hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Fazlagić : Islamska zajednica i reis Kavazović moraju voditi računa o vjernicima a ne o strankama !

Muhamed Fazlagić : Islamska zajednica i reis Kavazović moraju voditi računa o vjernicima a ne o strankama !

12 Augusta
04:26 2015

Fazlagic777Od kada je došao na poziciju reis ul uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović je pokazao da se konstruktivno može djelovati na javnoj sceni u Bosni i Hercegovini i činiti sve na smirivanju strasti unošenjem mira u srca vjernika. Svi se slažu da medijski prostor nakon njegovog dolaska nije više napadno kontaminiran kao što je to prije njega bio slučaj.

Piše: Muhamed Fazlagić (Kliker.info)

Husein ef Kavazović je svakako pokazao drugačiji pristup i unutar Islamske zajednice, doživio popriličan otpor zauzimanjem novog kursa, ali je hrabro krenuo u proces reformi.Ono što je posebno ostalo zapaženo jeste njegovo posljednje smirivanje situacije u Srebrenici prilikom incidenta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kada je pozvao prisutne na mir i dostojanstvo, te počeo sa molitvom kako i dolikuje ukopu žrtava genocida.Reis Kavazović je tu odigrao ključnu ulogu u spašavanju situacije što je pozitivnim ocjenjeno u cijelom regionu.Nakon dugih 17 godina Bošnjaci su na vrhu svoje vjerske institucije dobili čovjeka koji šalje smirujuću poruku svojim nastupima.

Druga važna inicijativa pod njegovim vođstvom je usvojena Deklaracija o Srebrenici od strane Sabora Islamske zajednice BiH sa jasnim uputama Bošnjacima i Islamskoj zajednici na čemu se treba raditi narednih 15 godina kako bi se poništili rezultati genocida.  Sabor je zatražio da visoki predstavnik za BiH, donese zakon o zabrani poricanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i trajnu zabranu službene upotrebe oznaka, zastava, amblema i simbola koje je koristila Vojska i Policija Republike Srpske kao izvršioci genocida.

Ovo je posebno važno imajući u vidu naivnost pojedinih bošnjačkih lidera koji su spremni ići ispod nivoa dostojanstva i pristati na diktat političkog tempa iz Beograda.
Da bi održao svoju reputaciju reis Kavazović bi morao voditi računa o određenim propustima koji su već primjećeni na političkoj i javnoj sceni u Bosni i Hercegovini, a za koje vjerovatno sam i nije kriv. Ljudi koji ga savjetuju i pripremaju javne nastupe moraju se držati istine prije svega u ime vjere koju predstavljaju.

Reis Kavazović je kritikovao novi Zakon o prebivalištu BiH gdje su Bošnjaci i svi povratnici u BiH značajno ostećeni, a pogotovo žrtve genocida. On je tu sasvim u pravu jer je zakon katastrofalan, ali nijednom nije spomenuo da je najodgovornija za taj zakon SDA. Treba biti korektan i reći to javno kad se već ta tema obrađuje od strane najvećeg moralnog autoriteta u Bošnjaka. Da nije SDA htjela zakon ne bi mogao proći. Kratko i jasno, a ovo se može provjeriti bez ikakvog napora i uz trunku intelektualne radoznalosti.

Još jedno se zamjera reisu, pa bi bilo dobro da se vodi računa i o tome. Islamska zajednica Bosne i Hercegovine nije niti smije biti stranačka. Ipak, poruke koje se šalju su vrlo otvoreno u skladu sa politikom SDA. Primjera radi, u posljednjoj predizbornoj kampanji reis Husein ef Kavazović je pozvao vjernike na objektivno glasanje za one “koji se zalažu za snagu i jedinstvo našeg naroda” a izborni slogan SDA je glasio “u jedinstvu je snaga.” Nije li time reis već pocjepao to jedinstvo?

Ne znam koliko je široj javnosti poznato da je reisa Kavazovića iz logora HVO-a tokom rata izvukao licno Haris Silajdžić koji je rizikovao svoj život i došao lično do logora nakon teških pregovora sa HVO-om, kako bi s njim putem slobode krenuo reis Kavazović i grupa Bosnjaka koja je bila zarobljena.

Takodjer nije nikakva tajna, na primjer, da SDP, SBiH, SBB, DF i sve druge stranke probosanske orjentacije u svojim redovima imaju vjernike islamske vjeroispovjesti koji prakticiraju islam.Da li to znači da ne treba glasati sa stranku koju je osnovao Haris Silajdžić kao ni za ostale probosanske stranke? Možda su oni manje vjernici i ko to određuje i dijeli certifikate koji dokazuju jesu li ili nisu?

Zaključak je da se Islamska zajednica mora istinski vratiti svom primarnom zadatku i voditi računa o vjernicima, a ne o strankama. Pitanje ostaje, ako je vrhovni poglavar Islamske zajednice pozvao na glasanje za jednu stranku i ako je ne proziva kad svojim neradom ili nekompetentnošću doprinosi katastrofalnim zakonima za Bošnjake poput Zakona o prebivalištu, da li i sam reis i Islamska zajednica snose odgovornost za ovakvo stanje.

Neka svako zaključi sam za sebe.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku