeli su da otopljavaju i nisu nam potrebne gluposti koje će usporavati taj proces.

Boris Knežević (Press RS)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Cohers
    Cohers 23 Decembra, 15:58

    Kao i obično, atrofirali jolpaz mlati.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku