hamburger-icon

Kliker.info

Može li se spriječiti izbjegavanje pravde: Ekspert Mirsad Resulović za bjekstva optuženih krivi sudove

Može li se spriječiti izbjegavanje pravde: Ekspert Mirsad Resulović za bjekstva optuženih krivi sudove

01 Oktobra
05:38 2006

Policija nema podatke o tome koliko osoba s dvojnim državljanstvom koje traži bh. pravosuđe prebiva ili boravi u Hrvatskoj, izjavila je za "Dnevni avaz" zamjenica portparola MUP-a Hrvatske Emina Lišić.
Na pitanje imaju li informaciju da se na području Hrvatske nalazi Ivan Bender, bivši direktor MIO Mostar, osuđen na četiri i po godine zatvora zbog nelegalne prodaje mostarskog hotela "Ero", odgovorila je da su izvršene određene provjere te da je utvrđeno da na području Hrvatske živi više osoba s tim imenom.

– Međutim, ni za jednu od njih nije raspisana potjernica pa ne možemo ništa uraditi u tom smislu. Ukoliko se utvrdi da se Bender nalazi u Hrvatskoj, MUP ne može ništa učiniti, jer Hrvatska, u skladu sa svojim Ustavom, ne izručuje svoje građane drugim državama. Slično kao i u slučaju "Ante Jelavić", tek ukoliko BiH hrvatskom pravosuđu ustupi predmet "Bender", hrvatska ga policija može uhapsiti, ali opet samo ukoliko to zatraži hrvatski sud – kaže Lišić.
Pravni ekspert i bivši glavni tužilac u Hercegovini Mirsad Resulović za "Dnevni avaz" tvrdi da su domaći sudovi na svim nivoima glavni krivci za brojne slučajeve bijega osuđenih kriminalaca i optuženika iz BiH u Hrvatsku i Srbiju.
– To je sramota što se dešava i ta se praksa mora zaustaviti. To se može učiniti vrlo jednostavno, tako što će nadležni sudovi primjenjivati oštriju politiku i određivati pritvor osuđenicima odmah nakon što izreknu ili potvrde višegodišnju zatvorsku kaznu ili na početku istrage i podizanja optužnice – kaže Resulović.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, za to ima osnova, jer postoji velika opasnost od bijega takvih osoba.
– Greške sudova potvrdile su se u slučajevima "Jelavić", "Bender", "Previšić"… Nažalost, naši sudovi svojom dosadašnjom praksom idu naruku kriminalcima – konstatira Resulović.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

Zločinac iz Dretelja krije se u Hrvatskoj

Među bjeguncima koji su se sklonili u Hrvatsku da bi, koristeći dvojno državljanstvo, izbjegli pravdu nalazi se i Vide Palameta Dugi, pripadnik Vojne policije HVO-a, osumnjičen za teške ratne zločine u logoru Dretelj. Pošto nije bio dostupan Tužilaštvu HNK, optužnica nije ni podignuta.
U Hrvatsku se sakrio i Zoran Karlović, osumnjičen za ubistvo Kasima Lape u logoru Zabrđe kod Konjica. Ni protiv njega nije podignuta optužnica.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku